Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Strah preživelih rudara da svi zajedno – ne padnu u zaborav

rss

05.05.2022. N1

Više od mesec dana prošlo je od nesreće u rudniku "Soko" gde su stradala osmorica rudara, a dvadeset ih je povređeno. Dok humanitarci sakupljaju novac, porodice poginulih iz Aleksinca i okoline čekaju na obećane izveštaje o tragediji koji ne stižu. Povređeni rudari bore se sa ozbiljnim zdravstvenim problemima. I jedni i drugi strahuju i za egzistenciju u budućnosti, ali pre svega da se ne desi da se krivci izvuku i svi zajedno - padnu u zaborav.

Foto: arhiva

„U početku bude puno priče i buke, posle se sve to stiša i sve se zaboravi“, kaže Sanja Trivunac, supruga poginulog rudara.

Kratak presek utisaka u aleksinačkoj okolini, gde je više naselja već mesec dana u crnom. Najpre o povređenim kolegama govori rudar Predrag Trivunac, iako mu je u jami rudnika „Soko“, 1. aprila, stradao rođeni brat.

"Ja mislim da jesu, da su zaboravljeni. Nekima su čak i zatvorena već bolovanja", kaže Predrag Trivunac, rudar, rođeni brat poginulog Nenada Trivunca.

Bratislav Živković poginuo je na poslu mesec-dva pred odlazak u penziju.

"Baš je delovao umorno, ali ništa nije rekao, verovatno su oni nešto znali, ali je ćutao da se mi ne bismo brinuli. Krenuo je te večeri, pa se vratio sa stepeništa i nekako je čudno gledao", kaže Slađana Živkovič, supruga poginulog rudara Bratislava.

I pred zoru je stigla vest o tragediji.

Predraga je od gušenja metanom spasila sreća. Radio je u prethodnoj smeni. Nedeljama se osećao miris drugih gasova, kaže, iznemogli su sa kašljem odlazili domovima. Ali, kao i mnogi drugi, citira rukovodstvo: "U jamu se mora".

Za neke od preživelih rudara kaže da sada imaju ozbiljne probleme. I traume.

"Ipak su oni sa tim ljudima do tri minuta pre toga sedeli, posle ih vadili mrtve", dodaje Predrag Trivunac.

Kuću rođenog brata redovno posećuje Predrag, kao i Nenadovu suprugu koja je ostala sama sa malom decom.

"Jurio je kroz život, kao da je znao da će sve to kratko da traje, Da uradi još ovo, pa još ono, da obezbedi porodicu i decu", konstatuje Sanja Trivunac, supruga poginulog Nenada Trivunca.

Pomoć da bar o novcu ne razmišlja, pristizala sve vreme, a kako ono prolazi, sve je teže. Ovo su načini na koje se prikupljaju donacije za Sanjinu i još sedam porodica stradalih rudara u poslednjoj nesreći u rudniku Soko, zahvaljujući Humanitarnoj organizaciji 28. jun.

Dinarski račun: 265111031000342797, šifra: 287, svrha: donacija.

Pomoć putem SMS poruke: "1", na broj 1733.

Humanitarna organizacija 28. jun

"Stavili smo sebi cilj da to bude 8,8 miliona dinara. Svakoj od porodica po 1,1 milion, svima, naravno, jednako. To smo i uspeli", napominje Maria Daniela Grubor, iz Humanitarne organizacije "28. jun".

To je za početak, pa je poziv kompanijama, građanima i svima koji mogu da pomognu - otvoren i dalje. Poslednja rudarska tragedija u ovom kraju, unesrećila je trideset i više kuća, samo onih koji su bili u kobnoj smeni.

Rudari u Sokolu ne rade, i ne zna se šta će biti.

"Mi nemamo odgovor, šta je bilo i kako je bilo? Kako se desilo i zbog čega se desilo? Da li je moglo da se spreči", pita Sanja Trivunac, supruga poginulog rudara.

"Bili su izbori. Spominjalo se, pričalo se, ali glavna tema su bili izbori", navodi Slađana Živkovič, supruga poginulog rudara Bratislava.

"Onaj koji je trebalo da se oglasi, taj se ne oglašava", dodaje Sanja Trivunac.

"Ja bih želela da oni za svoje postupke i nemarnost na poslu odgovaraju", zaključuje Slađana Živković.


# rudari Rudnik Soko Slađana Živković pogibija tragedija
@


 Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima