Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Biblioteka "Vuk Karadžić" je jedna od najorganizovanijih ustanova kulture u okrugu

rss

11.10.2013. izvor: SNS Aleksinac

Siniša Golubović, rođen 18.03.1972. godine, po struci diplomirani bibliotekar. Na funkciju direktora Javne biblioteke „Vuk Karadžić“ postavljen je od strane SO Aleksinac početkom jula 2013. godine.

Siniša Golubović: Javna biblioteka

Gospodine Goluboviću, iako ste samo par meseci direktor, kako ocenjujete vaš dosadašnji rad i rad Javne biblioteke "Vuk Karadžić"?

Javna biblioteka "Vuk Karadžić" prema ocenama matične službe narodne biblioteke "Stevan Sremac" iz Niša predstavlja jednu od najbolje organizovanih ustanova kulture u Okrugu i šire.Što se tiče rada primenjujemo najsavremenije standarde u svom poslovanju i radu. U svojim fondovima imamo najnovije knjige izdavačkih kuća. Proširili smo svoje fondove za smeštaj većeg broja knjiga.U segmentu programskih aktivnosti radimo sve vrste programa za sve grupe korisnika ustanove.

Koji su najvažniji projekti na kojima je Javna biblioteka učestvovala?

Najvažniji projekti koji su realizovani u ustanovi su svakako projekat automatizacije i kompjuterizacije rada uz pomoć programske opreme COBISS koja čini da su naši fondovi vidljivi preko internet adrese nb.rs tj. segmenta uzajamne katalogizacije na pomenutoj adresi.Tu je realizacija projekta "Pokretna biblioteka-knjiga za svakog", koja funkcioniše na teritoriji opštine Aleksinac u 38 naselja sa oko 600 korisnika.

Formirali smo zavičajno odeljenje i legate poznatih aleksinčana. Akcenat smo stavili i na rad sa mlađim generacijama kroz akcije "Đak prvak član biblioteke", "Čitalačka značka", promocije dečijih pesnika i pisaca, uz stalno angažovanje u okviru lokalnih nagradnih konkursa i učešća u republičkim akcijama.

Da li se povećao fond knjiga u našoj biblioteci i koja su to nova dela pristigla?

Fond knjiga se u biblioteci konstantno povećava, stalnom nabavkom u toku godine i bliži se cifri od 100.000 knjiga. U fondovima je moguće naći sve najnovije naslove iz oblasti književnosti, kao i stručne knjige. Trudimo se da zadovoljimo potrebe korisnika i da budemo uvek aktuelni sa naslovima.

Kakva je saradnja sa lokalnom samoupravom?

Saradnja sa lokalnom samoupravom je na zavidnom nivou. Odgovornim radom i rezultatima u okviru struke lokalna samouprava u opsegu koji je moguć finasira sve naše aktivnosti i mogu slobodno reći da je u odnosu na druge lokane samouprave i biblioteke ovaj odnos veoma uspešan, kvalitetan, kreativan i efikasan.

Planovi za naredni period?

Planovi za naredni period baziraju se na povećanju knjižnog fonda biblioteke, povećanja broja čitalaca. Želja nam je da dostignemo sve kategorije stanovništva i da unapredimo stepen efikasnosti naših usluga.Poseban akcenat posvetićemo digitalizaciji zavičajnog fonda, kako bi tekovine zavičaja trajno bile sačuvane.

 


# biblioteka ustanova Siniša Golubović Vuk Karadžić Stevan Sremac
@


 



Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima