Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Džez diva Nada Pavlović, ovogodišnja dobitnica Nišvil nagrade za životno delo

rss

18.03.2014. mjuznews.com

Džez pevačica Nada Pavlović, ovodišnji je dobitnik nagrade "Nišvil džez festival" za životno delo.
Njoj će ova nagrada biti uručena prvog dana festival, u četvrtak, 14. avgusta.

Džez diva Nada Pavlović, ovogodišnja dobitnica Nišvil nagrade za životno delo

Nada Pavlović je pevačica sa najdužim kontinuiranim stažom u Srbiji kada je reč o džezu. Rođena je u Aleksincu, a muzičku školu je završila u Nišu, da bi kao veoma mlada otišla u Nemačku. Tokom boravka u Nemačkoj, nastupala je uglavnom u američkim klubovima, i tu je upoznala neka od najvećih imena američke scene (Brooke Benton sa svojim Big Bendom, The Platters, Golden Gate Quartett, Aretha Franklin… ).

Još tada je u evropskim pa i svetskim muzičkim krugovima stekla reputaciju vrhunske džez pevačice, što potvrđuju i podaci da je jedini umetnik sa ovih prostora koga je pratio čuveni Big Band Djuka Eligtona (koji je u to vreme vodio njegov sin Merser Elington), a doživela je i prave ovacije (kako od strane publike tako i od muzičara sa kojima je nastupala) na džem sešnima sa triom Čarlsa Mingusa, Čikom Koriom, Lerijem Korielom.

Tek pošto je stekla afirmaciju u inostranstvu, Nada Pavlović je dobila priliku u domovini. Snimila je jedan LP za PGP na engleskom jeziku kao i tri singla, a njenih snimaka ima i na nekoliko kompilacijskih ploča sa filmskom muzikom. Učestvovala je na svim velikim i značajnim festivalima džeza i zabavne muzike u SFRJ. Kritičari su saglasni da Nada Pavlović ima izuzetan osećaj za džez, ali isto tako  i za bluz, soul i kvalitetnu pop muziku. Prihvatajući različite uticaje Nada Pavlović je izgradila  spostveni - veoma prepoznatljiv stil čije su glavne odlike sofisticiranost,  topao glas, sposobnost da i najvirtuoznije improvizacije deluju  jednostavne i logične, kao i majstorstvo da svojim senzibilitetom udahne u svakog slušaoca atmosferu izbegavajući pri tom zamku pretencioznosti.

Od svih dobitnika cenjenog priznanja „Nišvila“, jedino Nada Pavlović nema nacionalnu penziju. Pre nekoliko godina je konkurisala za nju, ali je nije dobila.

 


# Niš džez Nišvil Nada Pavlović festival Aleksinčanke
@


 



Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima