Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Два лица адвокатуре - Штрајк пензионера у Алексинцу

rss

09.10.2014.

Протеклих дана у нашој земљи дошло је до тоталне обуставе рада адвоката.
Адвокати незадовољни својим положајем, у току јуна месеца обуставили су рад на недељу дана, да би 16.09.2014. године поново обуставили рад у Београду, а три дана касније и у остаку земље.

Два лица адвокатуре - Штрајк пензионера у Алексинцу

Захтеви коју су постављени овом приликом су :

1. Измене закона коју се односе на јавне бележнике,

2. Смањење пореских обавеза,

3. Смена министра правде.

У циљу борбе за своја права, поднели су уставном суду иницијатиу за оцену Закона о јавном бележништву. Оваква инициатива је, наравно, сасвим легитимна, легална, оправдана и у сваком случају најлогичнији пут борбе приликом оспоравања уставности неког закона.

Међутим, познато је да ова организација, иначе, не придаје велику важност одлукама овог суда, па остаје питање да ли ће се и овог пута оглушити о одлуку Уставног суда уколико им она не буде одговарала.

Тако је, на пример, Уставни суд прогласио неуставном одлуку Адвокатске коморе о накнади на име уписа у Адвокатску комору која је износила 5.000 евра, као и одлуку да само лица која су услов за обављање адвокатуре стекла обављањем приправничког стажа у адвокатској канцеларији плаћају износ од 500 евра, а не као остали 5000 евра. Уставни суд је у образложењу своје одлуке јасно навео да одређивањем уписнине у овако „непримереном“ и „енормном“ износу, у суштини води онемогућавању оних које желе да се баве адвокатурум, а испуњавају све друге услове, да се адвокатуром баве и чини то радно место недоступним и води дискриминацији по основу имовног стања. Уставни суд је том приликом напоменуо и да уписнина на основу Закона о адвокатури представља „трошкове уписа у именик адвоката“ и може представљати само стварне трошкове уписа и није намењена финансирању других делатности коморе. Како су сви пред законом једнаки то ни адвокатски приправници не могу имати повољније услове за бављење адвокатуром од осталих грађана који за то испуњавају услове.

И поред овакве одлуке Уставног суда адвокатска комора и даље наплаћује уписнину за нове адвокате и прави разлику између адвокатских и других приправника. Тако је данас за почетак обављања ове делатности поред испуњења осталих услова, неопходно и даље „непримерених“ и „енорминих“ 4000 евра, с обзиром на економску моћ незапослених грађана Србије и младих правника који немају посао. И даље адвокатски приоправници имају могућност да уписнину плате „само“ 500 евра.

Оваквом самовољом адвоката и жељом да по сваку цену очувају свој положај и повластице, показују да не поштују одлуке Уставног суда и да онемогућавају младим правницима да уђу у адвокатуру и ограничавају им право на рад и избор делатности која је Уставом загарантована. Све је то довело адвокатуру у врло парадоксалну ситуацију: Тако је рецимо у Алексинцу од укупно уписаних 26 адвоката, најмање 13 пензионера, па се оправдано може рећи да је у Алексинцу ШТРАЈК ПЕНЗИОНЕРА.


# штрајк приправници адвокатска комора Уставни суд адвокати
@


 Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима