Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

RTS: Kradljivci ugrožavaju bezbednost

rss

15.10.2014. Jelena Marinović

Zbog zarade od 20 dinara za kilogram gvožđa, odnosno 450-500 dinara za kilogram bakra, koliko se plaća na otpadima, na meti kradljivaca neretko su kablovi i delovi na prugama. To ne samo što pričinjava materijalnu štetu već ugrožava i bezbednost u saobraćaju.

RTS: Kradljivci ugrožavaju bezbednost

Žitelji više sela između Aleksinca i Grejača, i oni koji prolaze tuda, ovih dana posebno su na oprezu, jer su polubranici na pružnim prelazima u kvaru.

Kvar na rampama i ugrožavanje bezbednosti saobraćaja posledica su krađe priključnih kablova na prelazima na deonici međunarodne pruge Beograd - Niš. Zbog toga su i u Železnicama Srbije povećali oprez.

"Svaki mašinovođa dobije pisani nalog da postupi shodno propisima", kaže Slavoljub Simić, sa železnički čvora Lapovo. "Voz se zaustavlja ispred putnog prelaza, prethodno dajući znak sirenom. Kada se uveri da nema vozila niti pešaka, nastavi oprezno i lagano."

Kablove Železnica više nema na zalihama, pa će za ove popravke morati da izdvoji oko pola miliona dinara. Ukradeni predmeti najverovatnije su završili na nekom od otpada, kojih je samo u blizini Aleksinca nekoliko desetina, gde kažu da sarađuju sa policijom.

"Mi smo u zakonskoj obavezi da detaljno proverimo ono što otkupljujemo od fizičkih lica", objašnjava: Miodrag Milovanović, direktor Otpada. "Ako pretpostavimo da je roba ukradena dužni smo da na vreme obavestimo nadležne organe."

Ovde ističu i da obavezno beleže podatke prodavaca otpadnog metala, kao i da kradljivci često usitne predmete koje prodaju i promene im oblik, pa ih nije lako prepoznati prilikom otkupa.
Inače, na istoj deonici, ovo je druga krađa priključnih kablova za samo četiri meseca.

rts.rs

video...

Komentara: 0


# Beograd bezbednost Miodrag Milovanović
@ 

[ Dodaj komentar ]


Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima