Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Uskoro skidanje radioaktivnih gromobrana, poziv upravnicima zgrada da ih prijave

rss

30.11.2018.

U Aleksincu i Nišu bi u narednom periodu trebalo da se konačno uklone radioaktivni gromobrani, a kako kažu u Nišavskom upravnom okrugu do sada ih je evidentirano ukupno 26. Međutim, veruju da je njihov broj veći, pa zato iz Okruga pozivaju upravnike strambenih zgrada da provere da li na njihovim objektima ima tih gromobrana.

Ovako izgledaju radioaktivni gromobrani; foto: Nišavski upravni okrug

Ovi gromobrani, postavljani od 60-tih do 80-tih godina prošlog veka, zabranjeni su i trebalo je da budu zamenjeni pre 4 godine, do maja 2014. godine.

Prema rečima načelnice Nišavskog okruga Dragane Sotirovski, Ministarstvo zaštite životne sredine je opredelilo novac da se skinu radioaktivni gromobrani, ali je važno da se "snimi" tačno stanje.

Navodi da je inspektor Odeljenja za zaštitu od jonizujućih i nejonizujućih zračenja u Nišavskom okrugu obilaskom terena utvrdio da ima 26 radioaktivnih gromobrana, od kojih su 8 na stambenim zgradama.

Inspektor je popisao ono što je uspeo da vidi, ali ima sigurno još radioaktivnih gromobrana u Nišu i Aleksincu. Zato je važno da upravnici zgrada, koji imaju pristup potkrovljima i svim ulazima, provere da li ovakvih gromobrana na zgradama kojima upravljaju - kaže Sotirovski.

Profesionalni upravnici i oni koji su birani iz redova stanara trebalo bi da ukoliko ima radioaktivnih gromobrana to prijave Nišavskom okrugu na broj telefona 018/523-154.

Inače, iz Agencije za zaštitu od jonizujućih zračenja i nuklearnu sigurnost Srbije, saopštili su da će novac koji su uštedeli ove godine preusmeriti na skidanje preostalih radioaktivnih gromobrana sa stambenih zgrada.

Kada su postavljani smatralo se da su veoma efikasno sredstvo za odbranu od udara groma. Ovi izvori zračenja u to vreme nisu evidentirani i relativno često su nalaženi na komunalnom otpadu. Nepropisno uskladišteni radioaktivni gromobrani predstavljaju veliku pretnju po životnu sredinu i zdravlje građana - objašnjavaju iz Agencije.

Podsećaju da je Zakon o zaštiti od jonizujućih zračenja i nuklearnu sigurnost Srbije iz 2009. godine zabranio ugradnju radioaktivnih gormobrana i da dao rok od 5 godina da se svi otklone. Međutim, taj rok je prošao, a njih i dalje ima širom Srbije.

Izvor: Južne vesti


# Dragana Sotirovski Južne vesti gromobrani
@


 Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima