Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Osvrt: Izbori, dan posle!

rss

25.04.2016. Miodrag Tasić

Izbori su bili, a na izborima, sablje, pištolji, arapski at...! Pardon! Golema greška.

Osvrt: Izbori, dan posle!

Permutacija s vašarom iz pesme „Otac i sin“ – Đure Jakšića. Bili su izbori, ali ovo gore navedeno nije zabeleženo. Izbori se razlikuju od vašara! Da li? Ipak,  po rečima gubitnika izbora, nekakvi Bugarski vozovi, ubeđivanje glasača čak i na biralištima za koga da glasaju, potkrepljeno i nečim opipljivim, zastrašivanja i tome slično primećeno je i na ovim izborima. Ko gubi, ima pravo da se ljuti!

Činjenica je da je pobedila budućnost. Sada narod može da odahne i da zasuče rukave. I da se okrene budućnosti. Ne treba strepeti više od nezaposlenosti, kriminala, korupcija će nestati, porašće standard, kupovna moć, zdravstvo, školstvo, pravosuđe funkcionisaće kao u Evropi koja nema alternativu. Šta bi bila karakteristika proteklih izbora? U najkraćem, u dve rečenice: „Izbori u Srbiji ostaće zapisani u istoriji. Kao dokaz da je ovako nešto još moguće“! Valjda stoga što su „u organizaciji izbora korišćeni saveti evropskih eksperata. Uglavnom sa Sicilije“!

Lepo je čuti mišljenja proverenih analitičara na temu minulih izbora. Te umne glave, mahom dobro poznate i sveprisutne na javnim i ostalim servisima, podrobno obrazlažu uspehe jednih, promašaje drugih, greške u kampanji, negativne pojave, i sve ostalo što uz izbore ide. Međutim, niko ne može da sa sigurnošću govori u tuđe ime. Čovek može da izrazi svoje uverenje, lični stav, sopstveno mišljenje. Uopštavanja, ma koliko bila izrečena od osvedočenih stručnjaka s obojenih televizija ili „novina“, takođe stranački dobro premazanih, nemaju čvrsto utemeljenje. Čovek može da govori u svoje ime i da iskazuje svoje impresije.

Ne bih da budem pretenciozan, ali moram da se osvrnem na protekle izbore. Moja osećanja su dvojaka. S jedne strane, razočaranje. Glasao sam za gubitnike. Kao i skoro uvek do sada na izborima. To jest, od ponovnog vraćanja višestranačja u Srbiji, za 26 godina samo jednom sam zaokružio pobednika na izborima. Mnogi tvrde da ni tada nisam pogodio. Naime, jedino je moj glas za Dr Vojislava Koštunicu, 2000. te godine dat pobedniku predsedničkih izbora. Sve ostalo, s moje strane, otišlo je poraženima na izborima. Rekoh, čak ni ta pobeda Koštunice nad Miloševićem moguće da nije bila prava stvar. Jer da Koštunica nije pobedio onda, ne bi Dos došao na vlast, potom ni Tadić ne bi mnogo značio u političkom životu Srbije, a Vučić ne bi bio ovo što je danas! Pa, da li je trebalo glasati Dr Koštunicu?

S druge strane, iako sam zaokružio listu koja još nije sigurna da će preći cenzus od 5%, (u Srbiji ni posle 24 sata nakon izbora nisu izbrojani glasovi, dok u Evropi koja nema alternativu brojanje traje dva-tri sata), u Nemačkoj, recimo, izbroje glasove 50 miliona birača za dva sata, moram biti i ponosan na svoj izbor. Prvo kada sam video na glasačkim mestima pojedince koji su glasali za budućnost i još neke pored kutija, kontrolore, takođe za budućnost, morao sam da se okrenem prošlosti. Zatim, pobednička izborna koalicija je raspolagala s neuporedivo više novca u kampanji. Svakodnevno, nebrojeno pojavljivanje na svim televizijama, radio stanicama, u svim štampanim medijima, plakati, bilbordi, toliko su okupirali prosečnog glasača da moja opcija nije imala realno nikakve šanse za pobedu. Jer nije raspolagala niti šuštećim niti zvečećim argumentima. Nema podrške vrlih srpskih prijatelja iz inostranstva, televizije i novine ih ne mirišu, i šta je, tu je!

Takođe, i moji favoriti, koalicija kao i pobednička, u nečemu se razlikuje. Ovu koaliciju čine samo dve stranke, prilično dosadne biračima. Isti program, ideje, načela. Protiv EU, protiv Nato pakta, vole Rusiju, Srbija im na prvom mestu, nacionalni interesi, pogotovu. U spoljnoj politici, ekonomiji. Hteli bi uređenu, socijalnu državu, jaku vojsku, jake institucije, boljitak za sve a ne samo za probrane. I kako takva koalicija da pobedi onu drugu, dobitnu? Pobedničku koaliciju čine šest-sedam partija i brojne nestranačke, ugledne ličnosti. I ne samo to. Ta koalicija je raznorodna i raznovrsna. Ima tamo i monarhista i republikanaca, osvedočenih četnika, ali i Titovih partizana. Pobornika surovog kapitalizma, isto tako i stranaka koje se bore za prava radnika, sirotinje, prava poniženih i uvređenih. Omladinaca i penzionera. Rusofila, ali i ljubitelja Nato saveza. Svega tu ima. I svačega. Pa ih nadjačaj glasovima!

Miodrag Tasić
Miodrag Tasić


# nezaposlenost Miodrag Tasić izbori NATO Radio S
@


 Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima