Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Osvrt: TV pretplata

rss

16.01.2016. Miodrag Tasić

Od ove pretplate neće biti ni za plate zaposlenih. I kako ćemo onda moći da gledamo sportske prenose, umetničke filmove autora poput Stivena Sigala, Čaka Norisa, reprize repriza?

Osvrt: TV pretplata

Srpskog građanina može da raduje "transparentnost" srpskog društva. Po Vujakliji reč potiče od latinske reči transparere, što u prevodu znači prozračan, providan, bistar, jasan! Iz ovoga sledi da je kod nas uglavnom providno.

Evo upravo saznasmo kolike su plate u Javnom servisu Srbije; čitaj televizija, najpre, ali i radio i još ponešto pride u tom Javnom servisu. I zaista, građanstvo mora biti da je zbunjeno. Direktor servisa dobija na ruke 284.000 hiljade dinara. Nešto oko 2.350 evra! Malo li je?

S jedne strane velika para. U odnosu na prosečnu srpsku platu od 360 evra. Mnogo njih može samo da sanja tu prosečnu platu. Zarađuju manje od toga. Mnogi uopšte u Srbiji samo mogu i da sanjaju platu. Nije malo onih bez posla, mada se nezaposlenost smanjuje. Zvanično je potvrđeno. Ima nekih i što rade, ali platu ne primaju. Šta tek da kaže učitelj, profesor, lekar, i onaj lekar specijalista, inženjer i brojni drugi iz takozvane više srednje klase kojima ova plata direktora servisa izgleda prevelika?

S druge strane, opet, plate direktora televizije u Švajcarskoj, Nemačkoj, Norveškoj, Luksemburgu neuporedivo su veće. Pa, ako težimo Evropi, a to već postaje aksiom u Srbiji, onda moramo da se približavamo standardima EU!

Nije samo plata direktora servisa beznačajna za evropske norme. Urednici, novinari, saradnici, bedno su plaćeni. Njih pedeset petoro jedva da imaju platu iznad sto hiljada dinara. Međutim, kod nas čak i ministri bedno zarađuju. Po objavljenim podacima većina ministara u Vladi Srbije jedva da premašuje sto hiljada dinara plate. Siromasi, ljudi samo za odela i haljine troše neuporedivo više nego što je njihova plata. Verovatno od ušteđevine, možda pokloni babe i dede, roditelja? Recimo Armani odelo košta 2.000 evra. A ne može ministar stalno jedno odelo da nosi!

Treba razmisliti o povećanju pretplate za Javni servis. Pretplata nije uvedena kao što je obećano. Kao što ni struja nije poskupela i neće ni poskupeti. Ipak, 150 dinara za javni servis zbilja je malo. Manje od kutije cigareta. Manje i od litra benzina. Premda i s ovom cenom benzin kod nas spada u najskuplje. U Poljskoj, koja ima daleko veći standard od Srbije, cena benzina je 95 evrocenti!

Vratimo se pretplati. Sa 150 dinara za pretplatu samo za platu direktora servisa treba skoro 2.000 građana da je plati. Bez svih onih doprinosa na platu koji sleduju. Pa gde su tu ostali direktori, urednici, novinari, vozači, šminkeri, kamermani i koga tamo sve nema? Od ove pretplate neće biti ni za plate zaposlenih. I kako ćemo onda moći da gledamo sportske prenose, umetničke filmove autora poput Stivena Sigala, Čaka Norisa, reprize repriza? Ili da propratimo svakodnevna otvaranja kapitalnih projekata u zemlji Srbiji? Mada bi mnogi od nas platili samo da ne gledamo poznate glumce u tim davno transparentnim ulogama. Da ne kažem providnim.

Stoga pretplatu treba povećati. Ako bude i pet stotina dinara, i tada će biti manja od cene nekih cigareta. Sad, zašto cigarete moraju biti mera za upoređivanje, neka objasni neko drugi!

Miodrag Tasić
Miodrag Tasić


# nezaposlenost Miodrag Tasić RTS TV pretplata
@


 Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima