Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Туризам у Алексинцу

rss

24.02.2013.

Прошле недеље свечано је отворен Туристичко-информативни центар Општинске организације за туризам и спорт "ОТИС". Просторије су смештене у центру града.

Туризам у Алексинцу

Према речима директорке ОТИС-а, Милене Максимовић, нови Туристичко-информативни центар биће у служби свих грађана општине Алексинац, али и туриста који буду посетили нашу општину. У поменутом центру биће презентовани сви туристички садржаји општине Алексинац, али ће исто тако свима на располагању бити бројеви телефона, ред вожње аутобуског и железничког саобраћаја, информације о привреди, изложбена галерија, интернет кафе, као и ВИП салон.

У посебном делу општинске просторије Туристичко-информативног центра сви привредници са територије општине Алексинац моћи ће да представе своје производе, кроз рекламне паное или изложбу производа, стоји у изјави на општинском фејсбук профилу.

Међутим, градом влада незадовољство, јер је процурила информација да је реновирање ове просторије коштало 30000 евра. Званична информација, на жалост као и у многим другим случајевима није доступна за јавност. По некој навици општинске власти пласирају само вести погодним медијима, а на основу тих вести можемо закључити да немамо на шта да се жалимо у алексиначкој општини. Грађани Алексинца су ипак очекивали да се тај новац утроши за друге намене, пре свега као подршка инвестицијама које би довеле до отварања нових радних места.

Има алексиначка општина чиме да се похвали. Слушајући општинске званичнике и политичаре, сви се позивају на Бованско језеро, историјске споменике, цркве, манастире... Такође, постоји и одређени број, мање-више привлачних туристичких, али и културних манифестација. У најави је и својеврсна атракција у виду налазишта уљних шкриљаца.

Не постоји анализа колико наша оптшина или грађани инкасирају од туризма. Осим десетак лежајева у приватном смештају других прихода готово и нема. Главно питање путника који пролазе кроз наш град јесте како до Сокобање, или враћајући се назад, како до аутопута.

У таквој ситуацији, водећи рачуна да је више од половине радно способног становништва незапослено, стварно се поставља питање на шта се троши општински новац. Још траје фијаско са клизалиштем, а и остала јавна предузећа упудају из глупости у глупост.

Алексинцу је потребна промоција, али све то мора бити много скромније. Волели би смо да знамо, у ком периоду ће ова инвестиција бити повраћена. Волели би смо да знамо, колико ОТИС зарађује новца сопственом делатношћу, а колико је то дотација општине.

С друге стране, промоција привреде на туристичким штандовима није препоручљива. Ипак, у наредном периоду испитаћемо на који начин алексиначки привредник може добити део простора, што су руководиоци и најавили.

И на крају, једно разочарење. Наиме, општински туристички центар не ради викендом. Дакле, драги наши многобројни посетиоци - немојте долазити викендом у град, затворени смо. Клизалиште је закатанчено, фабрике су у корову, али су зато зграде општинских служби веома репрезентативне. За њих нема зиме.

А ти читаоче...


# ОТИС туризам Милена Максимовић општина Бованско језеро саобраћај јавна предузећа информативни центар
@


 Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима