Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Goran Dojčinović, čuvar srpske baštine u Melburnu

rss

30.01.2016. Piše: Dušan Stevanović

Jedan Aleksinčanin pokošava da ispravi jednu od svetskih nepravdi.
Reč je o profesoru Goranu Dojčinoviću, koji želi da pokaže svetu, da je Paja Jovanović, poznati slikar, Srbin, a ne Austrougarin.

Goran Dojčinović, čuvar srpske baštine u Melburnu

U najnovijem broju Srpskog glasa, časopiisu koji izlazi u Australiji i jedini je srpski list na ćirilici, Aleksinčanin Goran Dojčinović pokreće opsežnu akciju i debatu ko je bio i koje je nacionalnosti Paja Jovanović.

Pročitajte tekst

Pre godinu i po dana u našim novinama izašao je prilog g. Čedomira Džima Zubića o čuvenoj slici „Izdajnik“, našeg poznatog slikara Paje Jovanovića, koja se nalazi u Nacionalnoj Galeriji Viktorije. Već tada je bio aktuelan problem predstavljanja našeg poznatog slikara pod pravim imenom, imajući u vidu da je ispod slike bio potpisan kao Paul Joanowitch.

„Od Nacionalne Galerije Viktorije sam zatražio da slavnog srpskog slikara predstave pod njegovim pravim imenom, nažalost, rekli su mi da prema protokolu, to u ovom trenutku nije moguće“ – napisao je tada za Srpski glas g. Zubić.

Od tada pa do danas ovaj problem nije rešen. Ali pre par dana naš sugrađanin iz Melburna g. Goran Dojčinović, profesor likovnih umetnosti, pokrenuo je inicijativu da se direktnim obraćanjem Nacionalnoj Galeriji Viktorije pokuša rešiti ovaj problem.

Možda je još važnije – istakao je g. Dojčinović – da se na natpisu pored slike ispravi nacionalnost našeg slikara. Naime, tu piše da je on – ‘Austro-Hungarian’, a trebalo bi da stoji Srbin.

 


# fotografija Goran Dojčinović Paja Jovanović umetnost Australija
@


 



Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima