Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Sećanje na Trajana Novakovića, jednog od direktora doma za decu u Prćilovici

rss

04.11.2019. Tekst i foto: Boža Marković

U dane sećanja na one koji nisu više sa nama ali su ostavili značajan trag u vaspitanju i obrazovanju, sećanjmo se Donjeadrovčanina Trajana Novakovića.

Sećanje na Trajana Novakovića, jednog od direktora doma za decu u Prćilovici

Rođen je daleke 1924. petog maja, u Kumanovu, od oca Trifuna. Zvršio je Učiteljsku školu u Svetozarevu 1946/ 47 i nakon toga bio postavljen za učitelja u Međuhanu, kod Blaca. U ovoj školi bio je potom upravnik. Tamo je upoznao svoju suprugu Danicu, učiteljicu, rođenu Duvaništu kod Šapca, rođenu 1926. i sa njom dočekao dijamantsku svadbu, o čemu su pisale „Narodne novine“ 2017. U braku skopljenom 1950. godine imali su sina Dacana, rođenog 1951. godine. Jednu godinu bio je upravnik Doma za školsku decu u Blacu. Posle službe u Blacu, 8. 7. 1952. postavljen je za upravnika Dečjeg doma „Dragiša Petrović- Đido“ u Prćilovici, rešenjem broj 12725, od istog datuma, Saveta za narodno zdravlje i socijalnu politiku, koga je potpisala  ministar- predsednik Spasena Babović.

Na tom mestu ostao je do 1. oktobra 1953. Sa suprugom Danicom vodio je računa o deci bez roditelja i iz siromašnih porodica koja su živela u Dečjem domu u Prćilovici. Govorio je o njihovom oblačenju i izgledu pred odlazak u Aleksinac na svečanosti. Morali su svi da budu lepo obučeni, sa očišćenom obućom i drugim detaljima. U tome su mu pored supruge Danice pomagali kuvarice, služitelji od kojih je pomenuo Dragicu Vidosavljević i jednog iz porodice Pavlović, oboje iz Gornjeg Adrovca, neke od žena iz Prćilovice koje su radile u Domu. Bilo je njih još četvoro ili petoro.

Potom raspoređen na mesto učitelja u Gornjem Krupcu. Iza toga raspoređen za učitelja Osmogodišnje škole u Gredetinu, a radni vek varšio je 31. 8. 1984. godine u Osnovnoj školi „Aca Milojević“ u Aleksincu. Na tom putu verno ga je pratila supruga Danica.

Stručni ispit polagao je od 22. 11.- 25. 11. 1957., pred ispitnom komisijom pri Učiteljskoj školi u Aleksincu, kojom je  rukovodio Radomir Kostić.

Bavio se prvenstveno pedagoškim radom, dočekivao pionire- prvake, vodio ih do kraja školovovanja i tako sve do kraja radnog veka. Ocenjivan je visokim ocenama- „ističe se“ i „naročito se ističe“, što se vidi iz njegovog personalnog lista, a koga je potpisao Božidar Rakočević.

U svim mestima rada bio je društveno aktivan, učestvovao u elektrifikaciji sela Gredetin 1956/ 57, formiravši osam grupa za elektrifikaiju. Za vreme službovanja u Gredetinu bio je član Upravnog odbora Zemljoradničke zadruge Gredetin.

Nagrađivan je posebnim novčanim dodacima za obavljanje svog vaspitačkog i učiteljskog posla. Odlikovan je Orednom rada sa srebrnim vencem 1980. godine, a 1996. povodom 120 godišnjice Crvenog krsta Aleksinac dobio je pohvalu. Bio je uvek mlad u duši, verovatno, zbog rada sa mladima. Na izložbi akvarela Zlatka Pavlovića, 2017. podsetio je prisutne na  dane u Osnovnoj školi „Smeh i suza“ i Zlatkovo druženje sa devojkom koja mu je kasnije postala supruga. Do poslednjih dana sa suprugom Danicom odazivao se pozivima i prisustvovao proslovama škole gde je radio. Poslednji njihov zajednički snimak zabeležen je za Svetoga Savu 27. 1. 2017.

U danima kada sam ih posetio da bih pisao o njihovoj dijamantskoj svadbi čika Trajana sam zatekao u radnoj atmosferi. Listao je svoja i Danina dokumenta, zapisivao  ponešto, pedantno čuvajući svako rešenje, govor učenicima prog razreda, na nekoliko mesta zapise o kretanju u službi, autobiografiju Danice, uverenja o aktivnosti iz raznih perioda, ukaz o odlikovanju, pohvalu Crvenog krsta i druge papire, računajući da će to nekada nekome trebati. Bio je skroman, nije isticao sebe, ali Danica je više puta setno rekla da joj je krivo da Trajan nije bio toliko sagledan za sve ono što je kroz svoj vaspitno- obarazovni vek pružio deci i za rad i aktivnost u društvenoj sredini.

Verovatno Trajan Novaković nije jedini od tih kojih treba da se setimo, i da je nemoguće svakog da se setimo, ali ukoliko bi svako od nas učinio mali napor utoliko bi se lista onih koji su ostavili neki trag u društvenoj sredini uvećala i popunila praznina koja je nastala nestankom takvih pojedinaca.

Komentara: 2


# Prćilovica Boža Marković - Nesvrćanin Donji Adrovac Gredetin
@ 

▲ ▼ [+][-]


  • (+2) (-)

    Marija Marjanovic 04.11.2019.
    Nazalost,od doma u Prcilovici ostala je samo ruina.Iz price moje prabake,Radmile Marjanovic,koja je radila u domu,najvise je bilo sirocadi iz proteklih ratova.Deca su uvek bila uredna i cista,a disciplina je bila na zavidnom nivou.

  • (+) (-2)

    Lidija 06.11.2019.
    Najdrazi uciteljTrajan moje sestre i moja predivna uciteljica Dana.Predivni ljudi i nadasve skromni i castni.


[ Dodaj komentar ]


Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima