Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Како се бирају делегати Скупштина Савеза пензионера Алексинац

rss

12.04.2019.

У суботу 6. априла одржана је делегатска Скупштина савеза удружења Алексинац. Чудне ли симболике? Пре 78 година на тај дан срушена је Југославија, а сада се урушава пензионерско удружћење. Разлика је једино у томе што су Југославију рушили споља а удружење изнутра.

Фото: архива

Елем, долазим на седницу непозвана. Не знам ко је "мој" делегат, нити како је биран. На седници сам у статусу "госта", исто као и колега Александар Стефановић. Никако да докучим како се бирају делегати. Нема одговора од руководилаца Удружења, потом се гласало о дневном реду. Тачка, по тачка. Свака тачка се усваја једногласно. Нема дискусије о протеклом раду, нема критика ни похвала. Једва се један осмелио да критикује нашу децу, као деца су неваљала, неваспитана и слично. Ја устајем против ових квалификација. Погађа ме као бившег васпитача и учитељицу која је читав свој радни век провела у раду са децом. Кажем: "Деца су добра, какву сте им државу оставили!" Моја опаска се није допала већини присутних.

Потом се бира председништво Удружења. Поново иста слика, за сваког члана подижу се све руке. Без дискусије. Сви су једногласно изабрани. Неко успут добаци да би требало да се представе. Наједном устају сви као по команди. Као у Северној Кореји. Под тачком "разно" подела путних трошкова и обавезни ручак за делегате. И даље не сазнајем ко ме представља као делегат. На моје инсистирање да ми се то појасни председник Удружења с подсмехом ми каже да напустим просторију. Реагујем на његов ниподаштавајући тон, а он пада у ватру и пред свима два пута се издире: "Лажеш! Лажеш!"

Иначе после 2000.године ништа се не мења у Удружењу. Све иста лица. Има прелетача, преобучених, али руководство је увек исто. Једни те исти људи. Док нас смрт не растави. Председник, извесни Славко Денић. Други мандат. Пре тога три године био је заменик председника. И тако у круг. Чему служе делегати?

После седнице назвала сам једног делегата из оближњег села. Интересовало ме како се бирају делегати. Конкретно како је он изабран. Одговорио ми је да су га позвали из Удружења и предложили му да буде делегат. Жена која је дотад била разболела се. Овај човек је чак сазвао седницу пензионерa у селу. Дошло је 5-6 пензионера, а има их око шездесетак. Дакле, руководство само поставља делегате, а делегати гласaју руководиоце. Верујем да се све ово не чини филантропских побуда. Има ту и нешто опипљивијих мотива.

Станиславка Миличевић


# пензионери Александар Стефановић Скупштина Савеза пензионера Алекснац
@


 Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима