Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

РТС: Крадљивци угрожавају безбедност

rss

15.10.2014. Јелена Мариновић

Због зараде од 20 динара за килограм гвожђа, односно 450-500 динара за килограм бакра, колико се плаћа на отпадима, на мети крадљиваца неретко су каблови и делови на пругама. То не само што причињава материјалну штету већ угрожава и безбедност у саобраћају.

РТС: Крадљивци угрожавају безбедност

Житељи више села између Алексинца и Грејача, и они који пролазе туда, ових дана посебно су на опрезу, јер су полубраници на пружним прелазима у квару.

Квар на рампама и угрожавање безбедности саобраћаја последица су крађе прикључних каблова на прелазима на деоници међународне пруге Београд - Ниш. Због тога су и у Железницама Србије повећали опрез.

"Сваки машиновођа добије писани налог да поступи сходно прописима", каже Славољуб Симић, са железнички чвора Лапово. "Воз се зауставља испред путног прелаза, претходно дајући знак сиреном. Када се увери да нема возила нити пешака, настави опрезно и лагано."

Каблове Железница више нема на залихама, па ће за ове поправке морати да издвоји око пола милиона динара. Украдени предмети највероватније су завршили на неком од отпада, којих је само у близини Алексинца неколико десетина, где кажу да сарађују са полицијом.

"Ми смо у законској обавези да детаљно проверимо оно што откупљујемо од физичких лица", објашњава: Миодраг Миловановић, директор Отпада. "Ако претпоставимо да је роба украдена дужни смо да на време обавестимо надлежне органе."

Овде истичу и да обавезно бележе податке продаваца отпадног метала, као и да крадљивци често уситне предмете које продају и промене им облик, па их није лако препознати приликом откупа.
Иначе, на истој деоници, ово је друга крађа прикључних каблова за само четири месеца.

rts.rs

Коментара: 0


# Београд саобраћај безбедност Миодраг Миловановић
@


 

[ Додај коментар ]


Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима