Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Алексиначки хор "Шуматовац" обележава 130 година постојања

rss

13.02.2017.

Један од најстаријих хорова у Србији, мешовити хор "Шуматовац" из Алексинца, ове године обележиће значајан јубилеј, 130 година од оснивања., великим концертом у храму Светог Николе 15.. фебруара, са почетком у 19 сати.

Алексиначки хор "Шуматовац" обележава 130 година постојања

Један од најстаријих хорова у Србији, Мешовити хор Шуматовац, ове године обележава значајан јубилеј, 130 година од оснивања

Поводом великог јубилеја, 130 година од оснивања, Мешовити хор Шуматовац приређује Сретењски концерт, 15. Фебруара у 19 сати, у цркви Светог Николе.

Хор је основан на Сретење, 1887 године у Алексинцу, као Алексиначка певачка дружина Шуматовац. Оснивачи Алексиначке певачке дружине нису били свесни историјског значаја овог чина. Основали су га ради забаве, како би употпунили скроман културни и друштвени живот у Алексинцу, јер су то била тешка времена, само десет година је прошло од битке на Шуматовцу. Рад хора протеже се кроз три века, и упркос многим тешкоћама, траје и данас. Кроз хор је прошло много певача и диригената, и сви су оставили свој лични печат.

Данас је значајно име у култури града Алексинца. Добитник је многих награда и признања. Изводи световну и духовну музику, као и обраде популарних композиција уз инструменталну пратњу.

Сретењским концертом обележиће сам дан оснивања и славу хора, а централна прослава одржаће се у јуну.


# Шуматовац хор Шуматовац хор сретење
@


 Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима