Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Savet za bezbednost saobraćaja izdao saopštenje povodom ukidanja pešačkog prelaza

rss

27.08.2020. Opština Aleksinac

Savet za bezbednost saobraćaja na putevima opštine Aleksinac i ove godine nastavlja radove na uređenju zona škole. U selu Kraljevo i Aleksincu izvode se radovi u zoni Osnovne škole "Ljupče Nikolić".

Foto: Opština Aleksinac

Pešački prelaz u ulici Tihomira Đorđevića između OŠ "Ljupče Nikolić" i zgrade Opštinske uprave je ukinut. Savet navodi da su razlozi za ukidanje jednog od tri pešačka prelaza sledeći:

1. Ulica Lele Popović i deo ulice Tihomira Đorđevića su deo državnog puta II - A reda 217, deonica Aleksinac-Sokobanja i spadaju u nadležnost Puteva Srbije.

2. Ovaj deo državnog puta je i ujedno i obilaznica oko Aleksinca, što je i označeno vertikalnom signalizacijom (tranzit), čime je teretni saobraćaj izmešten iz centra grada.

3. Prvenstvo prolaza je regulisano u skladu sa propisima i data je prednost vozilima koja se kreću državnim putem da bi se obezbedila protočnost saobraćaja na državnom putu.

4. U neposrednoj blizine ukinutog pešačkog prelaza (15m), nalazi se pešački prelaz sa platformom za prelazak pešaka, gde je njihov prelazak daleko bezbedniji nego preko klasičnog pešačkog prelaza i u skladu je sa čl. 96. st. 3. Zakona o bezbednosti saobraćaja.

5. Razlog ukidanja pešačkog prelaza je i nepotrebno blokiranje dve raskrsnice na državnom putu radi ustupanja prvenstva prolaza pešacima, jer su prinuđeni da to rade dva puta u rasponu od 15 metara.

6. Usled blokiranja rasrsnice ul. Tihomira Đorđevića i ul. Lele Popovića neminovno dolazi do onemogućavanja uključivanja autobusa sa autobuskog stajališta u ulici Lele Popovića.

7. Prilikom izbora pešačkog prelaza prioritet uvek ima bezbednost prelaska pešaka, a naročito dece, u odnosu na blizinu prelaska ili stečene navike građana.

Komentara: 0


# Ljupče Nikolić OŠ Lele Popović ulica Tihomira Đorđevića ulica
@ 

[ Dodaj komentar ]


Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima