Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Злочинци из НАТО на данашњи дан убили 11 и ранили 50 цивила у Алексинцу!

rss

05.04.2021. у центар

На данашњи дан, 5. априла 1999. године НАТО авиони су усмртили 11 и тешко ранили 50 цивила бомбардујући центар Алексинца. У том нападу уништено је више од 700 стамбених објеката, а директно су погођене две централне улице ове вароши.

Фото: архива

У нападу су страдале и зграде у којима је био смештен Дом здравља и Служба хитне медицинске помоћи али и привредни објекти Конфекције „Морава“, „Бетоњерка“ и Угоститељско-туристичког предузећа. Једна бомба збрисала је за земљом улицу Душана Тривунац са шест породичних кућа док је десет уништено у улици Вука Караџића. Овај градић поново је био мета напада у ноћи између 27. и 28. маја лада је НАТО убио још троје цивила и у потпуности уништио на десетине кућа и стамбених зграда и скоро све привредне објекте.

Представници Северо-атлантске алијансе у Бриселу су овај монструозни чин оправдали „техничком грешком“. Они су навели да је мета напада била војна касарна ВЈ која се налазила у близини града. Касарна ме била испражњена и у њој није било ни војника ни техничких средстава.

Канадски генерал Луис Мекензи је по обиласку рушевина рекао „Злочин је почињем над цивилним становништвом, над мирним грађанима, у њиховим породичним домовима, на простору где апсолутно нема ниједног војног објекта“. У делу светске јавности Алексинац је називан српском Хирошимом.

Фото: Хаџи Миодраг Миладиновић

Извор

 


# Дом здравља Хаџи Миодраг Миладиновић
@


 Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима