Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Sveta Trojica obeležena u Lužanu

rss

28.06.2016. Boža Marković

Ove godine, kao i svake druge, Sveta Trojica je oebežena u Lužanu, jednom od većih sela Jastrebačkog dela opštine Aleksinac.

Ova proslava obezežena je tradicionalno posećivanjem hrama Svetog Ilije, koga koriste i stanovnici okolnih sela, kao i hrama Svetog Arhangela Gavrila u Nozrini, koga su meštani ovog i susednih sela podigli nedavno. 

Međutim, u starom stilu okupljanja meštana i okolnih mesta upriličeno je u mesnom Domu kulture u Lužanu u popodnevnim i večernjim satima. Za ovu priliku u goste je pozvan KUD "Mladost" iz Žitkovca, koji je predstavio svoj rad tako što su izvedene folklorne igre iz njihovog repertoara kao i izvođenjem narodnih pesama solista ovog KUD- a.

Predsednik KUD "Mladost" Žitkovac Vojkan Momčilović rekao nam je da je ovo dobra prilika za predstavljanje ovog KUD u društvenoj sredini, kao i u cilju popularizacije folklora i pripreme za Dane kulture koje će Žitkovac organizovati povodom Vidovdanskih dana.

Posebnost ovog okupljanja je aktivnost društva žena mesta Lužana koje je predvodile Mirjana Strojanović učiteljica razredne nastave sa osam meštanki, koje su upriličile izložbu domaće radinosti, starih radova rađenih ručno, eksponata iz domaćinstava koji su se nekad koristili, kao i bogatim švedskim stolom, koga su činili specijaliteti kojim su počašćeni gosti i prisutni. 

Savet građana Lužana obezbedio je prostoriju, muziku i osvežavajuća pića za goste i prisutne, kako bi se rashladili nakon igranke koja je organmizovana u Domu kultrue Lužane. 

Prilika koju kao nekad nisu propustili ni stariji sećajući se prošlih dana kada su upavo te igranke bile prilike da se mladi druže i provode lepe trenutke letnjeg raspusta.

Dobra poseta je bila dokaz da ljudima nedostaje takvo okupljanje radi odmora, ali i radi dogovora o predstojećim radovima na žetvi i drugim poljoprivrednim radovima, istakao je na kraju predstavnik MZ Lužane M. Stefanović. 

Komentara: 0


# Žitkovac Lužane slava
@ 

[ Dodaj komentar ]


Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima