Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Библиотека "Вук Караџић" је једна од најорганизованијих установа културе у округу

rss

11.10.2013. извор: СНС Алексинац

Синиша Голубовић, рођен 18.03.1972. године, по струци дипломирани библиотекар. На функцију директора Јавне библиотеке „Вук Караџић“ постављен је од стране СО Алексинац почетком јула 2013. године.

Синиша Голубовић: Јавна библиотека

Господине Голубовићу, иако сте само пар mесеци директор, како оцењујете ваш досадашњи рад и рад Јавне библиотеке "Вук Караџић"?

Јавна библиотека "Вук Караџић" према оценама матичне службе народне библиотеке "Стеван Сремац" из Ниша представља једну од најбоље организованих установа културе у Округу и шире.Што се тиче рада примењујемо најсавременије стандарде у свом пословању и раду. У својим фондовима имамо најновије књиге издавачких кућа. Проширили смо своје фондове за смештај већег броја књига.У сегменту програмских активности радимо све врсте програма за све групе корисника установе.

Који су најважнији пројекти на којима је Јавна библиотека учествовала?

Најважнији пројекти који су реализовани у установи су свакако пројекат аутоматизације и компјутеризације рада уз помоћ програмске опреме COBISS која чини да су наши фондови видљиви преко интернет адресе nb.rs тј. сегмента узајамне каталогизације на поменутој адреси.Ту је реализација пројекта "Покретна библиотека-књига за сваког", која функционише на територији општине Алексинац у 38 насеља са око 600 корисника.

Формирали смо завичајно одељење и легате познатих алексинчана. Акценат смо ставили и на рад са млађим генерацијама кроз акције "Ђак првак члан библиотеке", "Читалачка значка", промоције дечијих песника и писаца, уз стално ангажовање у оквиру локалних наградних конкурса и учешћа у републичким акцијама.

Да ли се повећаo фонд књига у нашој библиотеци и која су то нова дела пристигла?

Фонд књига се у библиотеци константно повећава, сталном набавком у току године и ближи се цифри од 100.000 књига. У фондовима је могуће наћи све најновије наслове из области књижевности, као и стручне књиге. Трудимо се да задовољимо потребе корисника и да будемо увек актуелни са насловима.

Каква је сарадња са локалном самоуправом?

Сарадња са локалном самоуправом је на завидном нивоу. Одговорним радом и резултатима у оквиру струке локална самоуправа у опсегу који је могућ финасира све наше активности и могу слободно рећи да је у односу на друге локане самоуправе и библиотеке овај однос веома успешан, квалитетан, креативан и ефикасан.

Планови за наредни период?

Планови за наредни период базирају се на повећању књижног фонда библиотеке, повећања броја читалаца. Жеља нам је да достигнемо све категорије становништва и да унапредимо степен ефикасности наших услуга.Посебан акценат посветићемо дигитализацији завичајног фонда, како би тековине завичаја трајно биле сачуване.

 

Коментара: 4


# библиотека установа Вук Караџић Стеван Сремац
@ 

▲ ▼ [+][-]


 • (+0) (-0)

  ZORAN 12.10.2013.
  Biblioteka radi, svaka joj čast, isto kao i njen direktor i radnici. Što se direktor hvali onim što je neko pre njega uradio? Neka pomene aktivnosti koje su realizovane u "njegovo vreme". Uostalom, kako neko može da se hvali ako radno vreme provodi u kafani, a radnici mu se kriju iza smokve i ....

 • (+0) (-0)

  direktor licno 13.10.2013.
  Postovani,zahvaljujem vam se na pomenutom komentaru o radu biblioteke.Pozivam vas da krenete da pratite moj rad svakodnevno, kako bi izbegli neistine I nesporazume u tumacenju istog.Obavestavam vas da rad biblioteke kontrolise lokalna samouprava, maticna biblioteka u Nisu I Narodna biblioteka Srbije.Smatram da su oni I korisnici biblioteke merodavni za vrednovanje rada.Nadam se da pratite moj rad I tokom vikenda ili ste mozda tada okupirani nekim svojim privatnim poslom.Stara narodna poslovica kaze "narodu ne mozes udovoljiti" to ga sam svestan,kao I cinjenice da u pomenutoj Ustanovi radim 17 godina I sebe nesebicno dajem poslu.Pozivam vas da obidjete biblioteku I da u srdacnom razgovoru dobijete valjane informacije na pravom mestu, ne na ulici ili vec gde.Sa duznim postovanjem to sta ja radim van radnog vremena tice se moje zene I mislim da vam tu nije mesto.Svakako odgovor na svaku insinuaciju su samo cinjenice, srdacno vas pozdravljam I pozivam na soljicu kafe ispod smokve.

 • (+0) (-0)

  mik 13.10.2013.
  Moze da prica ko sta hoce,ali Biblioteka radi savrseno ,i mnoge ustanove bi trebaloda se ugledaju na nju.Sve pohvale direktoru i kompletnom kolektivu!!!

 • (+0) (-0)

  Zvezdan 22.10.2013.
  Ne mogu a da ne prokomentarišem lepu vest o najorganizovanijoj ustanovi kulture u okrugu, pre svega zbog harizmatičnog direktora kome se, nažalost, ambicije završavaju samo među knjigama. Da je više "Siniša" u opštini, gde bi nam bio kraj...Ovo bi konačno bilo normalno mesto za život. Samo napred Siniša!


[ Додај коментар ]


Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима