Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

U Aleksincu već 20 dana ne izdaju smrtovnice, građani u problemu zbog ostavinskih rasprava

rss

22.01.2019. Južne vesti

Od početka 2019. godine u Aleksincu se ne izdaju izvodi iz matične knjige umrlih - smrtovnice, pa se pojedini Aleksinčani žale da im je blokirana isplata nasleđenih penzija jer ne mogu da dostave ovaj dokument koji im banka traži kao dokaz. Iz Matične službe ovog grada kažu je problem tehnički, ali i da će biti otklonjen danas ili sutra.

Foto: arhiva

Ova blokada u Aleksincu bacila je u problem pojedine građane zbog penzija i ostavinske rasprave pred sudom.

Konkretno, moj brat je nosilac majkine penzije, pa zato što nismo odneli smrtovnicu, mom bratu su blokirali isplatu penzije. Dali su nam rok od 30 dana da donesemo smrtovnicu, ali mi nemamo garanciju da će uopšte u tom roku početi sa izdavanjem dokumenata u Matičnoj službi Aleksinac. U našoj porodici je problem i to što treba da predamo smrtovnicu na sud zbog zakazivanja ostavinske rasprave - kaže nezadovoljni Aleksinčanin.

Iz Matične službe Aleksinac potvrđuju ovaj problem koji traje 20 dana, ali očekuju rešenje u roku od 24 sata.

Problem je što prelazimo u direktan rad u centralnom sistemu, pa dok se usaglase podaci iz lokalne aplikacije sa centralnim registrom iz matične knjige. Nadamo se da će danas biti do kraja radnog vremena, eventualno sutra. Već smo u kontaktu sa ministarstvom i rešiće oni to - kažu iz Matične službe.

Dok se problem ne reši, tridesetak zahteva Aleksinčana za izvod iz knjige umrlih čeka na obradu, kažu iz Matične službe i dodaju da izvode iz knjige rođenih i venčanih redovno izdaju.

Izvor

Komentara: 0


# matičar smrtovnice
@ 

[ Dodaj komentar ]


Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima