Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Због чега се руши аутобуско стајалиште у Вукашиновцу

rss

24.06.2019.

Општинска управа, одељење за инспекцијске послове Општине Алексинац, донела је решење о рушењу аутобуског стајалишта у селу Вукашиновац, које се налази на кп.бр. 511 КО Вукашиновац. Наведена парцела је власништво Републике Србије, а корисник је јавно предузеће "Путеви Србије".

Због чега се руши аутобуско стајалиште у Вукашиновцу

За изградњу наведеног стајалишта сами грађани су скупљали новчана средства, а за исту је урађен и пројекат и поднет је захтев Општинској управи, који је нажалост негативно решен. Општинска управа ни једном приликом није хтела да изађе у сусрет грађанима Вукашиновца у циљу позитивног решавања предметне ствари, иако је статутом општине дужна да штити и уважава интересе свих њених грађана.

Могуће је да у самој изградњи није испоштована комплетна процедура, мада је и то упитно, имајући у виду да се ради о монтажном објекту, занемарљиво малих димензија, изграђеном од лаких материјала (цеви и плексигласа), за који по Закону о планирању и изградњи није ни потребно прибављање грађевинске дозволе, а имајући у виду да на предметној парцели Општина Алексинац није уписана ни као власник ни корисник упитна је и њена надлежност за одлучивање о уклањању објекта.

Свеједно, ипак желимо да упознамо јавност да је по среди класичан пример дискриминације и спровођење "силе" над мештанима сеоских подручја, имајући у виду да у самом Алексинцу постоји велики број аутобуских стајалишта од којих ни једно нема потребну документацију, и која локалним властима нису на сметњи.

Имајући у виду да је географски положај села Вукашиновац такав да је то подручје са изузетно јаким ветровима, те се грађани у току падавина суочавају са великим проблемима због наноса, посебно најмлађи становници који немају где да се склоне када чекају локални аутобус за одлазак у школу.

Због веома дуге процедуре у току прибављања потребне документације, грађани су једноставно били принуђени да се сами организују и изграде монтажно стајалиште-склониште, у нади да ће локалне власти помоћи око прибављања преостале потребне документације и дозвола, међутим супротно нашим очекивањима, уместо на изградњи, локална власт је преузела активности ка рушењу предметног стајалишта.

На, горе наведено решење о рушењу уложен је редован правни лек-жалба, уз који је приложена и петиција са потписима од преко 150 грађана, али сумњамо да ће ишта позитивно бити решено без помоћи и упознавања шире јавности са нашим проблемом.

Извор: МЗ Вукашиновац


# Алексинац општина Вукашиновац петиција општинска управа аутобуско стајалиште
@


 Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима