Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Савет за безбедност саобраћаја издао саопштење поводом укидања пешачког прелаза

rss

27.08.2020. Општина Алексинац

Савет за безбедност саобраћаја на путевима општине Алексинац и ове године наставља радове на уређењу зона школе. У селу Краљево и Алексинцу изводе се радови у зони Основне школе "Љупче Николић".

Фото: Општина Алексинац

Пешачки прелаз у улици Тихомира Ђорђевића између ОШ "Љупче Николић" и зграде Општинске управе је укинут. Савет наводи да су разлози за укидање једног од три пешачка прелаза следећи:

1. Улица Леле Поповић и део улице Тихомира Ђорђевића су део државног пута II - А реда 217, деоница Алексинац-Сокобања и спадају у надлежност Путева Србије.

2. Овај део државног пута је и уједно и обилазница око Алексинца, што је и означено вертикалном сигнализацијом (транзит), чиме је теретни саобраћај измештен из центра града.

3. Првенство пролаза је регулисано у складу са прописима и дата је предност возилима која се крећу државним путем да би се обезбедила проточност саобраћаја на државном путу.

4. У непосредној близине укинутог пешачког прелаза (15м), налази се пешачки прелаз са платформом за прелазак пешака, где је њихов прелазак далеко безбеднији него преко класичног пешачког прелаза и у складу је са чл. 96. ст. 3. Закона о безбедности саобраћаја.

5. Разлог укидања пешачког прелаза је и непотребно блокирање две раскрснице на државном путу ради уступања првенства пролаза пешацима, јер су принуђени да то раде два пута у распону од 15 метара.

6. Услед блокирања расрснице ул. Тихомира Ђорђевића и ул. Леле Поповића неминовно долази до онемогућавања укључивања аутобуса са аутобуског стајалишта у улици Леле Поповића.

7. Приликом избора пешачког прелаза приоритет увек има безбедност преласка пешака, а нарочито деце, у односу на близину преласка или стечене навике грађана.


# Љупче Николић ОШ саобраћај Леле Поповић улица Тихомира Ђорђевића улица
@


 Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима