Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Због чега се руши аутобуско стајалиште у Вукашиновцу

rss

24.06.2019.

Општинска управа, одељење за инспекцијске послове Општине Алексинац, донела је решење о рушењу аутобуског стајалишта у селу Вукашиновац, које се налази на кп.бр. 511 КО Вукашиновац. Наведена парцела је власништво Републике Србије, а корисник је јавно предузеће "Путеви Србије".

Због чега се руши аутобуско стајалиште у Вукашиновцу

За изградњу наведеног стајалишта сами грађани су скупљали новчана средства, а за исту је урађен и пројекат и поднет је захтев Општинској управи, који је нажалост негативно решен. Општинска управа ни једном приликом није хтела да изађе у сусрет грађанима Вукашиновца у циљу позитивног решавања предметне ствари, иако је статутом општине дужна да штити и уважава интересе свих њених грађана.

Могуће је да у самој изградњи није испоштована комплетна процедура, мада је и то упитно, имајући у виду да се ради о монтажном објекту, занемарљиво малих димензија, изграђеном од лаких материјала (цеви и плексигласа), за који по Закону о планирању и изградњи није ни потребно прибављање грађевинске дозволе, а имајући у виду да на предметној парцели Општина Алексинац није уписана ни као власник ни корисник упитна је и њена надлежност за одлучивање о уклањању објекта.

Свеједно, ипак желимо да упознамо јавност да је по среди класичан пример дискриминације и спровођење "силе" над мештанима сеоских подручја, имајући у виду да у самом Алексинцу постоји велики број аутобуских стајалишта од којих ни једно нема потребну документацију, и која локалним властима нису на сметњи.

Имајући у виду да је географски положај села Вукашиновац такав да је то подручје са изузетно јаким ветровима, те се грађани у току падавина суочавају са великим проблемима због наноса, посебно најмлађи становници који немају где да се склоне када чекају локални аутобус за одлазак у школу.

Због веома дуге процедуре у току прибављања потребне документације, грађани су једноставно били принуђени да се сами организују и изграде монтажно стајалиште-склониште, у нади да ће локалне власти помоћи око прибављања преостале потребне документације и дозвола, међутим супротно нашим очекивањима, уместо на изградњи, локална власт је преузела активности ка рушењу предметног стајалишта.

На, горе наведено решење о рушењу уложен је редован правни лек-жалба, уз који је приложена и петиција са потписима од преко 150 грађана, али сумњамо да ће ишта позитивно бити решено без помоћи и упознавања шире јавности са нашим проблемом.

Извор: МЗ Вукашиновац

Коментара: 7


# Алексинац општина Вукашиновац петиција општинска управа аутобуско стајалиште
@


 

▲ ▼ [+][-]


 • (+8) (-27)

  Mixi 24.06.2019.
  И треба да се руши, мора да се зна ред.
  А не сељаци сакупили новац па бих да зидају где год стигну као да им је то дедовина!

 • (+11) (-2)

  Jole 24.06.2019.
  Ako, neka ruse!! Sve kuce usput porusite i sva stabla posecite.. koji ce nam k...c Svaka cast.

 • (+9) (-1)

  Milentije 24.06.2019.
  Najlakse da se rusi ...A da opstina sama izasla u susret potrebama mestana pa sama to sagradila?

 • (+11) (-)

  srbija je ludara, poslednji neka ugasi svetlo 25.06.2019.
  ...dabome, u državi sve rešeno, Kosovo i Metohija pod okupacijom, u Vukašinovcu se izigravaju sa državnom imovinom.sramota. ..pa šta ako pušu izuzetno jaki vetrovi, neka se čeliči narod... nije nego.

 • (+4) (-4)

  Brazilian Jiu Jitsu 26.06.2019.
  STO NISU POSTAVILI ISPRED SVOJIH DVORISTA,SELJACKA POSLA!

 • (+10) (-1)

  S 28.06.2019.
  Ц ц ц ц ц страшно! Сељаци украли од општине парче земљишта да себи подигну непотребну ствар. Притом су, вероватно, још и зарадили на томе. Срам их било! Да се стиде свог поступка и одмах да сруше наведени објекат!
  Добро, да ли сте ви сви нормални?! Када општинска власт доноси одлуке мимо грађанске воље - то је у реду. Власт је и бог и батина па јој се може? Треба да се подигне насип, одмах се (легално, јер је власт тако рекла) од грађана "откупљује" земљиште уз реку - за ситне паре. Нико те не пита да ли хоћеш или нећеш...тако рекли из општине, решили, ударили печат и легално је. А кад сељаци из свог џепа плате нешто што им олакшава живот (који им, што локална - што републичка власт отежава како год може), то мора да се сруши јер нема пишљиви печат! Па удари му тај печат, мајку му! Легализуј га! За свој народ радиш, стоко буржујска! Није народ, општинару, створен теби да служи, већ ти њему! Него ви сте се од народа одродили, ако сте икад и били уз њега. Оно што је сигурно то је да сте из њега потекли...хвала богу и Карлу Марксу па ћете се једном вратити у тај народ (кад се сасуљате са власти). Једино се надам да онда неће бити "врана врани очи не вади", већ да ће вам се у будуће вратити све ово зло које сте нанели и наносите. Хвала на пажњи.

 • (+4) (-)

  Neveruem 29.06.2019.
  Kakvi su ovo paralelni svetovi i polu ljudi. Ovo ni Monti Pajtonovci ne bi smislili....


[ Додај коментар ]


Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима