Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Саопштење директора Величковића поводом опужби о злоупотребама приликом радова на новом објекту школе

rss

26.12.2014.

Саопштење директора Пољопривредне школе Славољуба Величковића поводом опужби о злоупотребама приликом радова на новом објекту школе, преносимо у целости

Саопштење директора Величковића поводом опужби о злоупотребама приликом радова на новом објекту школе

Поводом неистина које у последње време често у јавности изриче одборник у СО Алексинац и председник ОО ДСС, г. Иван Димић, а које се односе на наводне криминалне радње везане за изградњу објекта Пољопривредне школе у Алексинцу, у којима се моје име помиње у контексту организованог криминала који је оштетио државни буџет и ову школу, а у циљу објективног и истинитог информисања грађана и заштите угледа Пољопривредне школе „Шуматовац“, дужан сам да заинтересовану јавност упознам са чињеницама о току изградње новог објекта школе.

На челу Пољопривредне школе „Шуматовац“ налазим се пуних 14 година. За то време увек сам се трудио да свој посао обављам професионално и максимално посвећено, неретко на уштрб свог приватног времена и интереса, а на штету моје породице. Посао директора Пољопривредне школе је специфичан и утолико тежи од посла директора већине других школа, из разлога што он мора водити рачуна и о радовима везаним за школску економију која се редовно обрађује и на којој се организује практична настава за наше ученике, а од 2006. године и због обавеза везаних за реализацију инвестиције у изградњу новог школског објекта.

С обзиром да Пољопривредна школа „Шуматовац“ своју делатност обавља у објекту Техничке школе „Прота Стеван Димитријевић“, од 2006. године, захваљујући напорима руководства школе и тадашњег председника општине Алексинац Ненада Станковића, школи је одобрен пројекат изградње новог објекта на потезу Вашариште у Алексинцу. Изградњом овог објекта, будућим ученицима школе пружила би се прилика да похађају наставу у модерно опремљеним кабинетима који омогућавају стицање савремених теоријских и практичних знања из области пољопривреде, а самој школи омогућило да се даље развија. Од тада, руководство школе је сваке године улагало напоре да код надлежног министарства и НИП-а обезбеди нова средства за наставак градње новог објекта школе.

Нажалост, данас, након осам година од почетка радова, сведоци смо да објекат Пољопривредне школе још увек није завршен. Због јасноће, на овом месту неопходно је укратко описати чињенице везане за овај предмет. Пројекат реконструкције и доградње Пољопривредне школе „Шуматовац“ замишљен је као фазни пројекат и подељен је у три фазе. У читавом послу на пројектовању и изградњи прве фазе, школа је имала улогу инвеститора, али прави инвеститори били су Министарство просвете и спорта Републике Србије и Национални инвестициони план. На расписаном јавном позиву за пројектовање и изградњу I фазе објекта школе јавила су се три понуђача, a изабрана је фирма „ЦД Уноинвест“ из Београда. Остали понуђачи нису улагали приговоре. Треба рећи да, иако је по јавној набавци извођење радова поверено фирми „ЦД Уноинвест“, радове на појединим групама послова обављали су разни подизвођачи, које је ова фирма ангажовала. За вршење стручног надзора, у посебном поступку јавне набавке, изабран је Институт за грађевинарство Грађевинско-архитектонског факултета у Нишу. Радови на изградњи започети су 30. августа 2006. године и извођени су у непрекидном трајању до лета 2007. године. Након тога, због кашњења у плаћањима, како министарства према школи, али и извођача према подизвођачима, радови су више пута прекидани, па поново настављани.

Тачно је да је комисија Министарства просвете на челу са г. Зораном Трнинићем 2010. године утврдила мањак изведених радова у износу од око 21 милион динара. Међутим, као одговорна страна за ту ситуацију, поред извођача, апострофиран је вршилац стручног надзора - Институт за грађевинарство Грађевинско архитектонског факултета у Нишу, коме је у једном тренутку запрећено одузимањем лиценци за вршење таквих врста услуга. У исто време, од Пољопривредне школе затражено је да направи протокол којим се извођач обавезује да испоручи недостајаће радове, а стручни надзор да квалитетно одради свој део посла. Као последица овога, у наредном периоду изведен је највећи део недостајућих радова, тако да је према последњем извештају стручног надзора из маја 2012. године, у оквиру I фазе изградње објекта изведено 95% од предвиђених радова. У међувремену, започети су радови на II и III фази изградње.

Веома је важно нагласити да је исплата радова од стране Пољопривредне школе према извођачу обављана према утврђеној процедури, односно по достављању привремених ситуација, потписаних и оверених од стране стручног надзора. Будући да сам по струци психолог, ја нисам ни стручан ни надлежан да вршим процену количине и квалитета изведених грађевинских радова. Оно што је за мене, као директора школе битно, јесте то да ли стручни надзор даје сагласност на утврђени степен и квалитет изведених радова. Ако је до неких пропуста и дошло, онда кривицу за то треба тражити на релацији извођач радова - вршилац техничке контроле, и на то Пољопривредна школа, нажалост, није могла имати утицаја. Уосталом, сведоци смо да грађевинарство данас у Србији представља недовољно регулисану и контролисану делатност.

Оптужбе о мојој умешаности у организовани криминал, које г. Димић олако износи на основу полуинформација до којих је дошао, наносе штету мом угледу, угледу моје породице, као и институције на чијем челу се налазим. Мој стил и стандард живота говоре, а сви они који ме добро познају и знају, да овакве оптужбе немају никаквог основа, и да су у најмању руку смешне. Међутим, њих поменути господин обилато користи у сврху политичке борбе, што служи њему на част. При том, приликом изношења ових озбиљних оптужби он се позива на своју пуну кривичну и материјалну одговорност, па ћу стога бити принуђен да размотрим могућност да ту своју одговорност докаже и пред судом. Пошто је свакако није доказао за време вршења свог политичког мандата.

Никада нисам веровао у стереотип да човек који из најбоље намере жели да учини нешто за своју организацију и своју средину, стицајем околности на које не може да утиче, неретко прети да буде компромитован и кажњен за своју добру вољу и свој ентузијазам. И поред свих тешкоћа које прате радове на изградњи, руководство Пољопривредне школе „Шуматовац“ ће наставити да улаже напоре да омогући што скорији завршетак новог школског објекта, који ће пратити модернизација наставног процеса, чиме ће допринети развоју општине Алексинац у области пољопривреде.

Славољуб Величковић,

директор ПШ „Шуматовац“


# Иван Димић буџет Пољопривредна школа Шуматовац школе саопштење Министарство просвете Славољуб Величковић прота Стеван Димитријевић реакција СО Алексинац
@


 Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима