Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Kako se biraju delegati Skupština Saveza penzionera Aleksinac

rss

12.04.2019.

U subotu 6. aprila održana je delegatska Skupština saveza udruženja Aleksinac. Čudne li simbolike? Pre 78 godina na taj dan srušena je Jugoslavija, a sada se urušava penzionersko udružćenje. Razlika je jedino u tome što su Jugoslaviju rušili spolja a udruženje iznutra.

Foto: arhiva

Elem, dolazim na sednicu nepozvana. Ne znam ko je "moj" delegat, niti kako je biran. Na sednici sam u statusu "gosta", isto kao i kolega Aleksandar Stefanović. Nikako da dokučim kako se biraju delegati. Nema odgovora od rukovodilaca Udruženja, potom se glasalo o dnevnom redu. Tačka, po tačka. Svaka tačka se usvaja jednoglasno. Nema diskusije o proteklom radu, nema kritika ni pohvala. Jedva se jedan osmelio da kritikuje našu decu, kao deca su nevaljala, nevaspitana i slično. Ja ustajem protiv ovih kvalifikacija. Pogađa me kao bivšeg vaspitača i učiteljicu koja je čitav svoj radni vek provela u radu sa decom. Kažem: "Deca su dobra, kakvu ste im državu ostavili!" Moja opaska se nije dopala većini prisutnih.

Potom se bira predsedništvo Udruženja. Ponovo ista slika, za svakog člana podižu se sve ruke. Bez diskusije. Svi su jednoglasno izabrani. Neko usput dobaci da bi trebalo da se predstave. Najednom ustaju svi kao po komandi. Kao u Severnoj Koreji. Pod tačkom "razno" podela putnih troškova i obavezni ručak za delegate. I dalje ne saznajem ko me predstavlja kao delegat. Na moje insistiranje da mi se to pojasni predsednik Udruženja s podsmehom mi kaže da napustim prostoriju. Reagujem na njegov nipodaštavajući ton, a on pada u vatru i pred svima dva puta se izdire: "Lažeš! Lažeš!"

Inače posle 2000.godine ništa se ne menja u Udruženju. Sve ista lica. Ima preletača, preobučenih, ali rukovodstvo je uvek isto. Jedni te isti ljudi. Dok nas smrt ne rastavi. Predsednik, izvesni Slavko Denić. Drugi mandat. Pre toga tri godine bio je zamenik predsednika. I tako u krug. Čemu služe delegati?

Posle sednice nazvala sam jednog delegata iz obližnjeg sela. Interesovalo me kako se biraju delegati. Konkretno kako je on izabran. Odgovorio mi je da su ga pozvali iz Udruženja i predložili mu da bude delegat. Žena koja je dotad bila razbolela se. Ovaj čovek je čak sazvao sednicu penzionera u selu. Došlo je 5-6 penzionera, a ima ih oko šezdesetak. Dakle, rukovodstvo samo postavlja delegate, a delegati glasaju rukovodioce. Verujem da se sve ovo ne čini filantropskih pobuda. Ima tu i nešto opipljivijih motiva.

Stanislavka Miličević

Komentara: 0


# penzioneri Aleksandar Stefanović Skupština Saveza penzionera Aleksnac
@ 

[ Dodaj komentar ]


Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima