Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Ражањ у саставу Града Ниша

rss

20.09.2010. Извор: Јужне вести

Ражањ у саставу Града Ниша

НИШ - Скупштина града Ниша усвојила је данас одлуку о приступању Градској заједници општина Ниш. То значи да је административно Ниш добио још три самосталне општине - Ражањ, Гаџин Хан и Мерошина. Ове територијалне јединице су већ донеле скупштинске одлуке о приступању.

Председник Скупштине града Миле Илић (СПС), који је иницијатор формирања Градске заједнице, рекао је да Градска заједница неће "одузети" ни једно овлашћење општинама које јој приступе, нити ће додатно коштати грађане.

Он је оценио да је иницијатива у складу са Уставом и законима и да се Градска заједница не "поклапа" са већ постојећим Нишавским округом. Циљ формирања овакве заједнице је, нагласио је, децентрализација Србије и бржи економски развој Ниша и југа Србије.

- Ово је оригинални модел децентрализације, деметрополизације и дебеоградизације Србије, којим Ниш преузима на своја плећа већу одговорност за развој југоисточне Србије и приближавање нашег града и региона развијенијем Београду и Војводини. Београд и Војводина су испословали Закон о главном граду и Омнибус закон Војводине којима су обезбедили већа средства за себе, па је нормално да то жели и Ниш и други делови Србије. Не желимо да "београдизацију" заменимо "нишизацијом" и зато је Градска заједница отворена за приступ свих општина које то желе, како би равноправно и консензусом одлучивале о остварењу заједничких интереса, на корист сваке општине у заједници. Са индигнацијом одбијам примедбе да на овај начин "разбијамо" и "атомизирамо" Србију јер ово није чак ни облик аутономије, већ начин спровођења политике равномерног регионалног развоја - рекао је Илић.

Коментара: 0


# општина Београд Гаџин Хан Ражањ Миле Илић
@ 

[ Додај коментар ]


Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима