Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

POPLAVA PRETI ALEKSINCU

rss

25.02.2010. Tanjug

Pošto se večeras očekuje rast nivoa Moravice, zbog toga se preduzimaju mere za odbranu od poplava. Najkritičnije će biti između takozvanog Grobarskog mosta i visećeg mosta. To je deo grada u Aleksincu koji je najviše ugoržen od izlivanja reke Moravica.

POPLAVA PRETI ALEKSINCU

Zbog kiša i otapanja snega u valjevskoj, lajkovačkoj i aleksinačkoj opštini su poplavljene oranice i desetine domaćinstava, dok je u požeškom kraju poplavljena srednja škola. U beogradskoj opštini Palilula manje poplave.Timok opet preti da se izlije.

Prema informaciji iz Opštinskog štaba za borbu protiv poplava, dotok vode u akumulaciji Bovanskog jezera, koje se nalazi između Aleksinca i Sokobanje, se povećava i pošto preti da dođe do preliva na brani službe zadužene za održavanje akumulacije su povećale količinu vode koju puštaju iz jezera.

Trenutno se ispušta 23 kubnih metara u sekundi umesto jučerašnjih 21,5. Takođe, potoci koji se ulivaju u reku Moravica, koja protiče kroz grad Aleksinac povećavaju nivo vode pa se očekuje da večeras dođe do povećanja vodostaja ove reke i da ugrozi kuće nizvodno dole u samom naselju Aleksinac.

Iz opštinskog štaba za borbu protiv poplava upozoravaju građane da budu spremni, ukoliko je to moguće, da zaštite objekte, naročito oni građani koji su u proteklih nekoliko dana imali probleme sa poplavama.

Pošto se večeras očekuje rast nivoa Moravice, zbog toga se preduzimaju mere za odbranu od poplava. Najkritičnije će biti između takozvanog Grobarskog mosta i visećeg mosta. To je deo grada u Aleksincu koji je najviše ugoržen od izlivanja reke Moravica.

* * *

Valjevo: Pod vodom stotine domaćinstava

Sa nadolaženjem voda Kolubare, Tamnave, Uba i drugih u valjevskom kraju, nakon topljenja snega i obilnih kiša, povećava se broj ugroženih domaćinstava i poplavljenih oranica pod ozimim usevima.

Poplavljena škola

Zbog kiše i otapanja snega u požeškom kraju, danas je poplavljena Poljoprivredna škola, zbog čega je nastava do prekinuta, a pojavila su se i klizišta.

Direktor škole Milan Marinković izjavio je da je za štetu odgovorno Javno preduzeće "Železnice Srbije", koje nije očistilo kanal.

On je rekao da nisu postupili po rešenjima koja su dobijali da očiste odvodni kanal koji prolazi pored škole.

Direktor medija centra Železnica Srbije Nenad Stanisavljević rekao je, da je pre dva dana čišćen kanal i da je nemoguće se izboriti sa tolikom količinom vode.

Poplavljen je i deo ekonomije Poljoprivredne škole, na kojoj se nalaze ogledne parcele.

Za sada je najteža situacija u opštinama Ub, Lajkovac i Valjevo. U selima Brgule, Lisopolje i Sovljak u ubskoj opštini, koja su ugrožena poplavama zbog izlivanja reka Uba, Tamnave i Gračice, pod vodom se sada nalazi više od 20 domaćinstava, izjavio je Tanjugu Branislav Sarić, načelnik kriznog štaba opštine Ub, koji već nekoliko dana neprekidno zaseda i preduzima mere da pruži pomoć najugroženijim domaćinstvima u snabdevanju vodom za piće, hranom i vodom za napajanje stoke.

Reke koje su se izlile su na putu Ub-Beograd u Milorcima dovele do otežanog odvijanja saobraćaja, kao i na putevima prema Šapcu, a u selu Novacima klizište koje se pojavilo zauzima sve veće površine.

I u lajkovačkoj opštini na prostoru od Sovca do Ćelija prošle noći izlila se reka Kolubara i poplavila na stotine hektara oranica i kuća i stambenih objekata, naročito u Lajkovcu i u selu Nepričava. U Lajkovcu su poplavljena domaćinstva u naselju iza pruge Beograd-Bar, nedaleko od železničke stanice.

Mladen Bajić, predsednik Opštinskog kriznog štaba, rekao je za Tanjug da ovih poplava ne bi bilo da su javna preduzeća na vreme izvršila čišćenje kanala koji treba da prihvate višak vodenih taloga iz korita Kolubare. Na žalost, to nije učinjeno, pa su u toku dana mobilisane sve raspoložive snage da se u strahu od novih poplava ti kanali očiste kako bi se smanjile štete od poplava.

Nabujala i reka Drina

Poplave nisu mimoišle ni sela nizvodno od Valjeva, ali na veliku sreću vodostaj reke Kolubare od jutros je počeo da se smanjuje. Međutim, i dalje se strahuje od većeg topljenja snega i kiša jer bi štete od izlivanja reka mogle da budu i veće.

Vodostaji Crnog i Belog TImoka u blagom porastu

Vodostaj Crnog Timoka polako raste i trenutno iznosi 365 , odnosno 35 santimetara ispod kote vanredne odbrane od poplava, saopštio je danas MUP Sribje.

U saopštenju se navodi da i vodostaj Belog Timoka beleži porast, te da na mernoj stanici ispod mosta u naselju Višnjar iznosi 300 santimetara. MUP ističe da se nivo vodostaja neprekidno prati.

Vlada Srbije: Pomoć ugroženom stanovništvu

Vlada Srbije razmatrala je danas posledice od poplava u više opština i zaključila da je neophodno što pre sprovesti neophodne procedure kako bi vlada u najkraćem roku donela odluku o novčanoj i drugoj pomoći ugroženom stanovništvu.

Pripadnici sektora za vanredne situacije MUP-a ojačali su nasip Borske reke u ataru sela Vržogrnac, i to postavljanjem 200 džakova punjenih peskom.

Stanovništvo potencijalno ugroženih naselja Sumrakovac i Zvezdan upozoreno je i obavešteno o mogućoj evakuaciji.

U mestu Šarbanovac u opštini Bor, na reci Crni Timok, vatrogasno spasilačke ekipe preventivno su evakuisale četiri osobe iz ugroženog područja.

Komentara: 0


# Aleksinac opština Bovansko jezero saobraćaj Moravica javna preduzeća poplava škole Železnice Srbije Nenad Stanisavljević Milan Marinković
@


 

[ Dodaj komentar ]


Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima