Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Осврт: ТВ претплата

rss

16.01.2016. Миодраг Тасић

Од ове претплате неће бити ни за плате запослених. И како ћемо онда моћи да гледамо спортске преносе, уметничке филмове аутора попут Стивена Сигала, Чака Нориса, репризе реприза?

Осврт: ТВ претплата

Српског грађанина може да радује "транспарентност" српског друштва. По Вујаклији реч потиче од латинске речи transparere, што у преводу значи прозрачан, провидан, бистар, јасан! Из овога следи да је код нас углавном провидно.

Ево управо сазнасмо колике су плате у Јавном сервису Србије; читај телевизија, најпре, али и радио и још понешто приде у том Јавном сервису. И заиста, грађанство мора бити да је збуњено. Директор сервиса добија на руке 284.000 хиљаде динара. Нешто око 2.350 евра! Мало ли је?

С једне стране велика пара. У односу на просечну српску плату од 360 евра. Много њих може само да сања ту просечну плату. Зарађују мање од тога. Многи уопште у Србији само могу и да сањају плату. Није мало оних без посла, мада се незапосленост смањује. Званично је потврђено. Има неких и што раде, али плату не примају. Шта тек да каже учитељ, професор, лекар, и онај лекар специјалиста, инжењер и бројни други из такозване више средње класе којима ова плата директора сервиса изгледа превелика?

С друге стране, опет, плате директора телевизије у Швајцарској, Немачкој, Норвешкој, Луксембургу неупоредиво су веће. Па, ако тежимо Европи, а то већ постаје аксиом у Србији, онда морамо да се приближавамо стандардима ЕУ!

Није само плата директора сервиса безначајна за европске норме. Уредници, новинари, сарадници, бедно су плаћени. Њих педесет петоро једва да имају плату изнад сто хиљада динара. Међутим, код нас чак и министри бедно зарађују. По објављеним подацима већина министара у Влади Србије једва да премашује сто хиљада динара плате. Сиромаси, људи само за одела и хаљине троше неупоредиво више него што је њихова плата. Вероватно од уштеђевине, можда поклони бабе и деде, родитеља? Рецимо Армани одело кошта 2.000 евра. А не може министар стално једно одело да носи!

Треба размислити о повећању претплате за Јавни сервис. Претплата није уведена као што је обећано. Као што ни струја није поскупела и неће ни поскупети. Ипак, 150 динара за јавни сервис збиља је мало. Мање од кутије цигарета. Мање и од литра бензина. Премда и с овом ценом бензин код нас спада у најскупље. У Пољској, која има далеко већи стандард од Србије, цена бензина је 95 евроценти!

Вратимо се претплати. Са 150 динара за претплату само за плату директора сервиса треба скоро 2.000 грађана да је плати. Без свих оних доприноса на плату који следују. Па где су ту остали директори, уредници, новинари, возачи, шминкери, камермани и кога тамо све нема? Од ове претплате неће бити ни за плате запослених. И како ћемо онда моћи да гледамо спортске преносе, уметничке филмове аутора попут Стивена Сигала, Чака Нориса, репризе реприза? Или да пропратимо свакодневна отварања капиталних пројеката у земљи Србији? Мада би многи од нас платили само да не гледамо познате глумце у тим давно транспарентним улогама. Да не кажем провидним.

Стога претплату треба повећати. Ако буде и пет стотина динара, и тада ће бити мања од цене неких цигарета. Сад, зашто цигарете морају бити мера за упоређивање, нека објасни неко други!

Миодраг Тасић
Миодраг Тасић


# незапосленост Миодраг Тасић РТС ТВ претплата
@


 Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима