Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Страх преживелих рудара да сви заједно – не падну у заборав

rss

05.05.2022. Н1

Више од месец дана прошло је од несреће у руднику "Соко" где су страдала осморица рудара, а двадесет их је повређено. Док хуманитарци сакупљају новац, породице погинулих из Алексинца и околине чекају на обећане извештаје о трагедији који не стижу. Повређени рудари боре се са озбиљним здравственим проблемима. И једни и други страхују и за егзистенцију у будућности, али пре свега да се не деси да се кривци извуку и сви заједно - падну у заборав.

Фото: архива

„У почетку буде пуно приче и буке, после се све то стиша и све се заборави“, каже Сања Тривунац, супруга погинулог рудара.

Кратак пресек утисака у алексиначкој околини, где је више насеља већ месец дана у црном. Најпре о повређеним колегама говори рудар Предраг Тривунац, иако му је у јами рудника „Соко“, 1. априла, страдао рођени брат.

"Ја мислим да јесу, да су заборављени. Некима су чак и затворена већ боловања", каже Предраг Тривунац, рудар, рођени брат погинулог Ненада Тривунца.

Братислав Живковић погинуо је на послу месец-два пред одлазак у пензију.

"Баш је деловао уморно, али ништа није рекао, вероватно су они нешто знали, али је ћутао да се ми не бисмо бринули. Кренуо је те вечери, па се вратио са степеништа и некако је чудно гледао", каже Слађана Живкович, супруга погинулог рудара Братислава.

И пред зору је стигла вест о трагедији.

Предрага је од гушења метаном спасила срећа. Радио је у претходној смени. Недељама се осећао мирис других гасова, каже, изнемогли су са кашљем одлазили домовима. Али, као и многи други, цитира руководство: "У јаму се мора".

За неке од преживелих рудара каже да сада имају озбиљне проблеме. И трауме.

"Ипак су они са тим људима до три минута пре тога седели, после их вадили мртве", додаје Предраг Тривунац.

Кућу рођеног брата редовно посећује Предраг, као и Ненадову супругу која је остала сама са малом децом.

"Јурио је кроз живот, као да је знао да ће све то кратко да траје, Да уради још ово, па још оно, да обезбеди породицу и децу", констатује Сања Тривунац, супруга погинулог Ненада Тривунца.

Помоћ да бар о новцу не размишља, пристизала све време, а како оно пролази, све је теже. Ово су начини на које се прикупљају донације за Сањину и још седам породица страдалих рудара у последњој несрећи у руднику Соко, захваљујући Хуманитарној организацији 28. јун.

Динарски рачун: 265111031000342797, шифра: 287, сврха: донација.

Помоћ путем СМС поруке: "1", на број 1733.

Хуманитарна организација 28. јун

"Ставили смо себи циљ да то буде 8,8 милиона динара. Свакој од породица по 1,1 милион, свима, наравно, једнако. То смо и успели", напомиње Мариа Даниела Грубор, из Хуманитарне организације "28. јун".

То је за почетак, па је позив компанијама, грађанима и свима који могу да помогну - отворен и даље. Последња рударска трагедија у овом крају, унесрећила је тридесет и више кућа, само оних који су били у кобној смени.

Рудари у Соколу не раде, и не зна се шта ће бити.

"Ми немамо одговор, шта је било и како је било? Како се десило и због чега се десило? Да ли је могло да се спречи", пита Сања Тривунац, супруга погинулог рудара.

"Били су избори. Спомињало се, причало се, али главна тема су били избори", наводи Слађана Живкович, супруга погинулог рудара Братислава.

"Онај који је требало да се огласи, тај се не оглашава", додаје Сања Тривунац.

"Ја бих желела да они за своје поступке и немарност на послу одговарају", закључује Слађана Живковић.


# рудари Рудник Соко Слађана Живковић погибија трагедија
@


 Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима