Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Zločinci iz NATO na današnji dan ubili 11 i ranili 50 civila u Aleksincu!

rss

05.04.2021. u centar

Na današnji dan, 5. aprila 1999. godine NATO avioni su usmrtili 11 i teško ranili 50 civila bombardujući centar Aleksinca. U tom napadu uništeno je više od 700 stambenih objekata, a direktno su pogođene dve centralne ulice ove varoši.

Foto: arhiva

U napadu su stradale i zgrade u kojima je bio smešten Dom zdravlja i Služba hitne medicinske pomoći ali i privredni objekti Konfekcije „Morava“, „Betonjerka“ i Ugostiteljsko-turističkog preduzeća. Jedna bomba zbrisala je za zemljom ulicu Dušana Trivunac sa šest porodičnih kuća dok je deset uništeno u ulici Vuka Karadžića. Ovaj gradić ponovo je bio meta napada u noći između 27. i 28. maja lada je NATO ubio još troje civila i u potpunosti uništio na desetine kuća i stambenih zgrada i skoro sve privredne objekte.

Predstavnici Severo-atlantske alijanse u Briselu su ovaj monstruozni čin opravdali „tehničkom greškom“. Oni su naveli da je meta napada bila vojna kasarna VJ koja se nalazila u blizini grada. Kasarna me bila ispražnjena i u njoj nije bilo ni vojnika ni tehničkih sredstava.

Kanadski general Luis Mekenzi je po obilasku ruševina rekao „Zločin je počinjem nad civilnim stanovništvom, nad mirnim građanima, u njihovim porodičnim domovima, na prostoru gde apsolutno nema nijednog vojnog objekta“. U delu svetske javnosti Aleksinac je nazivan srpskom Hirošimom.

Foto: Hadži Miodrag Miladinović

Izvor

 

Komentara: 0


# Hadži Miodrag Miladinović
@ 

[ Dodaj komentar ]


Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima