Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Саопштење директора Величковића поводом опужби о злоупотребама приликом радова на новом објекту школе

rss

26.12.2014.

Саопштење директора Пољопривредне школе Славољуба Величковића поводом опужби о злоупотребама приликом радова на новом објекту школе, преносимо у целости

Саопштење директора Величковића поводом опужби о злоупотребама приликом радова на новом објекту школе

Поводом неистина које у последње време често у јавности изриче одборник у СО Алексинац и председник ОО ДСС, г. Иван Димић, а које се односе на наводне криминалне радње везане за изградњу објекта Пољопривредне школе у Алексинцу, у којима се моје име помиње у контексту организованог криминала који је оштетио државни буџет и ову школу, а у циљу објективног и истинитог информисања грађана и заштите угледа Пољопривредне школе „Шуматовац“, дужан сам да заинтересовану јавност упознам са чињеницама о току изградње новог објекта школе.

На челу Пољопривредне школе „Шуматовац“ налазим се пуних 14 година. За то време увек сам се трудио да свој посао обављам професионално и максимално посвећено, неретко на уштрб свог приватног времена и интереса, а на штету моје породице. Посао директора Пољопривредне школе је специфичан и утолико тежи од посла директора већине других школа, из разлога што он мора водити рачуна и о радовима везаним за школску економију која се редовно обрађује и на којој се организује практична настава за наше ученике, а од 2006. године и због обавеза везаних за реализацију инвестиције у изградњу новог школског објекта.

С обзиром да Пољопривредна школа „Шуматовац“ своју делатност обавља у објекту Техничке школе „Прота Стеван Димитријевић“, од 2006. године, захваљујући напорима руководства школе и тадашњег председника општине Алексинац Ненада Станковића, школи је одобрен пројекат изградње новог објекта на потезу Вашариште у Алексинцу. Изградњом овог објекта, будућим ученицима школе пружила би се прилика да похађају наставу у модерно опремљеним кабинетима који омогућавају стицање савремених теоријских и практичних знања из области пољопривреде, а самој школи омогућило да се даље развија. Од тада, руководство школе је сваке године улагало напоре да код надлежног министарства и НИП-а обезбеди нова средства за наставак градње новог објекта школе.

Нажалост, данас, након осам година од почетка радова, сведоци смо да објекат Пољопривредне школе још увек није завршен. Због јасноће, на овом месту неопходно је укратко описати чињенице везане за овај предмет. Пројекат реконструкције и доградње Пољопривредне школе „Шуматовац“ замишљен је као фазни пројекат и подељен је у три фазе. У читавом послу на пројектовању и изградњи прве фазе, школа је имала улогу инвеститора, али прави инвеститори били су Министарство просвете и спорта Републике Србије и Национални инвестициони план. На расписаном јавном позиву за пројектовање и изградњу I фазе објекта школе јавила су се три понуђача, a изабрана је фирма „ЦД Уноинвест“ из Београда. Остали понуђачи нису улагали приговоре. Треба рећи да, иако је по јавној набавци извођење радова поверено фирми „ЦД Уноинвест“, радове на појединим групама послова обављали су разни подизвођачи, које је ова фирма ангажовала. За вршење стручног надзора, у посебном поступку јавне набавке, изабран је Институт за грађевинарство Грађевинско-архитектонског факултета у Нишу. Радови на изградњи започети су 30. августа 2006. године и извођени су у непрекидном трајању до лета 2007. године. Након тога, због кашњења у плаћањима, како министарства према школи, али и извођача према подизвођачима, радови су више пута прекидани, па поново настављани.

Тачно је да је комисија Министарства просвете на челу са г. Зораном Трнинићем 2010. године утврдила мањак изведених радова у износу од око 21 милион динара. Међутим, као одговорна страна за ту ситуацију, поред извођача, апострофиран је вршилац стручног надзора - Институт за грађевинарство Грађевинско архитектонског факултета у Нишу, коме је у једном тренутку запрећено одузимањем лиценци за вршење таквих врста услуга. У исто време, од Пољопривредне школе затражено је да направи протокол којим се извођач обавезује да испоручи недостајаће радове, а стручни надзор да квалитетно одради свој део посла. Као последица овога, у наредном периоду изведен је највећи део недостајућих радова, тако да је према последњем извештају стручног надзора из маја 2012. године, у оквиру I фазе изградње објекта изведено 95% од предвиђених радова. У међувремену, започети су радови на II и III фази изградње.

Веома је важно нагласити да је исплата радова од стране Пољопривредне школе према извођачу обављана према утврђеној процедури, односно по достављању привремених ситуација, потписаних и оверених од стране стручног надзора. Будући да сам по струци психолог, ја нисам ни стручан ни надлежан да вршим процену количине и квалитета изведених грађевинских радова. Оно што је за мене, као директора школе битно, јесте то да ли стручни надзор даје сагласност на утврђени степен и квалитет изведених радова. Ако је до неких пропуста и дошло, онда кривицу за то треба тражити на релацији извођач радова - вршилац техничке контроле, и на то Пољопривредна школа, нажалост, није могла имати утицаја. Уосталом, сведоци смо да грађевинарство данас у Србији представља недовољно регулисану и контролисану делатност.

Оптужбе о мојој умешаности у организовани криминал, које г. Димић олако износи на основу полуинформација до којих је дошао, наносе штету мом угледу, угледу моје породице, као и институције на чијем челу се налазим. Мој стил и стандард живота говоре, а сви они који ме добро познају и знају, да овакве оптужбе немају никаквог основа, и да су у најмању руку смешне. Међутим, њих поменути господин обилато користи у сврху политичке борбе, што служи њему на част. При том, приликом изношења ових озбиљних оптужби он се позива на своју пуну кривичну и материјалну одговорност, па ћу стога бити принуђен да размотрим могућност да ту своју одговорност докаже и пред судом. Пошто је свакако није доказао за време вршења свог политичког мандата.

Никада нисам веровао у стереотип да човек који из најбоље намере жели да учини нешто за своју организацију и своју средину, стицајем околности на које не може да утиче, неретко прети да буде компромитован и кажњен за своју добру вољу и свој ентузијазам. И поред свих тешкоћа које прате радове на изградњи, руководство Пољопривредне школе „Шуматовац“ ће наставити да улаже напоре да омогући што скорији завршетак новог школског објекта, који ће пратити модернизација наставног процеса, чиме ће допринети развоју општине Алексинац у области пољопривреде.

Славољуб Величковић,

директор ПШ „Шуматовац“

Коментара: 17


# Иван Димић буџет Пољопривредна школа Шуматовац школе саопштење Министарство просвете Славољуб Величковић прота Стеван Димитријевић реакција СО Алексинац
@


 

▲ ▼ [+][-]


 • (+22) (-6)

  ma sve ti verujemo 26.12.2014.
  A kad si sa kumom Nešom nameštao tender pa prošo izvođač koji je bio ubedljivo najskuplji, 20 milona više od sledeće ponude, tad si se razumeo u građevinu. il si se debelo omastio ili te kum navuko, a on pokupio kajmak. Ipak ti je kum Neša bio radikal, a znaš da je njima kumstvo "sveto". Još ako ti se kleo u crkvi ko radikalima, teško tebi.

 • (+26) (-7)

  komsija 26.12.2014.
  al to onaj sto mu opstina poklonila plac na vojnicki put a on ga prodao

 • (+18) (-1)

  Gradjanin (ne)pokorni. 26.12.2014.
  Kao gradjanina, mene interesuje koliko je nezaposlenih lica sa trecim i cetvrtim stepenom poljoprivredne struke na evidenciji RZTR i ko je pravio projekciju da u Opstini koja nema vecih poljoprivrednih kombinata nakon propasti PIK/a pravi uz vec postojecu , novu skolu*u stravicnoj besparici) a za par godina ne samo poljoprivredna, nego pocev od osnovnih skola imace ogromnih problema sa viskom nastavnog osoblja jer nece biti ucenika. Dakle da pojasnim,niti me zanima ovo sto cete Vi resavati sa pomenutim gospodinom na sudu, niti je to nesto sto gradjane treba narocito zanimati,Vi ,kao eksponent politike SNS/a,visokopozicionirani po hijerarhiji kadar,politicke organizacije koja vodi Opstinu, morate razmisljati strateski na duze staze.Ako je Aleksincu potrebna nekakva nova obrazovna institucija , to je onda visokoobrazovna institucija isturenog odelenje Niskog Univerziteta a ne privatne neakreditovane skole koje stancuju kadrove. Po mojoj evidenciji,preko 300 poljoprivrednih tehnicara se nalazi na evidenciji kao nezaposlena lica.Toliko o toj novoj poljoprivrednoj skoli.Ko nije ostrascen,i zna da razmislja svojom glavom bice mu jasno sta sam targetirao kao problem mojih Alekisncana.Medjutim kao sto obicno biva ljudi sve posmatraju licno,kroz svoju prizmu i zato nam je Opstina i medju najjgorima u Srbiji u svakom pogledu i pored svih komparativnih prednosti u odnosu na mnoge druge koje su u daleko u boljem polozaju nego sto smo mi.Svim ljudima dobre volje, bez obzira na stranacke boje i dresove zelim da ih zdravlje sluzi u predstojecoj 2015.godini.

 • (+17) (-6)

  uhhhhh Velickovicu 26.12.2014.
  pa ti zaboravi da je ovo mali grad i da se svi znamo...sto li se i javljas

 • (+10) (-4)

  aleksincanka 26.12.2014.
  Treba proveroti mavode nevinog coveka

 • (+20) (-4)

  ristic 27.12.2014.
  koliko ucenika si imao pre cetrnaest godina , direktore , a koliko danas!?
  sa tri nepotpuna odeljenja , koje jedva upisujete godisnje , doveli ste skolu do gasenja.
  to su vasi rezultati !

 • (+26) (-6)

  naivni 27.12.2014.
  Kad ste ti i tvoj kum Neša nameštali tender da prođe ta firma iz Beograda iako je bila ubedljivo najsuplja tad si se razumeo u građevinu. Imali ste ponude 20 miliona jeftinije a gurali ste ove. Kazes nisu se zalili ponuđači? Pa nisu kad je tvoj kum predsednik opštine pretio redom da niko ne sme da se žali inače će imati problema. Lopovčine!

 • (+12) (-3)

  IMA LI ODJE VISE POMOCI. 27.12.2014.
  Sedim u klubu,tri prosvetna radnika sa mnom, jedan pravnik,jedan ekonomista.Komentarisu intervju gospodina,komentarisu situaciju u gradu,ti mutcisch,slusas, ipak su to intelktualci,veli jedan,ovo je dno dna,Aleksinac nikad nije bio u goroj vsituaciji nego od kada su ovi preuzeli Opstinu,ti sluschashc,pitasch sta je alternativa,pokusavas da vidis ima li kakvog resenja, i prica se svdoi nba jedno te isto,nema pomoci. Rezime. Da li smo stavrno dosli u situaciju da vise nema pomoci.

 • (+25) (-7)

  LAKU NOC DECO 27.12.2014.
  Bio jednom jedan direktor, u jednoj skoli. A njegova supruga jednog dana pojavi se u skoli kao zastupnik jednog osiguravajuceg drustva. I osigurase se djaci i uplatise novac za osiguranje. Prodje neko vreme i povredi se djak za vreme nastave. I potrazise njegovi roditelji da im osiguranje isplati odstetu. Ali dobise odgovor kako je ta osiguravajuca kuca ugasena i da zato ne mogu da ih isplate. Jednoga dana tuzise roditelji skolu. I dobise spor. Jednoga dana isplatise im novac iz opstinskog budzete. Od novca koji su gradjani davali, svakoga dana.

 • (+24) (-5)

  samo građanin 27.12.2014.
  Čudi me da se S. V. oglasio naomraženom sajtu kome je SNS zabranio upotrebu imena Aleksinac da ne pobrkamo sajt opštine i ovaj, kako reče Neša - misli da smo mnogo glupi! O S. V. se priča da je trađio 3 hiljde evra da bi nekog zaposli. Dalje, to je onaj isti što je Dimiću i zameniku uskratio 6 pripadajućih plata po zakonu kad sišli s vlasti, a on izgleda s uma, jer ovi normalno presavili tabak pa to koštalo nas grašane 4 puta više. Da, 300 poljopr. tehničara su na zavodu al zato je zaposlio sna u opštini kao piara. I nije ga sramota, ima obraz ko đon. Jedva čekam da im vidim leđa

 • (+4) (-0)

  za samo građanina 28.12.2014.
  pa mora da alt nije teo da mu objavi saopštenje?čovek u medijskoj blokadi, zabranila ga urednica šte će!

 • (+6) (-0)

  Stojko 28.12.2014.
  Sram da Vas je gdine Veličkoviću. Kakav je šljam u SNS-u pokazuje činjenica da je : dotični zaposlio sina, Simićka mamu, Emilijan ženu, Dragan Crnogorac ćerku, Toplica sinove, Dragan zubar nekoliko rođaka i valjda dragiša smušeni ćerku u Žitkovcu. Možda sam i propustio nekoga. I odakle sad vama obraz da pričate bilo šta ovom narodu. KaD sns padne vi ćete lepo u drugu stranku pa opet sve iznova. Dakle, sram vas bilo Nešini naprednjaci.

 • (+10) (-14)

  Ne mogu da verujem 28.12.2014.
  Citam sta pisete i ne verujem..Slavoljuba poznajem preko 20 godina.Ziveo je kao podstanar,radio i jedva sticao.Decu je gurao koliko god je mogao da treniraju neki sport i ulagao u njih..Na kraju kad je postao direktor skole,trudio se da sto vise ucini za istu iz prostih razloga : Jednoga dana njegovoj porodici i deci ce neko reci "Vas otac je ucinio to to i to,svaka cast"..E taj covek je vise voleo lepu rec od para.I dan danas NEMA..Koliko ste se gluposti ovde nalupali da je to strasno.Trazio onom 3.000e za posao,namestao tendere?To mozda njegov kum Nesa ali Slavoljub NE..Znam tog coveka i mogu da se zakunem da dinar jedan nije ukrao ili nesto namestao.To mu hvala sto se borio za sta se borio.Neke ljude treba sramota da bude sta su rekli i sta su izrekli..Nisam pripadnik NIJEDNE i ovo pricam kao neko ko licno i jako dobro poznaje gospodina S.V ..A vi zuti ne lupajte gluposti ovde po sajtu za direktora jedne skole nego resavajte ovog bivseg radikala jer ako taj ostane jos malo gotovi smo.Kod njega su odgovori na sva pitanja .Toliko od mene

 • (+12) (-3)

  Александар 28.12.2014.
  информација за "грађанина"
  види, Алексинац је у 20. век ушао са 3 школе.
  Најстарија учитељска школа је пребачена из Крагујевца у Алексинац.
  А пред крај века смо упсели да је изгубимо и изгубимо традицију.
  Оно што је једино норамлно у томе јесте да имамо пољопривредну школу и, ако не факултет, онда барем истурено одељење пољопривредног.
  Ово је општина са пољопривредним потенцијалом и у том правцу и треба да се развија.
  Општинско руководство (као и претходна) нису ничим показали шта нам је императив. Више пара улажу у неки пропали туризам...

 • (+7) (-6)

  veruj, veruj... 29.12.2014.
  Sad ispade Slavko potpuno nevinašce. kao nije mogo da bira kuma. Pa Levi je iz DS-a preleteo u radikalski SNS i tamo je potpredsednik, vrlo odgovoran za sve što ovi učiniše od opštine. Sam je direktno pravio neke gluposti,, a valjda on sme ponešto da kaže i svom kumu. To što je odmah zaposlio sina u opštini i to mora da je jako moralno...tako on ulaže u svoju decu. Otvori malo oči, nije ovaj ni malo naivan iako se pravi.

 • (+12) (-6)

  za nevernog 31.12.2014.
  Mi zuti ne lupamo gluposti, pa i tvoj drugar je 15 godina bio zuti, i zuti su ga pokrivali i stitili za sva njegova sra.a. Kada si toliko blizak neka ti objasni zasto je skola uvek u finansijskom minusu. A obradjuje 40 hektara, ima sopstvenu mehanizaciju, desetak poljo inzinjera, besplatnu radnu snagu/djake, beneficirano gorivo, djubrivo ... pa nas obavesti, ovde

 • (+5) (-4)

  zasto da ne 31.12.2014.
  Uvek neko mora da bude zaposlen.I svakako, potpuno je u redu da to bude taj decko jer iza njega,objektivno stoji znanje,poznat je decko urban tip mnogo bolje nego da je to mesto zauzeo neki nepoznati.Nevolja Aleksinca upravo i pocinje kada glavne pozicije zauzmu ljudi cije poreklo nije iz aleksinackog okruga,takvi likovi su tu u prolazu nije ih briga ni za grad ni za selo.Druga stvar je kad u svakom selu aleksinacke opstine i u aleksincu zivi tvoja familija svakako da ces biti motivisanija da radis u opstem interesu.


[ Додај коментар ]


Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима