Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Између хлеба и шкриљаца

rss

12.01.2012. Горан Нецин

Према подацима Службе за запошљавање у Алексинцу, стопа незапослености је у року од годину дана порасла за читавих 6,7 одсто и сада тренутно износи рекордних 40 одсто, што је дупло више од просека у Србији. Међутим, очекује се да ће, када Служба заврши са обрадом свих података, стопа бити и око 50 процената. На сву ову муку Алексинчанима је, праћен помахниталом пропагандом режимских медија у јеку предизборне кампање, стигао и министар животне средине, рударства и просторног планирања, први барон Демократске странке, Оливер Дулић - да прича о милијардама тона шкриљаца, хиљадама нових радних места, милионима тона нафте и сличним милијардама милијарди

Рекордна незапосленост у Алексинцу, Саша Ђорђевић/БЕТА

Према подацима Службе за запошљавање у Алексинцу, закључно са 30. септембром 2011. евидентирана су 8.013 незапослена лица, што је повећање од 4,5 одсто у односу на исти период прошле године, а 6 посто више у односу на крај 2010. године, када је посао чекало 7.561 лице, док је у септембру 2009. број незапослених је износио 7.134 грађана.

Међутим, последњи подаци наводе да се на евиденцији Службе за запошљавање у Алексинцу налази 8.072 незапослених, од којих је 7.472 са територије алексиначке општине, преноси портал aleksinacnews.com.

Током 2011. године Служба је успела да директним посредовањем запосли тек 367 људи на неодређено време, наводи исти извор.

Ако је за утеху грађанима Алексинца који немају запослење, национална служба за запошљавање је крајем октобра 2011. године у реновираној згради отворила нови инфо пулт који ће, како наводе, бити у функцији пружања "бољих и бржих информација незапосленим лицима".

Својевремено је, почетком 2011. године, усвојена одлука о Локалном акционом плану запошљавања на територији општине Алексинац за ту годину, где се у кратком опису локалне економске ситуације, између осталог, наводи и то да је до "великог пада привредног развоја дошло због проблема са којима се Србија суочавала деведесетих година прошлог века". Тада је Општинско веће општине Алексинац образовало је Локални савет за запошљавање, чије је чланове, по овлашћењу именовао председник општине Иван Димић, члан Главног одбора Демократске странке Србије. Међутим, поставља се питање чему у коју је сврху основан овај Савет када резултата очито нема, напротив - незапосленост расте.

Можда, поред осталог, нешто говори и чињеница о стању на терену, а која казује да на територији те општине, на основу прошлогодишњих података (Службени лист општине Алексинац од 20. 01. 2011., бр. 1, стр. 5.), има 383 предузећа од којих тек седам оних великих, што је процентуално 1,8 одсто од укупног броја предузећа која су евидентирана.

Такође, у истом Службеном листу, наводи се податак да укупно лица која на запослење чекају до једне године, у општини Алексинац, а према евиденцији Националне службе за запошљавање Филијала Ниш - Служба Алексинац, има 2.159 или 31 одсто укупне незапослености. Лица која на запослење чекају од једне до две године укупно има 1.254, односно 17,82 одсто, а више од половине незапослених на запослење чекају преко две године - таквих има чак 3.613 или, прецизније - 51,42 одсто. Интересантно је да највише незапослених старости од 25 до 39 година.

На сву постојећу муку Алексинчанима је, праћен помахниталом пропагандом режимских медија ("Богатији смо шкриљцима од Канаде" - Б92, "Дулић: Алексиначка нафта за цео век" - Б92, "Алексинац лежи на нафти вредној 180 милијарди долара " - Блиц... ), у јеку предизборне кампање стигао и Министар животне средине, рударства и просторног планирања Оливер Дулић. Први барон Демократске странке ни овом приликом није се либио да у предизборном трансу понуди "решење" осиромашеним грађанима Алексинца и околине па је тако, током посете општини са катастрофалним нивоом незапослености, изјавио и следеће: "Дошло је време да се експлоатишу уљни шкриљци не зато што се ближе избори, већ јер су цене нафте скочиле, па је то постало реално и економски исплативо".

Потом је барон из Суботице прецизирајући навео и податак да би се годишње експлоатисало око пет милиона тона шкриљаца, те да ће, како је изјавио, на том послу бити отворено око 2.000 нових радних места. Такође, а према наводима барона Дулића, од силних шкриљаца, биће још вајде. На пример, убираће се 500 до 600 хиљада тона нафте, добијаће се и 100 мегават-часова електричне енергије, а притом општина би убирала и приход од рудне ренте. Иначе, ових, шкриљаца, у алексиначком подручју, према неким предизборним проценама, постоји око две милијарде тона те је, према речима функционера странке Бориса Тадића, ово једно од највећих истражених налазишта шкриљаца у Европи. На крају посете, министар је нагласио да Алексинац неће трпети еколошке последице због експлоатације шкриљаца и додао да се "прве тоне нафте добијене из шкриљаца могу очекивати, ипак, тек за шест до седам година". А дотле, Алексинчанима - шкриљаца и игара.

e-novine.com

Коментара: 0


# председник општине Иван Димић општина незапосленост општинско веће уљни шкриљци шкриљци
@ 

[ Додај коментар ]


Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима