Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Bogata književna nedelja u Aleksincu

rss

15.11.2015.

U organizaciji Književnog kluba „Velimir Rajić“ aleksinačkoj publici su se u vidu dve književne večeri u toku prethodne nedelje predstavili gosti književnici Latinka Đorđević i Nenad Glišić.

Bogata književna nedelja u Aleksincu

Latinka Đorđević, pesnikinja, rođena je 1951. godine u Zemunu, detinjstvo i mladost je provela u Kruševcu, a od 1995. godine živi i stvara u Cirihu. Potpuno izgrađenom osobitom poetikom njen pesnički opus obuhvata rodoljubive, opisne, misaone i ljubavne pesme.

Autor je mnogih pesama i priča za decu, kao i zbirki poezije „Kozaračka 39‟, „U senci varoških kapija‟, „Neprećutana sećanja‟ i „Šapuće ljubav‟. Književno veče održano je u Gradskoj biblioteci „Vuk Karadžić“ u utorak 10. novembra, veče je otvorio Vojkan Popović u ime Biblioteke, a o Latinkinom radu govorili su Svetlana Đurđević iz Kruševca, Svetlana Biorac Matić i Aleksandra Pavlović iz Aleksinca.

Uz divne zvuke violine Rastka Živadinovića publika je uživala u duboko emotivnim Latinkinim stihovima.

Već u četvrtak 12. novembra 2015. u Internet kafeu upriličeno je književno veče Nenada Glišića, književnika iz Kragujevca. Izdao je deset sampstalnih knjiga. Dobitnik nagrade "Đurin šešir" za zbirku "Doba. Ciklusi" 2013. godine. Godine 2014. izdata je deseta samostalna knjiga "Ostaje samo telo" u okviru Biblioteke Književne opštine Vršac, koja je predtsvljena ove večeri u Aleksincu.

Radionica „Alhemija reči“ na početku je poželela dobrodošlicu gostu, a razgovor sa autorom vodila je Aleksandra Pavlović.

Sat vremena bilo je malo da za priču o poeziji, položaju umetnosti u današnjem vremenu i inspiraciji, kao i za predstavljanje Glišićevog književnog opusa.

Književni klub „Velimir Rajić“ u budućem periodu planira autorske večeri, promocije knjiga i gostovanja autora iz drugih gradova, ali i svojih članova, tako da se očekuje bogat književni program do kraja godine.

 


# Velimir Rajić književnost Vojkan Popović Svetlana Đurđević Velimir Rajić književni klub Svetlana Biorac Matić Aleksandra Pavlović Latinka Đorđević Nenad Glišić Vuk Karadžić
@


 Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima