Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Kolumna Miodraga Tasića: Olako potrošene pare!

rss

25.09.2020. Aleksinac.net

Srbija po svim realnim parametrima nije bogata zemlja, ali zato troši kao da je članica OPEK-a. To jest, kao da je prebogata izvorima nafte i gasa, pa može da rasipa koliko joj se prohte. Da uporedimo samo broj službenih automobila u Srbiji s onima u Švedskoj, Danskoj ili Holandiji. Kod nas svaka šuša, ako je na državnim jaslima, ima službeno vozilo, vozača, sekretaricu, neretko i telohranitelja (telobranitelja), nisam siguran šta je pravilno, mada ono prvo često pogađa suštinu!

Foto: Pixabay

Za to vreme čak i ministri u zemljama EU, koje nam bajagi služe kao uzor, na posao odlaze bez zaštite nabildovanih snagatora, po pravilu javnim prevozom ili biciklom! I tamo se zna gde je potrošen svaki cent državnih para. Svako odgovara poslanicima za svoj rad, novinari istražuju nesmetano šta i kako čine narodni predstavnici, a posebno kako troše budžetska sredstva. Uopšte, javnost je uvek dobro i pravovremeno obaveštena o svemu što je od značaja za društvo i građane.

Kod nas vlada drugačija praksa. Narod ovde služi da izađe na birališta i podari glas vladajućoj garnituri. Jer izbori nisu tu da bi se nešto biralo. Zaokružiš već osvedočene i proverene kadrove, a oni će te usrećivati kao i dosad što su. Za svaki slučaj, ako narod nije dovoljno svestan i sklon je greškama prilikom zaokruživanja, tu su ćorave kutije, Bugarski voz, slikanje pravilno izglasanog listića i još mnoge slične proverene metode. Međutim, sve je to nepotrebno a skupo. Zašto organizovati izbore ako oni ništa novo neće doneti? Eto, u Srbiji su poslednji izbori održani pre više od tri meseca. I još nije izabrana nova vlada. U Hrvatskoj i Severnoj Makedoniji parlamentarni izbori održani su posle izbora u Srbiji, i u obe naše susedne bratske države formirane su odavno i vlade. Kod nas, rekosmo, ništa od nove vlade. Zašto bi i formirali novu vladu? Prethodna je radila besprekorno i ja zbilja ne vidim što bismo sada nešto menjali?

Narod, radnici, seljaci i poštena inteligencija nekad, danas radni ljudi i građani, samo treba da rade svoj posao. U fabrici, mada fabrika nešto i nema u izobilju, na njivi, ili u školi, na fakultetu, u nekoj instituciji, upravnom odboru, u nekoj od akademija i slično, usredsrediti se maksimalno radu i napretku. Da svakoga dana, u svakom pogledu, sve više napredujemo. Politiku i državne poslove vodiće političar(i). Zašto bi se običan čovek opterećivao nepotrebnim i teško razumljivim državničkim problemima i nadmudrivanjima? Kako će jedan bravar, makar bio i Titovog intelekta, razumeti prijateljstvo između Srbije i Izraela kada Izrael priznaje državu „Kosovo“? A tek što Srbija seli ambasadu iz Tel Aviva u Jerusalim, i na taj način dolazi u sukob i s Evropskom unijom, a ni dve milijarde muslimana u svetu neće baš blagonaklono gledati na taj postupak Srbije? Sigurno da je u pozadini nešto mnogo značajnije i povoljnije za nas, samo što mi to ne znamo. Zašto bismo i morali znati?

Ima mišljenja da bi srpska javnost morala biti upoznata sa zaduživanjem zemlje, da zna pojedinosti ugovora sa stranim investitorima, da znamo gde i kako se troši državni novac. Onaj iz budžeta, koji se puni iz poreza, taksi i akciza, kazni... Nisam ni za tako nešto. Verujem apsolutno izabranim narodnim predstavnicima, premda ih sam nisam birao. Plašio sam se korone, pa nisam otišao do birališta. Rekoh, svako neka radi svoj posao. Ako se država zadužuje, to se zadužuje zbog nas. Oduvek je tako bilo. Napred pomenuti bravar nije živ već četiri decenije, ali naša država uredno isplaćuje njegove dugove. Isplaćivaće ih do 2041. 61 godinu nakon smrti najvećeg sina naših naroda i narodnosti otplaćivaće se dugovi koje je on napravio ili su napravili oni iz njegove svite. I čini se da su se svi odrekli ovog najvećeg sina osim Srbije. Samo Srbija otplaćuje Titove dugove!

Koliko smo sada dužni i koliko dugo će se vraćati sadašnji krediti, možda je bolje i da ne znamo? Od velikog znanja hoće glava da zaboli. Uostalom, većina mudrih glava u zemlji Srbiji apsolutno veruje vladajućoj garnituri. Šta god odlučila predsednica vlade, pošto ona ima najvišu vlast po Ustavu Republike Srbije, većina ekonomista, pravnika, akademika, profesora univerziteta, novinara i analitičara će pozdraviti kao najbolje rešenje. Ako i ne pozdrave, makar će prećutati. A ćutanje je znak odobravanja. Dakle, predsednica vlade i njeni ministri rade uvek najbolje i najispravnije. Nezavisna štampa i javni servis takođe ne nalaze u njihovom radu ništa štetno ili loše. Tek tužilaštvo i istražni organi do sada nisu pronašli neku nepodopštinu, da ne kažemo prekršaj, ili ne daj Bože krivično delo kod istih. Stoga ubuduće prekinuti s izborima, izbornom kampanjom, delovanjem političkih stranaka... Sve je to nepotreban trošak u ovo vreme krize, tranzicije, izgradnje novog društva. Okrenimo se radu i napretku. Svetla budućnost ne čeka neodlučne!

Miodrag Tasić


# Miodrag Tasić automobil
@


 Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima