Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Изложба слика Драгана Мартиновића “Помен голготи Србије”

rss

05.10.2015. Марко Јовановић

У Центру за културу Алексинац отворена је изложба слика Драгана Мартиновића “Помен голготи Србије”.
Отварање изложбе је било у уторак, 29. септембра 2015. год. у 19 сати.

Изложба слика Драгана Мартиновића “Помен голготи Србије”

Драган Мартиновић, рођен је у Богатићу, у Мавчи, у Србији, 1957. године.

Одрастао је поред оца Миливоја позоришног редитеља и сликара и Милића од Мачве, оснивача мачванске сликарске школе. Још у раном детињству почиње да слика и са петнаест година постаје члан поменуте групе. Већ са седамнаест година први пут самостално излаже у Шапцу, 1975. године.

1976. године уписује Ликовну академију у Београду, где основне и постдипломске студије завршава у класи професора Зорана Петровића. Одмах по завршетку студија креће у интензивну изложбену делатност.

Групно је излагао на више од двестотине изложби у земљи и иностранству. Самостално је излагао преко 140 пута у земљи и иностранству (Шабац, Београд, Сремска Митровица, Нови Сад, Крагујевац, Опатија, Суботица, Њу Јорк, Хонг Конг, Минхен, Париз, Берлин, Атина, Милано...)

Учесник је многих колонија и добитник је више знаајних награда као што су: награда Сремског и Војвођанског салона, Награда за културу, Годишња нагерада "Мина Караџић", Велика награда Фондације "Петар Лубарда"...

Члан је настарије сликарске групе на Балкану - "Лада", Удружења ликовних уметника (УЛУС) од 1981. године, УЛБ од 1983. године, Удружења ликовних уметника "Сирмиум" од 1983. године, оснивач је и идејни вођа Удружења ликовних уметника "ЕСНАФ", оснивач покрета "Ја волим Митровицу", Друштва за културу живљења "ОКО", "Печат" из Богатића и "Реч" из Пријепоља. Оснивач је Реда витезова Темплара Србије. Члан је Велике Националне Ложе Србије и актуелни Велики Мајстор.

Од 1983. године бави се педагошким радом, што ће крунисати оснивањем Академије класичног сликарства. 2008. године именован је за декана Академије класичног сликарства Универзитета "Едуконс" Нови Сад.

Живи и ради у Сремској Митровици, а његова дела су заступљена у многим музејским и приватним колекцијама широм земљине кугле.

Званични сајт познатог српског сликара Драгана Мартиновића.
http://draganmartinovic.rs/tajnaslikara/tajna20.html

Слике су изложене у галерија 2 Центра за културу и уметност Алексинац.

Коментара: 1


# изложба сајт Марко Јовановић др Нови Сад Драган Мартиновић Сремска Митровица
@MarkoodMorave @


 

▲ ▼ [+][-]


  • (+2) (-1)

    Ana66 05.10.2015.
    Konacno lep,fin i normalan tekst,a i vest


[ Додај коментар ]


Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима