Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Горан Дојчиновић, чувар српске баштине у Мелбурну

rss

30.01.2016. Пише: Душан Стевановић

Један Алексинчанин покошава да исправи једну од светских неправди.
Реч је о професору Горану Дојчиновићу, који жели да покаже свету, да је Паја Јовановић, познати сликар, Србин, а не Аустроугарин.

Горан Дојчиновић, чувар српске баштине у Мелбурну

У најновијем броју Српског гласа, часопиису који излази у Аустралији и једини је српски лист на ћирилици, Алексинчанин Горан Дојчиновић покреће опсежну акцију и дебату ко је био и које је националности Паја Јовановић.

Прочитајте текст

Пре годину и по дана у нашим новинама изашао је прилог г. Чедомира Џима Зубића о чувеној слици „Издајник“, нашег познатог сликара Паје Јовановића, која се налази у Националној Галерији Викторије. Већ тада је био актуелан проблем представљања нашег познатог сликара под правим именом, имајући у виду да је испод слике био потписан као Paul Joanowitch.

„Од Националне Галерије Викторије сам затражио да славног српског сликара представе под његовим правим именом, нажалост, рекли су ми да према протоколу, то у овом тренутку није могуће“ – написао је тада за Српски глас г. Зубић.

Од тада па до данас овај проблем није решен. Али пре пар дана наш суграђанин из Мелбурна г. Горан Дојчиновић, професор ликовних уметности, покренуо је иницијативу да се директним обраћањем Националној Галерији Викторије покуша решити овај проблем.

Можда је још важније – истакао је г. Дојчиновић – да се на натпису поред слике исправи националност нашег сликара. Наиме, ту пише да је он – ‘Austro-Hungarian’, а требало би да стоји Србин.

 


# фотографија Горан Дојчиновић Паја Јовановић уметност Аустралија
@


 Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима