Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

U slavu Stevana Sinđelića i njegovih junaka! - Koliko je "Sinđelića" ostalo

rss

02.06.2014. Zdravko Stojnić, Analitičar Agencije Lubris ekstra

Polaganjem venaca i odavanjem pošte palim borcima iz Prvog srpskog ustanka na spomen kompleksu Čegar obeležena je 205. godišnjica Čegarske bitke.

U slavu Stevana Sinđelića i njegovih junaka! - Koliko je "Sinđelića" ostalo

Vence na spomenik poginulim junacima na Čegru, jedne od presudnih bitaka Prvog srpskog ustanka, položili su predstavnici Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Vojske Srbije, grada Niša i udruženja građana koja čuvaju sećanje na učesnike i žrtve oružanih sukoba

Bitka na Čegru vođena je 31. maja 1809. godine, a njoj se istakao resavski vojvoda Stevan Sinđelić koji je, videvši da gubi bitku protiv brojčano nadmoćnih Turaka, pucao u magacin baruta.

U eksploziji su poginuli svi srpski vojnici, njih oko 3.000, kao i oko 6.000 Turaka.

Posle bitke, Turci su u znak odmazde na tadašnje ulazu u Niš sagradili Ćele-kulu i u nju uzidali glave srpskih ustanika. Palim Čegarskim junacima održan je i parastos u Ćele kuli.

Obeležavanje, komemoracija protekla je skromno, kako i dolikuje aktuelnom trenutku .

Ovakava hrabrost i žrtvovanje zvuči neverovatno za današnje vreme i sa pravom se zapitamo koliko je malo ..Siđelića ostalo u Srbiji''. Onih Sinđelića koji znaju šta je sloboda i žrtva !

Danas su na mesto Obilića,Sinđelića došli neki drugi Brankovići. Brankovići koji nas već četrnaest godina ubeđuju da rade za naše dobro. Od tog ''dobra'' imamo pad nataliteta, odliv mozgova, besparicu , i neke druge, nove vrednosti !

Narvno, danas je drugo vreme i patriotizam (čitaj BRIGA ZA GRAĐANE), meri se nekim drugim vrednostima, ali naši ''vlastodršci'' ni posle četrnaest godina ''školske demokratije'' još uvek nisu položili ovaj maturski ispit!

''Ponavljči'' se ređaju na svake četiri, svake dve godine. Skamija (školska klupa) im baš prija .Zašto i ne bi kad je ovakav ''školski sistem besplatan, sa beneficijama i bez odgovornosti !

I na kraju ,opet se zapitamo ima li među nama još uvek modernih Sinđelića . Sinđelića koji imaju sluha za potrebe svojih građana? Sinđelića koji bi tebalo da se ''žrtvuju'' za svoj narod, jer su za to i izabrani od tog istog častoljubivog,ponekad prekog, naivnog, pre svega dobrog i trpeljivog naroda!

U` SLAVU STEVANA SINĐELIĆA I NjEGOVIH JUNAKA !

 

Komentara: 0


# Zdravko Stojnić Čegar udruženja građana
@ 

[ Dodaj komentar ]


Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima