Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Ученици у Алексинцу и Нишу учиће о ненасиљу и здравим стиловима живота

rss

09.10.2019.

Представници Удружења Ромкиња „Освит“ у оквиру пројекта „FAIR III за младе“ потписали су меморандум са представницима шест основних и средњих школа у Нишу чији ће ученици и ученице бити укључени у реализацију пројекта.

Фото: Б. Љ. / Нишке вести

Поменути пројекат има циљ подизање свести младих о значају примене родне равноправности, здравих стилова живота и ненасиља међу младима у Нишу и Алексинцу.

Удружење Ромкиња „Освит“ меморандум о учешћу у пројекту потписало је са ОШ „Вук Караџић“ Ниш, ОШ „Иван Горан Ковачић“ из Нишке Бање, ОШ „Радоје Домановић“, Школом моде и лепоте, Гимназијом „Светозар Марковић“ и пољопривредном школом „Шуматовац“ из Алексинца.

Председница Удружења Ромкиња „Освит“ Ана Саћиповић је истакла да је првобитно било планирано да едукацију прође 200 учесника из пет школа, али ће због повећаног интересовања, у едукацију бити укључено 240 ђака из шет школа.

„Сви ми знамо колико је вршњачко насиље актуелно, колико је актуелно родно насиље и колико наши млади птопадају под утицај болести зависности, посебно зависности од наркотика и алкохола. Осим ученика у пројекат ће бити укључено 20 до 30 младих из ромске заједнице који ће такође проћи едукацију како би у својим срединама могли да шире нова сазнања и са својим вршњацима развијају здраве стилове живота“, истакла је Саћиповић.

Она је казала да ће пројекат трајати 30 месеци и за то време биће реализовано низ активности.

„Осим ученика, у оквиру пројекта ће едукацију проћи и запослени у стручним службама у школама, а млади ће организовати шест кампања везаних за значајне датуме, као што је обележавање 16 дана активизма против насиља над женама. Најактивнији ученици и ученице учествоваће у раду седмоденвног регионалног кампа који ће бити одржан у нашој земљи, Црној Гори или Босни и Херцеговини, с обзиром да се пројекат реализује и у тим земљама“, изјавила је Саћиповић.

Пројекат је финансијски подржан од стране организације CARE International Balkans, а „Освиту“ је партнер у реализацији пројекта Удружење Ромкиња „Нада“ из Алексинца.

Извор: Нишке вести


# насиље Шуматовац Пољопривредна школа Шуматовац ученици Нада Удружење Ромкиња Роми Нишке Вести
@


 Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима