Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Mihajlović o odluci tužilaštva: Ne odlučujemo mi o tome da li je neko izvršio krivično delo

rss

27.07.2022.

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović izjavila je danas, reagujući na odluku tužilaštva u Aleksincu da nema osnova za pokretanje krivičnog postupka protiv bilo kod lica za nesreću u rudniku "Soko", da "ne može da radi posao drugih institucija", kao i da je taj rudnik i dalje zatvoren po nalogu ministarstva.

Mihajlović o odluci tužilaštva: Ne odlučujemo mi o tome da li je neko izvršio krivično delo

Mihajlović je, odgovarajući na pitanja novinara, naglasila da je inspektorka ministarstva otišla u rudnik "Soko" odmah posle nesreće u kojoj je 1. aprila poginulo osam rudara.

"Ona je napravila izveštaj i on je predat Tužilaštvu. Mi ne možemo da odlučujemo o tome da li je neko napravio krivično delo ili nije, kao što ne možemo da odlučujemo o tome da li je neko rekao da je teran u jamu ili nije. Sa svim tim ljudima razgovarala je i policija i Tužilaštvo", rekla je Mihajlović i podsetila da je ministarstvo zatvorilo rudnik "Soko", koji posluje u okviru javnog preduzeća "Resavica".

"Zatražili smo od uprave rudnika i uprave 'Resavice' da naprave dodatni rudarski projekat, i da dodatno pokažu kako mogu da rudnik 'Soko' učine još bezbednijim, jer je to jedini metanski rudnik u okviru 'Resavice'. Sve dok to ne budu uradili, rudnik Soko neće raditi", poručila je Mihajlović i naglasila da ne može da govori o tome da li je neko učinio krivično delo ili ne.

"Potpuno razumem ljude (u Aleksincu), bila sam tamo kada se desila nesreća. Da li ima ili nema odgovornih? Tužilaštvo treba eventualno da da dodatni odgovor", zaključila je Mihajlović.

Osnovno javno tužilaštvo u Aleksincu završilo je istragu nesreće u rudniku Soko u kojoj je stradalo osam rudara i ustanovilo da nema osnova za bilo čije krivično gonjenje zbog eventualne odgovornosti za smrt rudara.

Osam rudara poginulo je, a povređen 21 kada se 1. aprila obrušio deo jame rudnika mrkog uglja Soko, a iz Ministarstva rudarstva i energetike tada su naveli da je trovanje metanom uzrok smrti preminulih rudara.

Zbog gušenja metanom stradali su rudari Branko Čokorilo, Bojan Stajić, Bratislav Živković, Branislav Zlatanović, Petar Petrović, Darko Zlatković, Nenad Trivunac i Radovan Grujić.

 


# Zorana Mihajlović rudari Rudnik Soko pogibija osnovno tužilaštvo
@


 Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima