Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Biblioteka "Vuk Karadžić" je jedna od najorganizovanijih ustanova kulture u okrugu

rss

11.10.2013. izvor: SNS Aleksinac

Siniša Golubović, rođen 18.03.1972. godine, po struci diplomirani bibliotekar. Na funkciju direktora Javne biblioteke „Vuk Karadžić“ postavljen je od strane SO Aleksinac početkom jula 2013. godine.

Siniša Golubović: Javna biblioteka

Gospodine Goluboviću, iako ste samo par meseci direktor, kako ocenjujete vaš dosadašnji rad i rad Javne biblioteke "Vuk Karadžić"?

Javna biblioteka "Vuk Karadžić" prema ocenama matične službe narodne biblioteke "Stevan Sremac" iz Niša predstavlja jednu od najbolje organizovanih ustanova kulture u Okrugu i šire.Što se tiče rada primenjujemo najsavremenije standarde u svom poslovanju i radu. U svojim fondovima imamo najnovije knjige izdavačkih kuća. Proširili smo svoje fondove za smeštaj većeg broja knjiga.U segmentu programskih aktivnosti radimo sve vrste programa za sve grupe korisnika ustanove.

Koji su najvažniji projekti na kojima je Javna biblioteka učestvovala?

Najvažniji projekti koji su realizovani u ustanovi su svakako projekat automatizacije i kompjuterizacije rada uz pomoć programske opreme COBISS koja čini da su naši fondovi vidljivi preko internet adrese nb.rs tj. segmenta uzajamne katalogizacije na pomenutoj adresi.Tu je realizacija projekta "Pokretna biblioteka-knjiga za svakog", koja funkcioniše na teritoriji opštine Aleksinac u 38 naselja sa oko 600 korisnika.

Formirali smo zavičajno odeljenje i legate poznatih aleksinčana. Akcenat smo stavili i na rad sa mlađim generacijama kroz akcije "Đak prvak član biblioteke", "Čitalačka značka", promocije dečijih pesnika i pisaca, uz stalno angažovanje u okviru lokalnih nagradnih konkursa i učešća u republičkim akcijama.

Da li se povećao fond knjiga u našoj biblioteci i koja su to nova dela pristigla?

Fond knjiga se u biblioteci konstantno povećava, stalnom nabavkom u toku godine i bliži se cifri od 100.000 knjiga. U fondovima je moguće naći sve najnovije naslove iz oblasti književnosti, kao i stručne knjige. Trudimo se da zadovoljimo potrebe korisnika i da budemo uvek aktuelni sa naslovima.

Kakva je saradnja sa lokalnom samoupravom?

Saradnja sa lokalnom samoupravom je na zavidnom nivou. Odgovornim radom i rezultatima u okviru struke lokalna samouprava u opsegu koji je moguć finasira sve naše aktivnosti i mogu slobodno reći da je u odnosu na druge lokane samouprave i biblioteke ovaj odnos veoma uspešan, kvalitetan, kreativan i efikasan.

Planovi za naredni period?

Planovi za naredni period baziraju se na povećanju knjižnog fonda biblioteke, povećanja broja čitalaca. Želja nam je da dostignemo sve kategorije stanovništva i da unapredimo stepen efikasnosti naših usluga.Poseban akcenat posvetićemo digitalizaciji zavičajnog fonda, kako bi tekovine zavičaja trajno bile sačuvane.

 

Komentara: 4


# biblioteka ustanova Vuk Karadžić Stevan Sremac
@ 

▲ ▼ [+][-]


 • (+0) (-0)

  ZORAN 12.10.2013.
  Biblioteka radi, svaka joj čast, isto kao i njen direktor i radnici. Što se direktor hvali onim što je neko pre njega uradio? Neka pomene aktivnosti koje su realizovane u "njegovo vreme". Uostalom, kako neko može da se hvali ako radno vreme provodi u kafani, a radnici mu se kriju iza smokve i ....

 • (+0) (-0)

  direktor licno 13.10.2013.
  Postovani,zahvaljujem vam se na pomenutom komentaru o radu biblioteke.Pozivam vas da krenete da pratite moj rad svakodnevno, kako bi izbegli neistine I nesporazume u tumacenju istog.Obavestavam vas da rad biblioteke kontrolise lokalna samouprava, maticna biblioteka u Nisu I Narodna biblioteka Srbije.Smatram da su oni I korisnici biblioteke merodavni za vrednovanje rada.Nadam se da pratite moj rad I tokom vikenda ili ste mozda tada okupirani nekim svojim privatnim poslom.Stara narodna poslovica kaze "narodu ne mozes udovoljiti" to ga sam svestan,kao I cinjenice da u pomenutoj Ustanovi radim 17 godina I sebe nesebicno dajem poslu.Pozivam vas da obidjete biblioteku I da u srdacnom razgovoru dobijete valjane informacije na pravom mestu, ne na ulici ili vec gde.Sa duznim postovanjem to sta ja radim van radnog vremena tice se moje zene I mislim da vam tu nije mesto.Svakako odgovor na svaku insinuaciju su samo cinjenice, srdacno vas pozdravljam I pozivam na soljicu kafe ispod smokve.

 • (+0) (-0)

  mik 13.10.2013.
  Moze da prica ko sta hoce,ali Biblioteka radi savrseno ,i mnoge ustanove bi trebaloda se ugledaju na nju.Sve pohvale direktoru i kompletnom kolektivu!!!

 • (+0) (-0)

  Zvezdan 22.10.2013.
  Ne mogu a da ne prokomentarišem lepu vest o najorganizovanijoj ustanovi kulture u okrugu, pre svega zbog harizmatičnog direktora kome se, nažalost, ambicije završavaju samo među knjigama. Da je više "Siniša" u opštini, gde bi nam bio kraj...Ovo bi konačno bilo normalno mesto za život. Samo napred Siniša!


[ Dodaj komentar ]

{lg_push_subscription_title}

{lg_push_subscription_text}