Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Aleksinački gradski hor Šumatovac na četvrt veka Nišvila

rss

21.08.2019.

Začetnik horskog pevanja u Aleksincu, “Aleksinački mešoviti hor Šumatovac”, održao je 9. avgusta veoma zapažen koncert na jubilarnom “Nišvil 2019” festivalu.

Aleksinački gradski hor Šumatovac na četvrt veka Nišvila

Svoje pevačko umeće članovi „Šumatovca” pokazali su drugog dana festivala na Muzej sceni gde su se predstavili bogatim i raznovrsnim programom, počev od horskih obrada domaćih i stranih evergrin i džez kompozicija, preko muzike iz filmova, do rok balada.

‒ Koncert je protekao fenomenalno. Mi smo se dugo spremali, vredno radili i ovaj koncert je kruna našeg rada. Razne žanrove smo pevali, filmsku muziku, mjuzikle, naravno džez kompozicije poznatih svetskih džez muzičara kao što su Luj Armstrong, Sezaria Evora i drugi, rekla je Marija Zovko, dirigent hora.

Prezadovoljna nastupom bila je i Slađana Marković, članica Upravnog odbora hora, kao i atmosferom, reakcijom publike, predivno uređenom scenom za glavni deo festivala, činjenicom da je bilo dosta ljudi iz Aleksinca, i onih koji su iz Aleksinca, ali žive u Nišu, Cirihu i drugim mestima širom Evrope!

‒ Naročito nam je drago da se zastava Aleksinačkog mešovitog hora Šumatovac iz 1887 vijorila  na Nišvilu!

Većinu kompozicija smo izveli premijerno, bile su spremane baš za Nišvil. Bilo je i kompozicija sa festivala mjuzikla u Solunu, na kome smo takođe učestvovali ove godine, i odakle smo doneli Zlatnu maslinovu grančicu.

Kompozicija ‘Đelem, đelem’ se malo razlikovala, ali ona je bila neka vrsta omaža niškom kralju bluza i jednom od deset najboljih bluz pevača sveta, Šabanu Bajramoviću, i zato smo nju ostavili za kraj. Publika, u kojoj je bilo i stranaca, odlično je prihvatila sve kompozicije, od domaće "Pod sjajem zvezda", preko "Moon river", "Smoke gets in your eyes", negro spirituala "Pray on", "Pink pantera", "Besame mućo", i drugih.  Neke od njih, "What a wonderful world" i "Boemsku rapsodiju" pevušili su sa nama, a posebno im se dopao čuveni refren "Kad bih bio bogat" iz mjuzikla "Violinista na krovu" koji je većim delom izveden na srpskom jeziku, onako kako ga kod nas izvodi Zafir Hadžimanov, rekla je Marković.

U timu Šumatovca bili su i Hristina Lazarević, klavirska pratnja, Miloš  Stoiljković, pratnja na klaviru i harmonici, i Lazar Todić, klarinet.

Članovi „Šumatovca“ veoma su zadovoljni su što su bili deo ovogodišnjeg Nišvila, velike i značajne manifestacije koja je za devet dana i noći na 20 scena okupila više od hiljadu izvođača na 170 koncerata u okviru 130 programa.

Foto: Radio Aleksinac

Da je nastup Aleksinačkog mešovitog hora Šumatovac prošao zapaženo, potvrdio je i poziv da svojom izvedbom kompozicije „Đelem, đelem” upriliče otvaranje „Romani festa” .

Komentara: 0


# Šumatovac Nišvil festival Radio Aleksinac Šumatovac hor koncert Ana Marković Marija Zovko Slađana Marković
@


 

[ Dodaj komentar ]


Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima