Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Englezi su još pre prvog svetskog rata prikupljali naše starine

rss

11.04.2016. Zorica Peleš

U Arhivu SANU, u zaostavštini istoričara, akademika, Jovana Tomića, našla sam jedno pismo prote Steve Dimitrijevića, pisano iz Soluna 16. marta 1911. godine.

Englezi su još pre prvog svetskog rata prikupljali naše starine

Tomić je tada bio upravnik Narodne biblioteke, a Prota je bio u to vreme referenta manastira Hilandara pri Generalnom konzulatu Kraljevine Srbije u Solunu, odakle je u aprilu otišao za Prizren na mesto rektora Prizrenske bogoslovije, kako bi pripremao onamošnji narod za konačno oslobođenje od Turaka 1912. godine.

Iz pisma se vidi koliko se Prota trudio da dođe do dragocenih srpskih rukopisa i knjiga:

Dragi Tomiću,

Molio bih Vas da me ma sa nekoliko reči izvestite : jeste li primili poslednju zbirku knjiga, koju sam poštom na adresu Narodne Biblioteke poslao? Poslao sam turskom poštom, jer se drugojače nije moglo, pa se bojim, da nisu izgubljene.

Posrednik za pribiranje ovih stvari, đakon Josif, nagnat oskudicom, ponudio se nekoj engleskoj komisiji, koja dolazi ovde radi ispitivanja i prikupljanja starina. Sem toga izbrbljao se ovdašnjim Bugarima o tome, da u Tikvešu ima desetak rukopisa, među kojima jedan sa istorijskom sadržinom, te se bojim da nas ne preduhitre i ne otkupe od njih. Za to sam učinio još jedan rizik, te pozajmio od ovdašnje naše komisioe radnje Patrnogić, Lazić i komp. 253 din. (11 tur. lira po 23 din.) i šaljem ga danas u Tikveš da pokupi sve što može i to za desetak dana. Nisam mu smeo dati odmah sav novac, već svega 23 dinara, da se premi za put, a ostalih 10 lira izneću mu na stanicu i dati kad uđe u voz.

Da bih se znao upravljati i prema njemu, kad se bude vratio, i sa knjigama, što ih bude doneo. molim Vas da mi kažete: vredi li onošto sam Vam poslao za onu sumu, koju sam mu morao dati?

I koštanje, i nezgodno zavlačenje po budžacima, u kojima ovaj zalutali čovek živi, i druge nezgode i neprijatnosti što mi ih donosi ovaj posao, više puta su me navodile na odlučivanje, da ga se jednom za uvek okanem, ali opet me muči i ne da mi mira to, što veli, da je u jednome rukopisu video važnu istorijsku sadržinu.

Ako Vam nije to nemoguće i dosadno, pošaljite mi na adresu ovd. Konsulata Kostićev rad o starim trgovinskim putevima i još štogod, ako znate po ovom predmetu. Vratiću Vam odmah po upotrebi. Imam samo Istoriju Trgovine od Čede Mijatovića, a sređujem jedan naš stari trgovački putopis, pa mi treba da pročitam još štogod ( znam i Čedin rad u Glasniku).

Pozdravlja Vas iskreno Vaš poštovalac
prot. St. Dimitrijević

Izvor: Arhiv SANU, Zaostavština Jovana Tomića, sign.14509/V-30

Akademik Jovan Tomić je jedno vreme bio profesor gimnazije u Aleksincu.

 

Jovan Tomić (1869 — 1932) je bio srpski istoričar.

Gimnaziju je završio u Kragujevcu, filološko-istorijski odsek na Velikoj školi 1890. Bio je srednjoškolski profesor u Kruševcu, Kragujevcu, Aleksincu i Beogradu, a u periodu 1903—27, upravnik Narodne biblioteke u Beogradu.

Za dopisnog člana SAN-a izabran je 30. januara 1903, a 3. februara 1906. postao je redovni član. Tomić je udario osnove kritičke istoriografije turskog perioda srpske istorije (XV—XIX veka).

Novim arhivskim dokumentima osvetlio je mnoge mračne momente iz prošlosti. To ga je dovelo u sukoba sa stariim romantičarskim shvatanjima o prošlosti srpskog naroda, naročito o istoriji Crne Gore.

Objavio je 60 knjiga i brošura, preko 40 članaka i rasprava, veliki broj kritika, referata i polemika. Bavio se i objavljivanjem arhivske građe.

Komentara: 0


# istorija prota Stevan Dimitrijević Zorica Peleš Jovan Tomić
@


 

[ Dodaj komentar ]


Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima