Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Turizam u Aleksincu

rss

24.02.2013.

Prošle nedelje svečano je otvoren Turističko-informativni centar Opštinske organizacije za turizam i sport "OTIS". Prostorije su smeštene u centru grada.

Turizam u Aleksincu

Prema rečima direktorke OTIS-a, Milene Maksimović, novi Turističko-informativni centar biće u službi svih građana opštine Aleksinac, ali i turista koji budu posetili našu opštinu. U pomenutom centru biće prezentovani svi turistički sadržaji opštine Aleksinac, ali će isto tako svima na raspolaganju biti brojevi telefona, red vožnje autobuskog i železničkog saobraćaja, informacije o privredi, izložbena galerija, internet kafe, kao i VIP salon.

U posebnom delu opštinske prostorije Turističko-informativnog centra svi privrednici sa teritorije opštine Aleksinac moći će da predstave svoje proizvode, kroz reklamne panoe ili izložbu proizvoda, stoji u izjavi na opštinskom fejsbuk profilu.

Međutim, gradom vlada nezadovoljstvo, jer je procurila informacija da je renoviranje ove prostorije koštalo 30000 evra. Zvanična informacija, na žalost kao i u mnogim drugim slučajevima nije dostupna za javnost. Po nekoj navici opštinske vlasti plasiraju samo vesti pogodnim medijima, a na osnovu tih vesti možemo zaključiti da nemamo na šta da se žalimo u aleksinačkoj opštini. Građani Aleksinca su ipak očekivali da se taj novac utroši za druge namene, pre svega kao podrška investicijama koje bi dovele do otvaranja novih radnih mesta.

Ima aleksinačka opština čime da se pohvali. Slušajući opštinske zvaničnike i političare, svi se pozivaju na Bovansko jezero, istorijske spomenike, crkve, manastire... Takođe, postoji i određeni broj, manje-više privlačnih turističkih, ali i kulturnih manifestacija. U najavi je i svojevrsna atrakcija u vidu nalazišta uljnih škriljaca.

Ne postoji analiza koliko naša optšina ili građani inkasiraju od turizma. Osim desetak ležajeva u privatnom smeštaju drugih prihoda gotovo i nema. Glavno pitanje putnika koji prolaze kroz naš grad jeste kako do Sokobanje, ili vraćajući se nazad, kako do autoputa.

U takvoj situaciji, vodeći računa da je više od polovine radno sposobnog stanovništva nezaposleno, stvarno se postavlja pitanje na šta se troši opštinski novac. Još traje fijasko sa klizalištem, a i ostala javna preduzeća upudaju iz gluposti u glupost.

Aleksincu je potrebna promocija, ali sve to mora biti mnogo skromnije. Voleli bi smo da znamo, u kom periodu će ova investicija biti povraćena. Voleli bi smo da znamo, koliko OTIS zarađuje novca sopstvenom delatnošću, a koliko je to dotacija opštine.

S druge strane, promocija privrede na turističkim štandovima nije preporučljiva. Ipak, u narednom periodu ispitaćemo na koji način aleksinački privrednik može dobiti deo prostora, što su rukovodioci i najavili.

I na kraju, jedno razočarenje. Naime, opštinski turistički centar ne radi vikendom. Dakle, dragi naši mnogobrojni posetioci - nemojte dolaziti vikendom u grad, zatvoreni smo. Klizalište je zakatančeno, fabrike su u korovu, ali su zato zgrade opštinskih službi veoma reprezentativne. Za njih nema zime.

A ti čitaoče...

video...

Komentara: 3


# OTIS turizam Milena Maksimović opština Bovansko jezero javna preduzeća informativni centar
@ 

▲ ▼ [+][-]


 • (+1) (-0)

  tračara 25.02.2013.
  Jedan od štandova sa najvećom gužvom na sajmu turizma bio je upravo aleksinački.
  Ne zbog posetica već od silnih rukovodioca i pratioca koji su došli u Beograd, ne zna se kojim poslom...
  Onaj Ristić mora da se razume u sve (fudbal, turizam, lopovluk...)

 • (+2) (-0)

  turista 27.02.2013.
  cija li deca rade tamo ? kad su im toliko deca kvalitetna sto ih nezaposlise kod privatnika nego na drzavne jaslice .?

 • (+2) (-0)

  zbunjen 07.03.2013.
  Stvarno mi nije jasno dokle ce gradjani Aleksinca da cutke posmatraju bahatost lokalnih vlasti.Bio bih prezadovoljan kad bi isti otvorili bar jednu fabriku gde bi se zaposlilo makar 100 radnika od onih 8... hiljada prijavljenih na birou, ali ne stranacki. E to bi bilo za pohvalu....Ovako veliko ODLAZITE bestidnici sa vlasti kako Vas nije stid, gde li ce Vam dusa, pokoljenja ce ispastati zbog Vase nesposobnosti, bahatosti i neznanja .


[ Dodaj komentar ]

{lg_push_subscription_title}

{lg_push_subscription_text}