Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Saopštenje direktora Veličkovića povodom opužbi o zloupotrebama prilikom radova na novom objektu škole

rss

26.12.2014.

Saopštenje direktora Poljoprivredne škole Slavoljuba Veličkovića povodom opužbi o zloupotrebama prilikom radova na novom objektu škole, prenosimo u celosti

Saopštenje direktora Veličkovića povodom opužbi o zloupotrebama prilikom radova na novom objektu škole

Povodom neistina koje u poslednje vreme često u javnosti izriče odbornik u SO Aleksinac i predsednik OO DSS, g. Ivan Dimić, a koje se odnose na navodne kriminalne radnje vezane za izgradnju objekta Poljoprivredne škole u Aleksincu, u kojima se moje ime pominje u kontekstu organizovanog kriminala koji je oštetio državni budžet i ovu školu, a u cilju objektivnog i istinitog informisanja građana i zaštite ugleda Poljoprivredne škole „Šumatovac“, dužan sam da zainteresovanu javnost upoznam sa činjenicama o toku izgradnje novog objekta škole.

Na čelu Poljoprivredne škole „Šumatovac“ nalazim se punih 14 godina. Za to vreme uvek sam se trudio da svoj posao obavljam profesionalno i maksimalno posvećeno, neretko na uštrb svog privatnog vremena i interesa, a na štetu moje porodice. Posao direktora Poljoprivredne škole je specifičan i utoliko teži od posla direktora većine drugih škola, iz razloga što on mora voditi računa i o radovima vezanim za školsku ekonomiju koja se redovno obrađuje i na kojoj se organizuje praktična nastava za naše učenike, a od 2006. godine i zbog obaveza vezanih za realizaciju investicije u izgradnju novog školskog objekta.

S obzirom da Poljoprivredna škola „Šumatovac“ svoju delatnost obavlja u objektu Tehničke škole „Prota Stevan Dimitrijević“, od 2006. godine, zahvaljujući naporima rukovodstva škole i tadašnjeg predsednika opštine Aleksinac Nenada Stankovića, školi je odobren projekat izgradnje novog objekta na potezu Vašarište u Aleksincu. Izgradnjom ovog objekta, budućim učenicima škole pružila bi se prilika da pohađaju nastavu u moderno opremljenim kabinetima koji omogućavaju sticanje savremenih teorijskih i praktičnih znanja iz oblasti poljoprivrede, a samoj školi omogućilo da se dalje razvija. Od tada, rukovodstvo škole je svake godine ulagalo napore da kod nadležnog ministarstva i NIP-a obezbedi nova sredstva za nastavak gradnje novog objekta škole.

Nažalost, danas, nakon osam godina od početka radova, svedoci smo da objekat Poljoprivredne škole još uvek nije završen. Zbog jasnoće, na ovom mestu neophodno je ukratko opisati činjenice vezane za ovaj predmet. Projekat rekonstrukcije i dogradnje Poljoprivredne škole „Šumatovac“ zamišljen je kao fazni projekat i podeljen je u tri faze. U čitavom poslu na projektovanju i izgradnji prve faze, škola je imala ulogu investitora, ali pravi investitori bili su Ministarstvo prosvete i sporta Republike Srbije i Nacionalni investicioni plan. Na raspisanom javnom pozivu za projektovanje i izgradnju I faze objekta škole javila su se tri ponuđača, a izabrana je firma „CD Unoinvest“ iz Beograda. Ostali ponuđači nisu ulagali prigovore. Treba reći da, iako je po javnoj nabavci izvođenje radova povereno firmi „CD Unoinvest“, radove na pojedinim grupama poslova obavljali su razni podizvođači, koje je ova firma angažovala. Za vršenje stručnog nadzora, u posebnom postupku javne nabavke, izabran je Institut za građevinarstvo Građevinsko-arhitektonskog fakulteta u Nišu. Radovi na izgradnji započeti su 30. avgusta 2006. godine i izvođeni su u neprekidnom trajanju do leta 2007. godine. Nakon toga, zbog kašnjenja u plaćanjima, kako ministarstva prema školi, ali i izvođača prema podizvođačima, radovi su više puta prekidani, pa ponovo nastavljani.

Tačno je da je komisija Ministarstva prosvete na čelu sa g. Zoranom Trninićem 2010. godine utvrdila manjak izvedenih radova u iznosu od oko 21 milion dinara. Međutim, kao odgovorna strana za tu situaciju, pored izvođača, apostrofiran je vršilac stručnog nadzora - Institut za građevinarstvo Građevinsko arhitektonskog fakulteta u Nišu, kome je u jednom trenutku zaprećeno oduzimanjem licenci za vršenje takvih vrsta usluga. U isto vreme, od Poljoprivredne škole zatraženo je da napravi protokol kojim se izvođač obavezuje da isporuči nedostajaće radove, a stručni nadzor da kvalitetno odradi svoj deo posla. Kao posledica ovoga, u narednom periodu izveden je najveći deo nedostajućih radova, tako da je prema poslednjem izveštaju stručnog nadzora iz maja 2012. godine, u okviru I faze izgradnje objekta izvedeno 95% od predviđenih radova. U međuvremenu, započeti su radovi na II i III fazi izgradnje.

Veoma je važno naglasiti da je isplata radova od strane Poljoprivredne škole prema izvođaču obavljana prema utvrđenoj proceduri, odnosno po dostavljanju privremenih situacija, potpisanih i overenih od strane stručnog nadzora. Budući da sam po struci psiholog, ja nisam ni stručan ni nadležan da vršim procenu količine i kvaliteta izvedenih građevinskih radova. Ono što je za mene, kao direktora škole bitno, jeste to da li stručni nadzor daje saglasnost na utvrđeni stepen i kvalitet izvedenih radova. Ako je do nekih propusta i došlo, onda krivicu za to treba tražiti na relaciji izvođač radova - vršilac tehničke kontrole, i na to Poljoprivredna škola, nažalost, nije mogla imati uticaja. Uostalom, svedoci smo da građevinarstvo danas u Srbiji predstavlja nedovoljno regulisanu i kontrolisanu delatnost.

Optužbe o mojoj umešanosti u organizovani kriminal, koje g. Dimić olako iznosi na osnovu poluinformacija do kojih je došao, nanose štetu mom ugledu, ugledu moje porodice, kao i institucije na čijem čelu se nalazim. Moj stil i standard života govore, a svi oni koji me dobro poznaju i znaju, da ovakve optužbe nemaju nikakvog osnova, i da su u najmanju ruku smešne. Međutim, njih pomenuti gospodin obilato koristi u svrhu političke borbe, što služi njemu na čast. Pri tom, prilikom iznošenja ovih ozbiljnih optužbi on se poziva na svoju punu krivičnu i materijalnu odgovornost, pa ću stoga biti prinuđen da razmotrim mogućnost da tu svoju odgovornost dokaže i pred sudom. Pošto je svakako nije dokazao za vreme vršenja svog političkog mandata.

Nikada nisam verovao u stereotip da čovek koji iz najbolje namere želi da učini nešto za svoju organizaciju i svoju sredinu, sticajem okolnosti na koje ne može da utiče, neretko preti da bude kompromitovan i kažnjen za svoju dobru volju i svoj entuzijazam. I pored svih teškoća koje prate radove na izgradnji, rukovodstvo Poljoprivredne škole „Šumatovac“ će nastaviti da ulaže napore da omogući što skoriji završetak novog školskog objekta, koji će pratiti modernizacija nastavnog procesa, čime će doprineti razvoju opštine Aleksinac u oblasti poljoprivrede.

Slavoljub Veličković,

direktor PŠ „Šumatovac“

Komentara: 17


# Ivan Dimić budžet Poljoprivredna škola Šumatovac škole saopštenje Ministarstvo prosvete Slavoljub Veličković prota Stevan Dimitrijević reakcija SO Aleksinac
@ 

▲ ▼ [+][-]


 • (+22) (-6)

  ma sve ti verujemo 26.12.2014.
  A kad si sa kumom Nešom nameštao tender pa prošo izvođač koji je bio ubedljivo najskuplji, 20 milona više od sledeće ponude, tad si se razumeo u građevinu. il si se debelo omastio ili te kum navuko, a on pokupio kajmak. Ipak ti je kum Neša bio radikal, a znaš da je njima kumstvo "sveto". Još ako ti se kleo u crkvi ko radikalima, teško tebi.

 • (+26) (-7)

  komsija 26.12.2014.
  al to onaj sto mu opstina poklonila plac na vojnicki put a on ga prodao

 • (+18) (-1)

  Gradjanin (ne)pokorni. 26.12.2014.
  Kao gradjanina, mene interesuje koliko je nezaposlenih lica sa trecim i cetvrtim stepenom poljoprivredne struke na evidenciji RZTR i ko je pravio projekciju da u Opstini koja nema vecih poljoprivrednih kombinata nakon propasti PIK/a pravi uz vec postojecu , novu skolu*u stravicnoj besparici) a za par godina ne samo poljoprivredna, nego pocev od osnovnih skola imace ogromnih problema sa viskom nastavnog osoblja jer nece biti ucenika. Dakle da pojasnim,niti me zanima ovo sto cete Vi resavati sa pomenutim gospodinom na sudu, niti je to nesto sto gradjane treba narocito zanimati,Vi ,kao eksponent politike SNS/a,visokopozicionirani po hijerarhiji kadar,politicke organizacije koja vodi Opstinu, morate razmisljati strateski na duze staze.Ako je Aleksincu potrebna nekakva nova obrazovna institucija , to je onda visokoobrazovna institucija isturenog odelenje Niskog Univerziteta a ne privatne neakreditovane skole koje stancuju kadrove. Po mojoj evidenciji,preko 300 poljoprivrednih tehnicara se nalazi na evidenciji kao nezaposlena lica.Toliko o toj novoj poljoprivrednoj skoli.Ko nije ostrascen,i zna da razmislja svojom glavom bice mu jasno sta sam targetirao kao problem mojih Alekisncana.Medjutim kao sto obicno biva ljudi sve posmatraju licno,kroz svoju prizmu i zato nam je Opstina i medju najjgorima u Srbiji u svakom pogledu i pored svih komparativnih prednosti u odnosu na mnoge druge koje su u daleko u boljem polozaju nego sto smo mi.Svim ljudima dobre volje, bez obzira na stranacke boje i dresove zelim da ih zdravlje sluzi u predstojecoj 2015.godini.

 • (+17) (-6)

  uhhhhh Velickovicu 26.12.2014.
  pa ti zaboravi da je ovo mali grad i da se svi znamo...sto li se i javljas

 • (+10) (-4)

  aleksincanka 26.12.2014.
  Treba proveroti mavode nevinog coveka

 • (+20) (-4)

  ristic 27.12.2014.
  koliko ucenika si imao pre cetrnaest godina , direktore , a koliko danas!?
  sa tri nepotpuna odeljenja , koje jedva upisujete godisnje , doveli ste skolu do gasenja.
  to su vasi rezultati !

 • (+26) (-6)

  naivni 27.12.2014.
  Kad ste ti i tvoj kum Neša nameštali tender da prođe ta firma iz Beograda iako je bila ubedljivo najsuplja tad si se razumeo u građevinu. Imali ste ponude 20 miliona jeftinije a gurali ste ove. Kazes nisu se zalili ponuđači? Pa nisu kad je tvoj kum predsednik opštine pretio redom da niko ne sme da se žali inače će imati problema. Lopovčine!

 • (+12) (-3)

  IMA LI ODJE VISE POMOCI. 27.12.2014.
  Sedim u klubu,tri prosvetna radnika sa mnom, jedan pravnik,jedan ekonomista.Komentarisu intervju gospodina,komentarisu situaciju u gradu,ti mutcisch,slusas, ipak su to intelktualci,veli jedan,ovo je dno dna,Aleksinac nikad nije bio u goroj vsituaciji nego od kada su ovi preuzeli Opstinu,ti sluschashc,pitasch sta je alternativa,pokusavas da vidis ima li kakvog resenja, i prica se svdoi nba jedno te isto,nema pomoci. Rezime. Da li smo stavrno dosli u situaciju da vise nema pomoci.

 • (+25) (-7)

  LAKU NOC DECO 27.12.2014.
  Bio jednom jedan direktor, u jednoj skoli. A njegova supruga jednog dana pojavi se u skoli kao zastupnik jednog osiguravajuceg drustva. I osigurase se djaci i uplatise novac za osiguranje. Prodje neko vreme i povredi se djak za vreme nastave. I potrazise njegovi roditelji da im osiguranje isplati odstetu. Ali dobise odgovor kako je ta osiguravajuca kuca ugasena i da zato ne mogu da ih isplate. Jednoga dana tuzise roditelji skolu. I dobise spor. Jednoga dana isplatise im novac iz opstinskog budzete. Od novca koji su gradjani davali, svakoga dana.

 • (+24) (-5)

  samo građanin 27.12.2014.
  Čudi me da se S. V. oglasio naomraženom sajtu kome je SNS zabranio upotrebu imena Aleksinac da ne pobrkamo sajt opštine i ovaj, kako reče Neša - misli da smo mnogo glupi! O S. V. se priča da je trađio 3 hiljde evra da bi nekog zaposli. Dalje, to je onaj isti što je Dimiću i zameniku uskratio 6 pripadajućih plata po zakonu kad sišli s vlasti, a on izgleda s uma, jer ovi normalno presavili tabak pa to koštalo nas grašane 4 puta više. Da, 300 poljopr. tehničara su na zavodu al zato je zaposlio sna u opštini kao piara. I nije ga sramota, ima obraz ko đon. Jedva čekam da im vidim leđa

 • (+4) (-0)

  za samo građanina 28.12.2014.
  pa mora da alt nije teo da mu objavi saopštenje?čovek u medijskoj blokadi, zabranila ga urednica šte će!

 • (+6) (-0)

  Stojko 28.12.2014.
  Sram da Vas je gdine Veličkoviću. Kakav je šljam u SNS-u pokazuje činjenica da je : dotični zaposlio sina, Simićka mamu, Emilijan ženu, Dragan Crnogorac ćerku, Toplica sinove, Dragan zubar nekoliko rođaka i valjda dragiša smušeni ćerku u Žitkovcu. Možda sam i propustio nekoga. I odakle sad vama obraz da pričate bilo šta ovom narodu. KaD sns padne vi ćete lepo u drugu stranku pa opet sve iznova. Dakle, sram vas bilo Nešini naprednjaci.

 • (+10) (-14)

  Ne mogu da verujem 28.12.2014.
  Citam sta pisete i ne verujem..Slavoljuba poznajem preko 20 godina.Ziveo je kao podstanar,radio i jedva sticao.Decu je gurao koliko god je mogao da treniraju neki sport i ulagao u njih..Na kraju kad je postao direktor skole,trudio se da sto vise ucini za istu iz prostih razloga : Jednoga dana njegovoj porodici i deci ce neko reci "Vas otac je ucinio to to i to,svaka cast"..E taj covek je vise voleo lepu rec od para.I dan danas NEMA..Koliko ste se gluposti ovde nalupali da je to strasno.Trazio onom 3.000e za posao,namestao tendere?To mozda njegov kum Nesa ali Slavoljub NE..Znam tog coveka i mogu da se zakunem da dinar jedan nije ukrao ili nesto namestao.To mu hvala sto se borio za sta se borio.Neke ljude treba sramota da bude sta su rekli i sta su izrekli..Nisam pripadnik NIJEDNE i ovo pricam kao neko ko licno i jako dobro poznaje gospodina S.V ..A vi zuti ne lupajte gluposti ovde po sajtu za direktora jedne skole nego resavajte ovog bivseg radikala jer ako taj ostane jos malo gotovi smo.Kod njega su odgovori na sva pitanja .Toliko od mene

 • (+12) (-3)

  Aleksandar 28.12.2014.
  informacija za "građanina"
  vidi, Aleksinac je u 20. vek ušao sa 3 škole.
  Najstarija učiteljska škola je prebačena iz Kragujevca u Aleksinac.
  A pred kraj veka smo upseli da je izgubimo i izgubimo tradiciju.
  Ono što je jedino noramlno u tome jeste da imamo poljoprivrednu školu i, ako ne fakultet, onda barem istureno odeljenje poljoprivrednog.
  Ovo je opština sa poljoprivrednim potencijalom i u tom pravcu i treba da se razvija.
  Opštinsko rukovodstvo (kao i prethodna) nisu ničim pokazali šta nam je imperativ. Više para ulažu u neki propali turizam...

 • (+7) (-6)

  veruj, veruj... 29.12.2014.
  Sad ispade Slavko potpuno nevinašce. kao nije mogo da bira kuma. Pa Levi je iz DS-a preleteo u radikalski SNS i tamo je potpredsednik, vrlo odgovoran za sve što ovi učiniše od opštine. Sam je direktno pravio neke gluposti,, a valjda on sme ponešto da kaže i svom kumu. To što je odmah zaposlio sina u opštini i to mora da je jako moralno...tako on ulaže u svoju decu. Otvori malo oči, nije ovaj ni malo naivan iako se pravi.

 • (+12) (-6)

  za nevernog 31.12.2014.
  Mi zuti ne lupamo gluposti, pa i tvoj drugar je 15 godina bio zuti, i zuti su ga pokrivali i stitili za sva njegova sra.a. Kada si toliko blizak neka ti objasni zasto je skola uvek u finansijskom minusu. A obradjuje 40 hektara, ima sopstvenu mehanizaciju, desetak poljo inzinjera, besplatnu radnu snagu/djake, beneficirano gorivo, djubrivo ... pa nas obavesti, ovde

 • (+5) (-4)

  zasto da ne 31.12.2014.
  Uvek neko mora da bude zaposlen.I svakako, potpuno je u redu da to bude taj decko jer iza njega,objektivno stoji znanje,poznat je decko urban tip mnogo bolje nego da je to mesto zauzeo neki nepoznati.Nevolja Aleksinca upravo i pocinje kada glavne pozicije zauzmu ljudi cije poreklo nije iz aleksinackog okruga,takvi likovi su tu u prolazu nije ih briga ni za grad ni za selo.Druga stvar je kad u svakom selu aleksinacke opstine i u aleksincu zivi tvoja familija svakako da ces biti motivisanija da radis u opstem interesu.


[ Dodaj komentar ]


Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima