Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Џез дива Нада Павловић, овогодишња добитница Нишвил награде за животно дело

rss

18.03.2014. mjuznews.com

Џез певачица Нада Павловић, оводишњи је добитник награде "Нишвил џез фестивал" за животно дело.
Њој ће ова награда бити уручена првог дана фестивал, у четвртак, 14. августа.

Џез дива Нада Павловић, овогодишња добитница Нишвил награде за животно дело

Нада Павловић је певачица са најдужим континуираним стажом у Србији када је реч о џезу. Рођена је у Алексинцу, а музичку школу је завршила у Нишу, да би као веома млада отишла у Немачку. Током боравка у Немачкој, наступала је углавном у америчким клубовима, и ту је упознала нека од највећих имена америчке сцене (Brooke Benton са својим Биг Бендом, The Platters, Golden Gate Quartett, Aretha Franklin… ).

Још тада је у европским па и светским музичким круговима стекла репутацију врхунске џез певачице, што потврђују и подаци да је једини уметник са ових простора кога је пратио чувени Биг Банд Дјука Елигтона (који је у то време водио његов син Мерсер Елингтон), а доживела је и праве овације (како од стране публике тако и од музичара са којима је наступала) на џем сешнима са триом Чарлса Мингуса, Чиком Кориом, Леријем Кориелом.

Тек пошто је стекла афирмацију у иностранству, Нада Павловић је добила прилику у домовини. Снимила је један ЛП за ПГП на енглеском језику као и три сингла, а њених снимака има и на неколико компилацијских плоча са филмском музиком. Учествовала је на свим великим и значајним фестивалима џеза и забавне музике у СФРЈ. Критичари су сагласни да Нада Павловић има изузетан осећај за џез, али исто тако  и за блуз, соул и квалитетну поп музику. Прихватајући различите утицаје Нада Павловић је изградила  споствени - веома препознатљив стил чије су главне одлике софистицираност,  топао глас, способност да и највиртуозније импровизације делују  једноставне и логичне, као и мајсторство да својим сензибилитетом удахне у сваког слушаоца атмосферу избегавајући при том замку претенциозности.

Од свих добитника цењеног признања „Нишвила“, једино Нада Павловић нема националну пензију. Пре неколико година је конкурисала за њу, али је није добила.

 


# Ниш џез Нишвил Нада Павловић фестивал Алексинчанке
@


 Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима