Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Aleksinački hor "Šumatovac" obeležava 130 godina postojanja

rss

13.02.2017.

Jedan od najstarijih horova u Srbiji, mešoviti hor "Šumatovac" iz Aleksinca, ove godine obeležiće značajan jubilej, 130 godina od osnivanja., velikim koncertom u hramu Svetog Nikole 15.. februara, sa početkom u 19 sati.

Aleksinački hor "Šumatovac" obeležava 130 godina postojanja

Jedan od najstarijih horova u Srbiji, Mešoviti hor Šumatovac, ove godine obeležava značajan jubilej, 130 godina od osnivanja

Povodom velikog jubileja, 130 godina od osnivanja, Mešoviti hor Šumatovac priređuje Sretenjski koncert, 15. Februara u 19 sati, u crkvi Svetog Nikole.

Hor je osnovan na Sretenje, 1887 godine u Aleksincu, kao Aleksinačka pevačka družina Šumatovac. Osnivači Aleksinačke pevačke družine nisu bili svesni istorijskog značaja ovog čina. Osnovali su ga radi zabave, kako bi upotpunili skroman kulturni i društveni život u Aleksincu, jer su to bila teška vremena, samo deset godina je prošlo od bitke na Šumatovcu. Rad hora proteže se kroz tri veka, i uprkos mnogim teškoćama, traje i danas. Kroz hor je prošlo mnogo pevača i dirigenata, i svi su ostavili svoj lični pečat.

Danas je značajno ime u kulturi grada Aleksinca. Dobitnik je mnogih nagrada i priznanja. Izvodi svetovnu i duhovnu muziku, kao i obrade popularnih kompozicija uz instrumentalnu pratnju.

Sretenjskim koncertom obeležiće sam dan osnivanja i slavu hora, a centralna proslava održaće se u junu.

Komentara: 0


# Šumatovac hor Šumatovac hor sretenje
@ 

[ Dodaj komentar ]


Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima