Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Света Тројица обележена у Лужану

rss

28.06.2016. Божа Марковић

Ове године, као и сваке друге, Света Тројица је оебежена у Лужану, једном од већих села Јастребачког дела општине Алексинац.

Ова прослава обезежена је традиционално посећивањем храма Светог Илије, кога користе и становници околних села, као и храма Светог Архангела Гаврила у Нозрини, кога су мештани овог и суседних села подигли недавно. 

Међутим, у старом стилу окупљања мештана и околних места уприличено је у месном Дому културе у Лужану у поподневним и вечерњим сатима. За ову прилику у госте је позван КУД "Младост" из Житковца, који је представио свој рад тако што су изведене фолклорне игре из њиховог репертоара као и извођењем народних песама солиста овог КУД- а.

Председник КУД "Младост" Житковац Војкан Момчиловић рекао нам је да је ово добра прилика за представљање овог КУД у друштвеној средини, као и у циљу популаризације фолклора и припреме за Дане културе које ће Житковац организовати поводом Видовданских дана.

Посебност овог окупљања је активност друштва жена места Лужана које је предводиле Мирјана Стројановић учитељица разредне наставе са осам мештанки, које су уприличиле изложбу домаће радиности, старих радова рађених ручно, експоната из домаћинстава који су се некад користили, као и богатим шведским столом, кога су чинили специјалитети којим су почашћени гости и присутни. 

Савет грађана Лужана обезбедио је просторију, музику и освежавајућа пића за госте и присутне, како би се расхладили након игранке која је органмизована у Дому култруе Лужане. 

Прилика коју као некад нису пропустили ни старији сећајући се прошлих дана када су упаво те игранке биле прилике да се млади друже и проводе лепе тренутке летњег распуста.

Добра посета је била доказ да људима недостаје такво окупљање ради одмора, али и ради договора о предстојећим радовима на жетви и другим пољопривредним радовима, истакао је на крају представник МЗ Лужане М. Стефановић. 


# Житковац Лужане слава
@


 Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима