Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Učenici u Aleksincu i Nišu učiće o nenasilju i zdravim stilovima života

rss

09.10.2019.

Predstavnici Udruženja Romkinja „Osvit“ u okviru projekta „FAIR III za mlade“ potpisali su memorandum sa predstavnicima šest osnovnih i srednjih škola u Nišu čiji će učenici i učenice biti uključeni u realizaciju projekta.

Foto: B. Lj. / Niške vesti

Pomenuti projekat ima cilj podizanje svesti mladih o značaju primene rodne ravnopravnosti, zdravih stilova života i nenasilja među mladima u Nišu i Aleksincu.

Udruženje Romkinja „Osvit“ memorandum o učešću u projektu potpisalo je sa OŠ „Vuk Karadžić“ Niš, OŠ „Ivan Goran Kovačić“ iz Niške Banje, OŠ „Radoje Domanović“, Školom mode i lepote, Gimnazijom „Svetozar Marković“ i poljoprivrednom školom „Šumatovac“ iz Aleksinca.

Predsednica Udruženja Romkinja „Osvit“ Ana Saćipović je istakla da je prvobitno bilo planirano da edukaciju prođe 200 učesnika iz pet škola, ali će zbog povećanog interesovanja, u edukaciju biti uključeno 240 đaka iz šet škola.

„Svi mi znamo koliko je vršnjačko nasilje aktuelno, koliko je aktuelno rodno nasilje i koliko naši mladi ptopadaju pod uticaj bolesti zavisnosti, posebno zavisnosti od narkotika i alkohola. Osim učenika u projekat će biti uključeno 20 do 30 mladih iz romske zajednice koji će takođe proći edukaciju kako bi u svojim sredinama mogli da šire nova saznanja i sa svojim vršnjacima razvijaju zdrave stilove života“, istakla je Saćipović.

Ona je kazala da će projekat trajati 30 meseci i za to vreme biće realizovano niz aktivnosti.

„Osim učenika, u okviru projekta će edukaciju proći i zaposleni u stručnim službama u školama, a mladi će organizovati šest kampanja vezanih za značajne datume, kao što je obeležavanje 16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama. Najaktivniji učenici i učenice učestvovaće u radu sedmodenvnog regionalnog kampa koji će biti održan u našoj zemlji, Crnoj Gori ili Bosni i Hercegovini, s obzirom da se projekat realizuje i u tim zemljama“, izjavila je Saćipović.

Projekat je finansijski podržan od strane organizacije CARE International Balkans, a „Osvitu“ je partner u realizaciji projekta Udruženje Romkinja „Nada“ iz Aleksinca.

Izvor: Niške vesti

Komentara: 0


# nasilje Poljoprivredna škola Šumatovac učenici Nada Udruženje Romkinja Romi Niške Vesti
@ 

[ Dodaj komentar ]


{lg_push_subscription_title}

{lg_push_subscription_text}