Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Како доћи до здравствене инспекције?

rss

16.06.2015. Душан Остојић

Доста ме је познаника ових дана контактирало са разним проблемима који се тичу проблема у алексиначком здравству.

Како доћи до здравствене инспекције?

Многи од њих су желели да њихове приче објавим, али ја нисам желео да их објавим, не зато што мислим да те приче нису тачне већ због тога што сам запослен у здравственом систему Србије. Дакле прво сам стоматологи у локалном Дому здравља, па сам тек онда новинар аматер. Знам да ће ми многи замерити што не истражујем теме из алексиначког здравства, И једино што могу рећи јесте да су све критике које буду дошле на мој рачун оправдане, И ја те људе у потпуности разумем. С друге стране свестан сам да проблема има, зато све наше читаоце упућујем на званичне државне органе.

Шта је оно што могу да урадим?

Могу да објавим једно кратко упутство за све оне који желе да пријаве проблем који су имали у систему здравства. На самом почетку навешћу пар детаља.

Први, за све што сам овде навео користио сам два сајта: Србија у покрету и сајт У праву си.

У свим ситуацијама када неки здравствени радник или здравствена установа повреди твоје право као пацијента, можеш да се обратиш здравственој инспекцији. Случај можеш да пријавиш директно инспекцији, чак и ако претходно ниси покушао да решиш проблем „интерно“, обраћањем начелнику (директору) или заштитнику пацијентових права те здравствене установе.

Здравствена инспекција (званичан назив је Одељење за здравствену инспекцију) део је Сектора за инспекцијске послове Министарства здравља (у том сектору раде шефови свих инспекција које имају везе са здрављем, дакле, и инспекције за лекове). Здравствени инспектори раде по окрузима, што значи да ће здравствену установу, у случају проблема, посетити инспектори надлежни за округ у коме се налази та установа.

Пријава здравственој инспекцији

Случај можеш да пријавиш телефоном надлежној (окружној) инспекцији или на дежурни телефон који је намењен позивима из целе земље. Оператери на дежурној линији проследиће твоју пријаву надлежној инспекцији. Примају се и пријаве послате путем електронске поште или контакт формулара који постоји на сајту, мада је то мање поуздан начин.

Како доћи до здравствених инспектора?

Канцеларије здравствене инспекције налазе се у Београду, Новом Саду, Нишу, Крагујевцу и Ужицу, и свака обухвата по неколико округа (осим београдске која покрива „само“ цео главни град). Одговор на питање за који је тачно округ надлежна која инспекција, као и контакт податке сваке од њих, можеш наћи на сајту Министарства здравља.

Једно упозорење: Контакт подаци главне здравствене инспекције, то јест, Одељења за здравствену инспекцију и здравствени надзор, који се налазе на сајту Министарства, нису тачни, јер је канцеларија премештена. Прави број телефона и адресу наћи ћеш ниже у овом тексту.

Ако се испостави да неки од бројева телефона окружне здравствене инспекције није тачан или имаш било које друго питање, позови дежурну инспекцију.

Министар здравља је др Златибор Лончар. Уколико желите да му доставите пријаву, његов контакт је [email protected]

Помоћник министра  у Министарству здравља, коме можете доставити пријаву  је Зоран Панајотовић, а његов емаил је [email protected]

Његов телефон у канцеларији је Тел: 011/  260–7874

Одељење за здравствену инспекцију при Министарству здрављу
Начелник одељења: дипл.правник Ружица Бојанић
Тел: 011/ 3117-540
Тел. 011/ 3149-677 (дежурни)
E-mail: [email protected]

Здравствена инспекција у Нишу, начелник је Горан Стаменковић, а његов емаил је [email protected]

Телефон у канц. 018 505 117

 


# здравство Душан Остојић сајт инспекција Горан Стаменковић
@zubarcina @


 Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима