Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

MMF, Krstić, Vučić, Vlada Srbije, mere za uništavanje imovine i ljudi

rss

10.10.2013. Vjerica Radeta

U predizbornoj kampanji Vučić, Nikolić i Dačić obećavali da neće dovoditi MMF u Srbiju. Da li bi bili vlast da su narodu rekli istinu?!
Ne samo o Kosovu i Metohiji.

MMF, Krstić, Vučić, Vlada Srbije, mere za uništavanje imovine i ljudi

Konačno nam obelodaniše dugo najavljivane mere „za spas“ Srbije. I obavestiše da je Srbija pred bankrotom. Istina nisu rekli da li smo pred bankrotom zbog onih šest milijardi evra za koje su nas oni zadužili. Ne znamo ni zašto. Ali to nije važno. Važno je da su od ozbiljnog državnog posla napravili predstavu. Sa glavnim glumcem.

Javnost je najpre videla i čula naturščika, genija sa Jejla, mlađanog ministra Krstića. Razumeli smo da će smanjiti plate, povećati porez i cene hrane i povećati starosnu granicu za odlazak u penziju. Za ovu genijalnost nije morao baš na Jejl. Mogao je i na Megatrend.

Čuli smo i epizodistu, predsednika Vlade. I on je nešto pričao. Najupečatljivije je bilo da se u celosti slaže sa Lazom. Ministrom Krstićem.

Uloga glavnog glumca ostala je za kraj. Rekla bih da je Vučić baš zaslužio glavnu ulogu, dobro glumi. Utisak ostavljaju vizuelni efekti. Izostali su spojeni prsti. Mahao je rukama, pretio prstom, izveštačeno se smejao, pravio grimase zabrinutog čoveka i naravno, kao, podržao Lazu. Ministra Krstića.

Da, tako je to izgledalo u direktnom prenosu na državnoj televiziji. Predstava je trebalo da sakrije suštinu. A suština je...

Predstavljene mere će ozbiljno pogoditi najšire slojeve društva, čitaj siromašne, ponižene i obespravljene. Nažalost, u Srbiji je takvih najviše.

Podizanje nižeg PDV-a sa 8 na 10 procenata, odnosno za 25% znači da će u tom procentu da poskupe hleb, mleko, meso, voće, povrće, đačke knjige, kompjuteri, komunalne usluge i ostala roba široke potrošnje. Nisam baš razumela kako je ministar Krstić izračunao da će potrošačka korpa poskupeti za „samo“ 0,7%. Mislim da nisu razumeli ni glumci ove farsične predstave.

Smanjenje zarada pogodiće samo „obične“ činovnike, lekare, profesore, sudije...Članove Vlade, poslanike vladajuće koalicije, direktore javnih preduzeća i ostale „zaslužne građane“ svakako neće. Neće zato što oni pored redovnih zarada imaju i upravne odbore koji ne podležu oporezivanju zato što su pojedinačno niži od šezdeset hiljada dinara, a u koliko će upravnih odbora ko od njih biti zavisi od zasluga koje se procenjuju na glavnin odborima njihovih stranaka. Neko je na društvenim mrežama lepo objasnio. Ako u dvočlanoj porodici oboje rade i imaju zarade od po 60.000 dinara, njihova poredica ne podleže Vučićevim merama, ali ako u četvoročlanoj porodici radi jedan član i ima zaradu od 70.000 dinara, e, ta porodica biće oporezovana. Naravno, primer su retke srećne porodice koje uopšte imaju zaposlene članove.

Glavni i ostali glumci u svojoj predstavi nisu zaboravili ni nezaposlene. I oni će osetiti mere Vlade. Obećali su da će suzbiti sivu ekonomiju. I naglasili, nema više prodaje duvana na ulicama. To je primer, ali neće biti ni prodaje drugih proizvoda na ulici, čak ni polovne, iznošene garderobe koju pokušavaju da prodaju najsiromašniji. U državi u kojoj je milion nezaposlenih i još najmanje toliko sa primanjima od kojih ne može da se preživi je neozbiljno. Ili je ozbiljan zločin?!
Nijedan od glumaca koji su se pojavili u predstavi nisu pomenuli borbu protiv monopolista. A tu bi državni budžet imao ozbiljan priliv. Nisu pomenuli ni apsolutno nepotrebne agencije koje zapošljavaju stranačke aktiviste stranaka na vlasti i koji imaju zarade znatno više od onih koje imaju zaposleni u ministrastvima. Ukidanje ovih agencija značajno bi se osetilo u državnom budžetu.

Obećali su i podizanje starosne granice za odlazak u penziju. Ženama. Istina nisu pominjali da li će izloženim merama uopšte moći da obezbede penzije, a čini se teško. Ni reči o zapošljavanju mladih ljudi koji su do sada morali da čekaju da im babe i dede odu u penziju da bi oni mogli da se nadaju zaposlenju. Sada će čekati i majke i očeve. Jedino je nejasno kada će oni imati uslove da postanu majke i očevi.

Pričali su i o subvencijama, koje će smanjiti. Poljoprivrednicima. Naravno subvencije za navodna radna mesta strancima ostaju. Patriotski, nema šta!

Uz sve epohalne „uštede“ najavili su i nove kredite, navodno jeftinije. Svaki građanin ove zemlje zna da Srbija više ne sme da se zadužuje i da smo na dobrom putu da padnemo u dužničko ropstvo, ako već nismo.

Jasno je, dakle, da tvorci ovih „spanosnih“ mera ne razmišljaju o građanima Srbije kao što je jasno da u ovim merama nema nikakve solidarnosti već da će pogoditi one koji najteže žive i kojih je u Srbiji najviše.

Zašto je obelodanjivanje mera Vlade farsična predstava? Najpre zato što to nisu mere Vlade, odnosno te mere nije smislio nijedan član Vlade. Samo su ih slepo poslušnički preuzeli od trećerazrednih činovnika MMF-a. A koga je od tih belosvetskih protuva briga kako živi i kako će živeti građani Srbije?!

Tekst objašnjava naslov! Naslov objašnjava tekst!

 

Komentara: 0


# budžet Vlada Republike Srbije Komunalne usluge JP
@


 

[ Dodaj komentar ]


Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima