Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Kako doći do zdravstvene inspekcije?

rss

16.06.2015. Dušan Ostojić

Dosta me je poznanika ovih dana kontaktiralo sa raznim problemima koji se tiču problema u aleksinačkom zdravstvu.

Kako doći do zdravstvene inspekcije?

Mnogi od njih su želeli da njihove priče objavim, ali ja nisam želeo da ih objavim, ne zato što mislim da te priče nisu tačne već zbog toga što sam zaposlen u zdravstvenom sistemu Srbije. Dakle prvo sam stomatologi u lokalnom Domu zdravlja, pa sam tek onda novinar amater. Znam da će mi mnogi zameriti što ne istražujem teme iz aleksinačkog zdravstva, I jedino što mogu reći jeste da su sve kritike koje budu došle na moj račun opravdane, I ja te ljude u potpunosti razumem. S druge strane svestan sam da problema ima, zato sve naše čitaoce upućujem na zvanične državne organe.

Šta je ono što mogu da uradim?

Mogu da objavim jedno kratko uputstvo za sve one koji žele da prijave problem koji su imali u sistemu zdravstva. Na samom početku navešću par detalja.

Prvi, za sve što sam ovde naveo koristio sam dva sajta: Srbija u pokretu i sajt U pravu si.

U svim situacijama kada neki zdravstveni radnik ili zdravstvena ustanova povredi tvoje pravo kao pacijenta, možeš da se obratiš zdravstvenoj inspekciji. Slučaj možeš da prijaviš direktno inspekciji, čak i ako prethodno nisi pokušao da rešiš problem „interno“, obraćanjem načelniku (direktoru) ili zaštitniku pacijentovih prava te zdravstvene ustanove.

Zdravstvena inspekcija (zvaničan naziv je Odeljenje za zdravstvenu inspekciju) deo je Sektora za inspekcijske poslove Ministarstva zdravlja (u tom sektoru rade šefovi svih inspekcija koje imaju veze sa zdravljem, dakle, i inspekcije za lekove). Zdravstveni inspektori rade po okruzima, što znači da će zdravstvenu ustanovu, u slučaju problema, posetiti inspektori nadležni za okrug u kome se nalazi ta ustanova.

Prijava zdravstvenoj inspekciji

Slučaj možeš da prijaviš telefonom nadležnoj (okružnoj) inspekciji ili na dežurni telefon koji je namenjen pozivima iz cele zemlje. Operateri na dežurnoj liniji proslediće tvoju prijavu nadležnoj inspekciji. Primaju se i prijave poslate putem elektronske pošte ili kontakt formulara koji postoji na sajtu, mada je to manje pouzdan način.

Kako doći do zdravstvenih inspektora?

Kancelarije zdravstvene inspekcije nalaze se u Beogradu, Novom Sadu, Nišu, Kragujevcu i Užicu, i svaka obuhvata po nekoliko okruga (osim beogradske koja pokriva „samo“ ceo glavni grad). Odgovor na pitanje za koji je tačno okrug nadležna koja inspekcija, kao i kontakt podatke svake od njih, možeš naći na sajtu Ministarstva zdravlja.

Jedno upozorenje: Kontakt podaci glavne zdravstvene inspekcije, to jest, Odeljenja za zdravstvenu inspekciju i zdravstveni nadzor, koji se nalaze na sajtu Ministarstva, nisu tačni, jer je kancelarija premeštena. Pravi broj telefona i adresu naći ćeš niže u ovom tekstu.

Ako se ispostavi da neki od brojeva telefona okružne zdravstvene inspekcije nije tačan ili imaš bilo koje drugo pitanje, pozovi dežurnu inspekciju.

Ministar zdravlja je dr Zlatibor Lončar. Ukoliko želite da mu dostavite prijavu, njegov kontakt je [email protected]

Pomoćnik ministra  u Ministarstvu zdravlja, kome možete dostaviti prijavu  je Zoran Panajotović, a njegov email je [email protected]

Njegov telefon u kancelariji je Tel: 011/  260–7874

Odeljenje za zdravstvenu inspekciju pri Ministarstvu zdravlju
Načelnik odeljenja: dipl.pravnik Ružica Bojanić
Tel: 011/ 3117-540
Tel. 011/ 3149-677 (dežurni)
E-mail: [email protected]

Zdravstvena inspekcija u Nišu, načelnik je Goran Stamenković, a njegov email je [email protected]

Telefon u kanc. 018 505 117

 

Komentara: 0


# zdravstvo Dušan Ostojić sajt inspekcija Goran Stamenković
@zubarcina @ 

[ Dodaj komentar ]


Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima