Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Ускоро скидање радиоактивних громобрана, позив управницима зграда да их пријаве

rss

30.11.2018.

У Алексинцу и Нишу би у наредном периоду требало да се коначно уклоне радиоактивни громобрани, а како кажу у Нишавском управном округу до сада их је евидентирано укупно 26. Међутим, верују да је њихов број већи, па зато из Округа позивају управнике страмбених зграда да провере да ли на њиховим објектима има тих громобрана.

Овако изгледају радиоактивни громобрани; фото: Нишавски управни округ

Ови громобрани, постављани од 60-тих до 80-тих година прошлог века, забрањени су и требало је да буду замењени пре 4 године, до маја 2014. године.

Према речима начелнице Нишавског округа Драгане Сотировски, Министарство заштите животне средине је определило новац да се скину радиоактивни громобрани, али је важно да се "сними" тачно стање.

Наводи да је инспектор Одељења за заштиту од јонизујућих и нејонизујућих зрачења у Нишавском округу обиласком терена утврдио да има 26 радиоактивних громобрана, од којих су 8 на стамбеним зградама.

Инспектор је пописао оно што је успео да види, али има сигурно још радиоактивних громобрана у Нишу и Алексинцу. Зато је важно да управници зграда, који имају приступ поткровљима и свим улазима, провере да ли оваквих громобрана на зградама којима управљају - каже Сотировски.

Професионални управници и они који су бирани из редова станара требало би да уколико има радиоактивних громобрана то пријаве Нишавском округу на број телефона 018/523-154.

Иначе, из Агенције за заштиту од јонизујућих зрачења и нуклеарну сигурност Србије, саопштили су да ће новац који су уштедели ове године преусмерити на скидање преосталих радиоактивних громобрана са стамбених зграда.

Када су постављани сматрало се да су веома ефикасно средство за одбрану од удара грома. Ови извори зрачења у то време нису евидентирани и релативно често су налажени на комуналном отпаду. Непрописно ускладиштени радиоактивни громобрани представљају велику претњу по животну средину и здравље грађана - објашњавају из Агенције.

Подсећају да је Закон о заштити од јонизујућих зрачења и нуклеарну сигурност Србије из 2009. године забранио уградњу радиоактивних гормобрана и да дао рок од 5 година да се сви отклоне. Међутим, тај рок је прошао, а њих и даље има широм Србије.

Извор: Јужне вести


# Драгана Сотировски Јужне вести громобрани
@


 Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима