Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Najviši neboder u Africi će u stvari biti Oko Saurona

rss

30.12.2015. Marko Jovanović

Sa 540 metara visine, Al Noor kula će biti najviši neboder u Africi, a njegova izgradnja je najavljena za početka sledeće godine.

Najviši neboder u Africi će u stvari biti Oko Saurona

Kazablanka – Arhitekta Denis Valode iz biroa Valode & Pistre projektuje marokanski neboder za kompaniju Middle East Development, koju vodi šeik Tarek Binladen.

Neboder Al Noor će biti smešten u Kazablanci i delovaće kao kapija ka Africi iz Evrope, i on će takođe predstavljati sve narode koji žive na afričkom kontinentu. Postoji samo jedna mana: Ono što mi vidimo kada gledamo u konceptualne slike nebodera je Oko Sauronovo iz Gospodara prstenova.

Iako će tačna lokacija tek biti potvrđena, kula Al Noor će najverovatnije biti izgrađena u najvećem gradu Maroka, Kazablanci, i ona će takođe postati najviši neboder u Africi, ostavljajući iza sebe neboder Karlton Centar u Johanesburgu, visokog 223 metara.

Sa 540 metara visine, neboder će imati 114 spratova, što takođe predstavlja broj sura (ili poglavlja) u Kuranu. Spoljašnjost nebodera će biti prekrivena sa šablonima koji predstavljaju 1.000 jezika u Africi. Neboder će sadržati luksuzni hotel od 7 zvezdica, poslovni centar i konferencijsku salu, luksuznu šoping zonu, restorana i još mnogo toga.

Biro Valode & Pistre su projektovali neboder da bude elegantan kao venčanica, ali su crpeli inspiraciju iz elegantne estetike naliv pera. Gledano sa strane, silueta zapravo podseća na penkalo; ali priznajmo, to je ipak samo Oko Sauronovo sa ogromnim sjajnim dijamantom na vrhu umesto oka.

Biro Valode & Pistre objašnjava da je penkalo simbolično kao sredstvo koje Šeik Tarek koristi za dizajniranje svog carstva, a „oko“ predstavlja njegovu viziju budućnosti. Početak izgradnje nebodera procenjene vrednosti od milijardu američkih dolara se očekuje na leto 2015. godine, i on bi trebao da bude završen do 2018. godine.

Izvor: gradjevinarstvo.rs

Komentara: 2


# zgrada Marko Jovanović dr Kazablanka građevinarstvo
@MarkoodMorave @ 

▲ ▼ [+][-]


  • (+10) (-1)

    Milan 30.12.2015.
    Zašto je neboder bitna informacija za građane opštine Aleksinac?

  • (+4) (-3)

    ahhhhaaaaahhhhaaaa 30.12.2015.
    Ima veze jer tako je trebalo da izgleda plato sa fontanom ispred doma kulture, ali zbog nenamenskog trosenja novca iz gradske kase odustalo se od tog projekta.


[ Dodaj komentar ]


Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima