Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Dva lica advokature - Štrajk penzionera u Aleksincu

rss

09.10.2014.

Proteklih dana u našoj zemlji došlo je do totalne obustave rada advokata.
Advokati nezadovoljni svojim položajem, u toku juna meseca obustavili su rad na nedelju dana, da bi 16.09.2014. godine ponovo obustavili rad u Beogradu, a tri dana kasnije i u ostaku zemlje.

Dva lica advokature - Štrajk penzionera u Aleksincu

Zahtevi koju su postavljeni ovom prilikom su :

1. Izmene zakona koju se odnose na javne beležnike,

2. Smanjenje poreskih obaveza,

3. Smena ministra pravde.

U cilju borbe za svoja prava, podneli su ustavnom sudu inicijatiu za ocenu Zakona o javnom beležništvu. Ovakva iniciativa je, naravno, sasvim legitimna, legalna, opravdana i u svakom slučaju najlogičniji put borbe prilikom osporavanja ustavnosti nekog zakona.

Međutim, poznato je da ova organizacija, inače, ne pridaje veliku važnost odlukama ovog suda, pa ostaje pitanje da li će se i ovog puta oglušiti o odluku Ustavnog suda ukoliko im ona ne bude odgovarala.

Tako je, na primer, Ustavni sud proglasio neustavnom odluku Advokatske komore o naknadi na ime upisa u Advokatsku komoru koja je iznosila 5.000 evra, kao i odluku da samo lica koja su uslov za obavljanje advokature stekla obavljanjem pripravničkog staža u advokatskoj kancelariji plaćaju iznos od 500 evra, a ne kao ostali 5000 evra. Ustavni sud je u obrazloženju svoje odluke jasno naveo da određivanjem upisnine u ovako „neprimerenom“ i „enormnom“ iznosu, u suštini vodi onemogućavanju onih koje žele da se bave advokaturum, a ispunjavaju sve druge uslove, da se advokaturom bave i čini to radno mesto nedostupnim i vodi diskriminaciji po osnovu imovnog stanja. Ustavni sud je tom prilikom napomenuo i da upisnina na osnovu Zakona o advokaturi predstavlja „troškove upisa u imenik advokata“ i može predstavljati samo stvarne troškove upisa i nije namenjena finansiranju drugih delatnosti komore. Kako su svi pred zakonom jednaki to ni advokatski pripravnici ne mogu imati povoljnije uslove za bavljenje advokaturom od ostalih građana koji za to ispunjavaju uslove.

I pored ovakve odluke Ustavnog suda advokatska komora i dalje naplaćuje upisninu za nove advokate i pravi razliku između advokatskih i drugih pripravnika. Tako je danas za početak obavljanja ove delatnosti pored ispunjenja ostalih uslova, neophodno i dalje „neprimerenih“ i „enorminih“ 4000 evra, s obzirom na ekonomsku moć nezaposlenih građana Srbije i mladih pravnika koji nemaju posao. I dalje advokatski priopravnici imaju mogućnost da upisninu plate „samo“ 500 evra.

Ovakvom samovoljom advokata i željom da po svaku cenu očuvaju svoj položaj i povlastice, pokazuju da ne poštuju odluke Ustavnog suda i da onemogućavaju mladim pravnicima da uđu u advokaturu i ograničavaju im pravo na rad i izbor delatnosti koja je Ustavom zagarantovana. Sve je to dovelo advokaturu u vrlo paradoksalnu situaciju: Tako je recimo u Aleksincu od ukupno upisanih 26 advokata, najmanje 13 penzionera, pa se opravdano može reći da je u Aleksincu ŠTRAJK PENZIONERA.


# štrajk pripravnici advokatska komora Ustavni sud advokati
@


 Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima